Hledat
Filtry
Zavřít

Recept - Vepřové v mrkvi

POTŘEBNÉ PŘÍSADY:

  • 800 g vepřové plece (zkoušela jsem i z válečku - nemyslím tím panenku - a dalších libových částí)
  • 800 g mrkve (stejně jako masa)
  • 1 cibule
  • 4 lžíce másla (asi 90-100g)
  • 800 ml vývaru
  • 1 lžíce hladké mouky (nebo hrašky)
  • muškatový oříšek na špičku nože
  • sůl
  • pepř
  • 1 lžíce cukru
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • petržel

POSTUP PŘÍPRAVY:

Na 3 lžicích másla (cca 70g) orestujeme dozlatova cibulku pokrájenou nadrobno. Pak přidáme maso na kostky (3x3 cm) a restujeme ho, dokud se neodvaří všechna šťáva, kterou pustilo.

Orestované maso zaprášíme moukou (hraškou) , krátce zarestujeme, zalijeme větší částí vývaru. Osolíme, opepříme, přidáme muškatový oříšek a pod pokličkou dusíme 35 minut.

Mrkev očistíme a nakrájíme na kolečka a po zmíněných 35 minutách přidáme k masu a přilijeme zbytek vývaru, dusíme dalších 15-20 minut, dokud nejsou mrkev i maso měkké. Poté dochutíme cukrem a citronem (lze přidat i trochu citronové kůry) a nakonec vmícháme lžící chlazeného másla (cca 20g) pokrájeného na malé kousky. Podáváme s bramborem a posypané petrželkou.

Lze použít i hovězí krk, ale maso je pak nutné vařit minimálně o 45 minut déle.

Autor receptu i fotografie Marcela - Pradobroty

POTŘEBNÉ PŘÍSADY:

  • 800 g vepřové plece (zkoušela jsem i z válečku - nemyslím tím panenku - a dalších libových částí)
  • 800 g mrkve (stejně jako masa)
  • 1 cibule
  • 4 lžíce másla (asi 90-100g)
  • 800 ml vývaru
  • 1 lžíce hladké mouky (nebo hrašky)
  • muškatový oříšek na špičku nože
  • sůl
  • pepř
  • 1 lžíce cukru
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • petržel

POSTUP PŘÍPRAVY:

Na 3 lžicích másla (cca 70g) orestujeme dozlatova cibulku pokrájenou nadrobno. Pak přidáme maso na kostky (3x3 cm) a restujeme ho, dokud se neodvaří všechna šťáva, kterou pustilo.

Orestované maso zaprášíme moukou (hraškou) , krátce zarestujeme, zalijeme větší částí vývaru. Osolíme, opepříme, přidáme muškatový oříšek a pod pokličkou dusíme 35 minut.

Mrkev očistíme a nakrájíme na kolečka a po zmíněných 35 minutách přidáme k masu a přilijeme zbytek vývaru, dusíme dalších 15-20 minut, dokud nejsou mrkev i maso měkké. Poté dochutíme cukrem a citronem (lze přidat i trochu citronové kůry) a nakonec vmícháme lžící chlazeného másla (cca 20g) pokrájeného na malé kousky. Podáváme s bramborem a posypané petrželkou.

Lze použít i hovězí krk, ale maso je pak nutné vařit minimálně o 45 minut déle.

Autor receptu i fotografie Marcela - Pradobroty