Hledat
Filtry
Zavřít

Recept - Veka

3.0 2

POTŘEBNÉ PŘÍSADY:

  • 225 ml vlažné vody
  • 500 g hladké pšeničné mouky
  • 5 g cukru krupice
  • 10 g soli
  • 15 g čerstvého droždí
  • 20 g rostlinného oleje

POSTUP PŘÍPRAVY:

Recept  je na 2 veky asi 30 cm dlouhé.

Do mísy nalijeme vodu (teplota asi 30°C), přidáme ostatní suroviny (droždí a sůl ať se moc nedotýkají), promícháme, přendáme do robota a necháme asi 10 minut míchat. (nemusíme nechat vzejít kvásek, recept funguje i bez něj:o)). Vypracované těsto vyklopíme na pomoučený vál (silikonový netřeba pomoučit, dřevěný raději ano), rozdělíme na dvě poloviny, vypracujeme z nich bochánky, velmi lehce je poprášíme moukou, přikryjeme folií nebo utěrkou a necháme 30-45 minut zrát.

Po vyzrání bochánky rozválíme na tenké ovály, přetočíme je delší stranou k sobě, těsto přeložíme, zamáčkneme (viz obrázky) a smotáme do válečku (a ještě několikrát poválíme po směru, aby se spoje lépe propojily a veka se při kynutí a pečení nerozevírala). Konce válečku zapíchneme prstem dovnitř a rukama dotvoříme  stejnoměrný váleček. Položíme na plech, přikryjeme folií nebo utěrkou a necháme 40 minut kynout.

Autor receptu i fotografie Marcela - Pradobroty

POTŘEBNÉ PŘÍSADY:

  • 225 ml vlažné vody
  • 500 g hladké pšeničné mouky
  • 5 g cukru krupice
  • 10 g soli
  • 15 g čerstvého droždí
  • 20 g rostlinného oleje

POSTUP PŘÍPRAVY:

Recept  je na 2 veky asi 30 cm dlouhé.

Do mísy nalijeme vodu (teplota asi 30°C), přidáme ostatní suroviny (droždí a sůl ať se moc nedotýkají), promícháme, přendáme do robota a necháme asi 10 minut míchat. (nemusíme nechat vzejít kvásek, recept funguje i bez něj:o)). Vypracované těsto vyklopíme na pomoučený vál (silikonový netřeba pomoučit, dřevěný raději ano), rozdělíme na dvě poloviny, vypracujeme z nich bochánky, velmi lehce je poprášíme moukou, přikryjeme folií nebo utěrkou a necháme 30-45 minut zrát.

Po vyzrání bochánky rozválíme na tenké ovály, přetočíme je delší stranou k sobě, těsto přeložíme, zamáčkneme (viz obrázky) a smotáme do válečku (a ještě několikrát poválíme po směru, aby se spoje lépe propojily a veka se při kynutí a pečení nerozevírala). Konce válečku zapíchneme prstem dovnitř a rukama dotvoříme  stejnoměrný váleček. Položíme na plech, přikryjeme folií nebo utěrkou a necháme 40 minut kynout.

Autor receptu i fotografie Marcela - Pradobroty