Hledat
Filtry
Zavřít

Recept - Vanilková zmrzlina

4.0 1

POTŘEBNÉ PŘÍSADY:

  • 2 žloutky
  • 50 g cukru krupice
  • 125 ml mléka
  • 125 ml smetany ke šlehání
  • 150 g mascarpone
  • 1/2 vanilkového lusku (mám kvalitního masité lusky)

POSTUP PŘÍPRAVY:

Do většího hrnce s dvojitým dnem nalijeme mléko a smetanu.Vanilkový lusk podélně rozřízenem, tupou stranou nože vydlabeme semínka a dáme je do mléka. Samotný lusk přidáme též. Mléko se smetanou přivedeme k varu a necháme minutku bublat. Pak odstraníme vydlabaný lusk.

Mezitím si žloutky vyšleháme s cukrem do světle žluté pěny (trvá to asi dvě minutky). Tenkým pramínkem k nim za stáleho šlehání přiléváme všechno horké vanilkové mléko. Směs přelijeme zpět do hrnce, postavíme na plotnu a při mírném plameni metličkou promícháváme a zahříváme, dokud směs nezačne houstnout, což bývá s prvními bublinkami - nečekejte, že bude tuhá jako pudink, směs jen lehce zhoustne ale pokud přejedete prstem po zadní straně lžíce, měla by tam zůstat ohraničená stopa.

Směs přelijeme do misky a přikryjeme potravinářskou folii tak, aby se folie dotýkala celého povrchu - nevytvoří se tak škraloup. Při pokojové teplotě necháme vychadnout a následně vychladíme v lednici alespoň hodinu.

Mascarpone vyšleháme a po částech do něj zašleháme i vanilkovou směs.

Sestavíme zmrzlinovač, zapneme ho a za chodu do něj nalijeme připravenou směs a necháme 15-20 minut míchat.

Zmrzlina se dá konzumovat ihned po umíchání, ale můžeme jí dát dotuhnout do mrazáku, je výborná i po několika dnech - jen je potřeba jí před samotnou konzumací nechat 10 minut povolit na teple, aby se dala servírovat.

Pokud nemáte zmrzlinovač, vyšlehanou směs přelijte do nádoby ke zmražení, vložte do mrazákku a nechte hodinu. Pak vyndejte, prošlehejte a vložte opět do mrazáku. Po další hodině zopakujte a zrmzlinu prošlehejte dohromady 4x.

Autor receptu i fotografie Marcela Pradobroty

POTŘEBNÉ PŘÍSADY:

  • 2 žloutky
  • 50 g cukru krupice
  • 125 ml mléka
  • 125 ml smetany ke šlehání
  • 150 g mascarpone
  • 1/2 vanilkového lusku (mám kvalitního masité lusky)

POSTUP PŘÍPRAVY:

Do většího hrnce s dvojitým dnem nalijeme mléko a smetanu.Vanilkový lusk podélně rozřízenem, tupou stranou nože vydlabeme semínka a dáme je do mléka. Samotný lusk přidáme též. Mléko se smetanou přivedeme k varu a necháme minutku bublat. Pak odstraníme vydlabaný lusk.

Mezitím si žloutky vyšleháme s cukrem do světle žluté pěny (trvá to asi dvě minutky). Tenkým pramínkem k nim za stáleho šlehání přiléváme všechno horké vanilkové mléko. Směs přelijeme zpět do hrnce, postavíme na plotnu a při mírném plameni metličkou promícháváme a zahříváme, dokud směs nezačne houstnout, což bývá s prvními bublinkami - nečekejte, že bude tuhá jako pudink, směs jen lehce zhoustne ale pokud přejedete prstem po zadní straně lžíce, měla by tam zůstat ohraničená stopa.

Směs přelijeme do misky a přikryjeme potravinářskou folii tak, aby se folie dotýkala celého povrchu - nevytvoří se tak škraloup. Při pokojové teplotě necháme vychadnout a následně vychladíme v lednici alespoň hodinu.

Mascarpone vyšleháme a po částech do něj zašleháme i vanilkovou směs.

Sestavíme zmrzlinovač, zapneme ho a za chodu do něj nalijeme připravenou směs a necháme 15-20 minut míchat.

Zmrzlina se dá konzumovat ihned po umíchání, ale můžeme jí dát dotuhnout do mrazáku, je výborná i po několika dnech - jen je potřeba jí před samotnou konzumací nechat 10 minut povolit na teple, aby se dala servírovat.

Pokud nemáte zmrzlinovač, vyšlehanou směs přelijte do nádoby ke zmražení, vložte do mrazákku a nechte hodinu. Pak vyndejte, prošlehejte a vložte opět do mrazáku. Po další hodině zopakujte a zrmzlinu prošlehejte dohromady 4x.

Autor receptu i fotografie Marcela Pradobroty