Hledat
Filtry
Zavřít

Recept - Valašský frgál

5.0 1

POTŘEBNÉ PŘÍSADY:

Těsto (na 3 frgály):

  • 500 g prosáté polohrubé mouky
  • 1 čerstvé droždí
  • 120 g cukru moučka
  • 1 vanilkový cukr
  • 130 g změklého másla
  • 2 žloutky
  • 175 g vlažného mléka
  • špetka soli
  • nastrouhaná kůra z 1 citronu

Tvarohová náplň (na 1 frgál):

  • 250 g tvarohu v alobalu
  • 2 vanilkové cukry
  • 40 g cukru moučka
  • 2 žloutky
  • 20 g změklého másla
  • špetka soli

Hrušková povidla (na 2 frgály):

  • 330 g sušených hrušek
  • 2 hvězdičky badyánu
  • 2 lžíce švestkových povidel
  • voda na podlití hrušek

Drobenka (na 3 frgály):

  • 300 g změklého másla
  • 300 g cukru krupice
  • 300 g polohrubé mouky

Na dokončení:

  • 1 vejce na potření
  • 400 g másla a 100 ml rumu na polití upečených frgálů

POSTUP PŘÍPRAVY:

Těsto:

Do velké mísy nasypeme prosátou mouku, uděláme v ní důlek, vlijeme do něj 2/3 mléka a rozdrobíme droždí. Ze stran do něj vmícháme mouku, dokud nevznikne hustší, ale tekuté těstíčko. Povrch posypeme moukou a na teplém místě necháme 30 minut kynout.

Poté přidáme ostatní suroviny (cukr, vanilkový cukr, sůl, máslo, žloutky, citrónovou kůru a zbytek mléka a vypracujeme hladké nelepící těsto. Těsto rozdělíme na3 díly, z nichž na pomoučeném vále vytvoříme 3 bochánky, které přikryjeme utěrkou a hodinu až hodinu a pů je necháme kynout na teplém místě. Pak bochánky válečkem rozválíme do kruhu o průměru cca 31 cm a rukou vytvoříme zvýšený okraj, aby náplň nevytékala.

Okraje potřeme rozšlehaným vejcem a celý koláč potřeme náplní a posypeme drobenkou. Frgále necháme ještě 20 minut kynout. Pečeme je na plechu vyloženém pečícím papírem v předehřáté troubě na 160 stupňů 20-25 minut. Máslo rozpustíme, přilijeme k němu rum a horké koláče ihned po vytažení z trouby směsí poléváme.

Tvarohová náplň:

Tvaroh smícháme s cukrem, vanilkovým cukrem, žloutky, máslem, solí a dobře promícháme.

Hrušková povidla:

Sušené hrušky s badyánem dáme do hrnce, zalijeme studenou vodou a vaříme 2-3 hodiny, dokud hrušky nebudou měkké. Podle potřeby podléváme vodou. Pak hrušky scedíme a 150 ml vývaru z hrušek si ponecháme. Teplé hrušky spolu s badyánem rozmixujeme, přidáme švestková povidla, vývar z hrušek a dobře promícháme. Směs propasírujeme přes síto. Na frgál dáváme vychlazená hrušková povidla.

Drobenka:

Všechny suroviny rukama zpracujeme do sypké drobenky.

Autor receptu Tereza Klainová

POTŘEBNÉ PŘÍSADY:

Těsto (na 3 frgály):

  • 500 g prosáté polohrubé mouky
  • 1 čerstvé droždí
  • 120 g cukru moučka
  • 1 vanilkový cukr
  • 130 g změklého másla
  • 2 žloutky
  • 175 g vlažného mléka
  • špetka soli
  • nastrouhaná kůra z 1 citronu

Tvarohová náplň (na 1 frgál):

  • 250 g tvarohu v alobalu
  • 2 vanilkové cukry
  • 40 g cukru moučka
  • 2 žloutky
  • 20 g změklého másla
  • špetka soli

Hrušková povidla (na 2 frgály):

  • 330 g sušených hrušek
  • 2 hvězdičky badyánu
  • 2 lžíce švestkových povidel
  • voda na podlití hrušek

Drobenka (na 3 frgály):

  • 300 g změklého másla
  • 300 g cukru krupice
  • 300 g polohrubé mouky

Na dokončení:

  • 1 vejce na potření
  • 400 g másla a 100 ml rumu na polití upečených frgálů

POSTUP PŘÍPRAVY:

Těsto:

Do velké mísy nasypeme prosátou mouku, uděláme v ní důlek, vlijeme do něj 2/3 mléka a rozdrobíme droždí. Ze stran do něj vmícháme mouku, dokud nevznikne hustší, ale tekuté těstíčko. Povrch posypeme moukou a na teplém místě necháme 30 minut kynout.

Poté přidáme ostatní suroviny (cukr, vanilkový cukr, sůl, máslo, žloutky, citrónovou kůru a zbytek mléka a vypracujeme hladké nelepící těsto. Těsto rozdělíme na3 díly, z nichž na pomoučeném vále vytvoříme 3 bochánky, které přikryjeme utěrkou a hodinu až hodinu a pů je necháme kynout na teplém místě. Pak bochánky válečkem rozválíme do kruhu o průměru cca 31 cm a rukou vytvoříme zvýšený okraj, aby náplň nevytékala.

Okraje potřeme rozšlehaným vejcem a celý koláč potřeme náplní a posypeme drobenkou. Frgále necháme ještě 20 minut kynout. Pečeme je na plechu vyloženém pečícím papírem v předehřáté troubě na 160 stupňů 20-25 minut. Máslo rozpustíme, přilijeme k němu rum a horké koláče ihned po vytažení z trouby směsí poléváme.

Tvarohová náplň:

Tvaroh smícháme s cukrem, vanilkovým cukrem, žloutky, máslem, solí a dobře promícháme.

Hrušková povidla:

Sušené hrušky s badyánem dáme do hrnce, zalijeme studenou vodou a vaříme 2-3 hodiny, dokud hrušky nebudou měkké. Podle potřeby podléváme vodou. Pak hrušky scedíme a 150 ml vývaru z hrušek si ponecháme. Teplé hrušky spolu s badyánem rozmixujeme, přidáme švestková povidla, vývar z hrušek a dobře promícháme. Směs propasírujeme přes síto. Na frgál dáváme vychlazená hrušková povidla.

Drobenka:

Všechny suroviny rukama zpracujeme do sypké drobenky.

Autor receptu Tereza Klainová