Hledat
Filtry
Zavřít

Recept - Vepřové medailonky se žampionovou omáčkou a bramborovými noky

POTŘEBNÉ PŘÍSADY:

  • vepřová panenka
  • sůl, pepř
  • olej

Žampionová omáčka:

  • 5 šalotek nebo 2 menší cibule
  • 400 g očištených čerstvých žampionů
  • 180 ml bílého suchého vína
  • 250 ml drůbežího vývaru (pokud nemáte tak doporučuji použít houbový bujón v kostce)
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • citrónová šťáva
  • špetka mletého muškátového oříšku
  • sůl, pepř
  • 2 lžíce másla na osmahnutí

Bramborové noky:

  • 500 g brambor uvařených ve slupce a oloupaných
  • 300 g hrubé mouky
  • 2 vejce
  • 1 lžíce bramborového škrobu
  • 1 lžička soli
  • 2 lžíce sádla na obalení noků

POSTUP PŘÍPRAVY:

Vepřovou panenku nakrájíme na medailonky (já ji krájím na tenčí plátky, ale někdo upřednostňuje naopak širší), osolíme, opepříme a osmažíme na oleji.

Žampionová omáčka:

Čerstvé žampiony očistíme, oloupeme a nakrájíme na plátky. Šalotku nebo cibuli nakrájíme nadrobno. Na rozpuštěném másle osmahneme cibulku (neměla by zhnědnout), po chvilce přidáme žampiony, mícháme, dokud se nevypaří voda ze žampionů. Poté vše zalijeme bílým vínem a dusíme, dokud se nevypaří veškeré víno.

Když se alkohol vypaří, odendáme 1/3 žampionů. Zbylé žampiony zalijeme vývarem, osolíme, opepříme a chvilku je povaříme (část vývaru se opět vyvaří). Poté omáčku rozmixujeme dohladka. Nakonec omáčku zjemníme smetanou, ochutíme mletým muškátovým oříškem a citrónovou šťávou a krátce povaříme. Pokud budete mít omáčku stále řídkou, zahustěte ji jíškou (já ji měla i bez jíšky hustou).

Bramborové noky:

Brambory uvaříme ve slupce, necháme je vychladnout, oloupeme a nastrouháme najemno. Přidáme mouku, sůl, škrob, vejce a vypracujeme těsto. Z těsta vyválíme na pomoučeném vále váleček, který rozdělíme nožem na krátké dílky. Noky vaříme v osolené vroucí vodě cca 7 minut. Noky vyjmeme do mísy, kde jsme rozpustili sádlo a ještě horké je v sádle obalíme (dělá se to proto, aby noky neokoraly).

Autor receptu Tereza Klainová

POTŘEBNÉ PŘÍSADY:

  • vepřová panenka
  • sůl, pepř
  • olej

Žampionová omáčka:

  • 5 šalotek nebo 2 menší cibule
  • 400 g očištených čerstvých žampionů
  • 180 ml bílého suchého vína
  • 250 ml drůbežího vývaru (pokud nemáte tak doporučuji použít houbový bujón v kostce)
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • citrónová šťáva
  • špetka mletého muškátového oříšku
  • sůl, pepř
  • 2 lžíce másla na osmahnutí

Bramborové noky:

  • 500 g brambor uvařených ve slupce a oloupaných
  • 300 g hrubé mouky
  • 2 vejce
  • 1 lžíce bramborového škrobu
  • 1 lžička soli
  • 2 lžíce sádla na obalení noků

POSTUP PŘÍPRAVY:

Vepřovou panenku nakrájíme na medailonky (já ji krájím na tenčí plátky, ale někdo upřednostňuje naopak širší), osolíme, opepříme a osmažíme na oleji.

Žampionová omáčka:

Čerstvé žampiony očistíme, oloupeme a nakrájíme na plátky. Šalotku nebo cibuli nakrájíme nadrobno. Na rozpuštěném másle osmahneme cibulku (neměla by zhnědnout), po chvilce přidáme žampiony, mícháme, dokud se nevypaří voda ze žampionů. Poté vše zalijeme bílým vínem a dusíme, dokud se nevypaří veškeré víno.

Když se alkohol vypaří, odendáme 1/3 žampionů. Zbylé žampiony zalijeme vývarem, osolíme, opepříme a chvilku je povaříme (část vývaru se opět vyvaří). Poté omáčku rozmixujeme dohladka. Nakonec omáčku zjemníme smetanou, ochutíme mletým muškátovým oříškem a citrónovou šťávou a krátce povaříme. Pokud budete mít omáčku stále řídkou, zahustěte ji jíškou (já ji měla i bez jíšky hustou).

Bramborové noky:

Brambory uvaříme ve slupce, necháme je vychladnout, oloupeme a nastrouháme najemno. Přidáme mouku, sůl, škrob, vejce a vypracujeme těsto. Z těsta vyválíme na pomoučeném vále váleček, který rozdělíme nožem na krátké dílky. Noky vaříme v osolené vroucí vodě cca 7 minut. Noky vyjmeme do mísy, kde jsme rozpustili sádlo a ještě horké je v sádle obalíme (dělá se to proto, aby noky neokoraly).

Autor receptu Tereza Klainová