Hledat
Filtry
Zavřít

Recept - Velikonoční beránek z mrkvového těsta

POTŘEBNÉ PŘÍSADY:

  • 3 velká vejce
  • 200 g cukru krupice
  • 125 g rostlinného oleje
  • 1 lžíčka vanilkového extraktu (případně část cukru krupice zaměnit za vanilkový cukr)
  • 125 g bílého jogurtu
  • 400 g polohrubé mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 lžičky sody
  • 2 lžičky mleté skořice
  • 450 g očištěné mrkve
  • 80 g vlašských ořechů

POSTUP PŘÍPRAVY:

Troubu rozpálíme na 180°C (horkovzduch na 160°C). Velkou formu na beránka (objem 1200 ml) pečlivě vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.

Vejce spolu s cukrem vyšleháme do světlé pěny (trvá to pár minut). Pak zašleháme vanilkový extrakt. Slabým pramínkem za stálého šlehání přilijeme olej a nakonec přidáme jogurt.

V druhé míse smícháme mouku, prášek do pečiva, sodu a skořici, přidáme k tekuté části těsta a pečlivě promícháme.

Mrkev nastrouháme najemno a společně nahrubo namletými ořechy přidáme do těsta a zapracujeme.

Těsto nalijeme do formy na beránka (máte-li i záda jako já, nalijte formu až po okraj a přiklopte, pokud máte jen přední část beránka, formu naplňte asi 2 cm pod okraj), vložíme do rozpálené trouby a pečeme 50-70 minut (já peču asi 65 minut). Propečenost zkusíme špejlí.

Upečeného beránka necháme ještě asi 20 minut ve formě (s odklopeným víkem), pak vyndáme z formy a necháme zcela zchladnout.

Autor receptu a fotografií Marcela - Pradobroty

POTŘEBNÉ PŘÍSADY:

  • 3 velká vejce
  • 200 g cukru krupice
  • 125 g rostlinného oleje
  • 1 lžíčka vanilkového extraktu (případně část cukru krupice zaměnit za vanilkový cukr)
  • 125 g bílého jogurtu
  • 400 g polohrubé mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 lžičky sody
  • 2 lžičky mleté skořice
  • 450 g očištěné mrkve
  • 80 g vlašských ořechů

POSTUP PŘÍPRAVY:

Troubu rozpálíme na 180°C (horkovzduch na 160°C). Velkou formu na beránka (objem 1200 ml) pečlivě vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.

Vejce spolu s cukrem vyšleháme do světlé pěny (trvá to pár minut). Pak zašleháme vanilkový extrakt. Slabým pramínkem za stálého šlehání přilijeme olej a nakonec přidáme jogurt.

V druhé míse smícháme mouku, prášek do pečiva, sodu a skořici, přidáme k tekuté části těsta a pečlivě promícháme.

Mrkev nastrouháme najemno a společně nahrubo namletými ořechy přidáme do těsta a zapracujeme.

Těsto nalijeme do formy na beránka (máte-li i záda jako já, nalijte formu až po okraj a přiklopte, pokud máte jen přední část beránka, formu naplňte asi 2 cm pod okraj), vložíme do rozpálené trouby a pečeme 50-70 minut (já peču asi 65 minut). Propečenost zkusíme špejlí.

Upečeného beránka necháme ještě asi 20 minut ve formě (s odklopeným víkem), pak vyndáme z formy a necháme zcela zchladnout.

Autor receptu a fotografií Marcela - Pradobroty