Hledat
Filtry
Zavřít

Recept - Vláčný vrstvený jablkový koláč s tvarohem

5.0 5

Vláčný koláč ze dvou druhů těst, proložený vrstvou tvarohu a strouhaných jablek.

POTŘEBNÉ PŘÍSADY:

Tmavé spodní těsto:

  • 400g hladké mouky
  • 150g tuku (máslo, Hera)
  • 100g moučkového cukru
  • 2 pol. lžíce kakaa (vrchovaté)
  • 1 sáček prášku do pečiva
  • 8 lžic vody
  • 1 vejce

Tvarohová vrstva:

  • 2 tvarohy (jedno jaké)
  • 100ml mléka
  • 2 pol. lžíce cukru
  • 1 vanilkový cukr

Jablečná vrstva:

  • 8-10 ks nahrubo nastrouhaných jablek
  • 2 pol. lžíce cukru
  • 1 skořicový cukr (ev. ještě navíc skořice na lepší chuť)
  • rozinky (nemusí být)

Vrchní světlé těsto:

  • 200g polohrubé mouky
  • 200g cukru krupice
  • 1 sáček prášku do pečiva
  • 150ml vody
  • 100ml oleje
  • 2 vejce

POSTUP PŘÍPRAVY:

Tmavé spodní těsto - smícháme sypké přísady, potom přidáme i ty ostatní tekuté. Vypracujeme rukou vláčné těsto, které přeneseme na plech vyložený pečícím papírem a vymačkáme ho až do krajů (buď pomocí malého válečku nebo klasickým velkým válečkem, když si papír i s těstem vyndáme zpět na linku a vyválíme dle tvaru dna plechu a po vyválení vrátíme zpět na plech a ještě okraje dotvarujeme)

Tvarohová vrstva - tvarohy vyšleháme dohladka s mlékem a cukrem, opatrně nalijeme na tmavé těsto.

Jablečná vrstva - nahrubo nastrouhaná jablka smícháme s cukrem a skořicí. Kdo má rád, přidá i rozinky. Jablečnou vrstvu rovnoměrně rozprostřeme na tvaroh.

Vrchní světlé těsto - smícháme mouku s práškem do pečiva a s cukrem, přidáme ostatní suroviny a vyšleháme pěnivé těsto, které rovnoměrně rozlijeme po jablečné vrstvě.

Pečeme cca na 180°C, dokud nezrůžoví horní vrstva.

Dobrou chuť!

Autor receptu Ivana M.

Vláčný koláč ze dvou druhů těst, proložený vrstvou tvarohu a strouhaných jablek.

POTŘEBNÉ PŘÍSADY:

Tmavé spodní těsto:

  • 400g hladké mouky
  • 150g tuku (máslo, Hera)
  • 100g moučkového cukru
  • 2 pol. lžíce kakaa (vrchovaté)
  • 1 sáček prášku do pečiva
  • 8 lžic vody
  • 1 vejce

Tvarohová vrstva:

  • 2 tvarohy (jedno jaké)
  • 100ml mléka
  • 2 pol. lžíce cukru
  • 1 vanilkový cukr

Jablečná vrstva:

  • 8-10 ks nahrubo nastrouhaných jablek
  • 2 pol. lžíce cukru
  • 1 skořicový cukr (ev. ještě navíc skořice na lepší chuť)
  • rozinky (nemusí být)

Vrchní světlé těsto:

  • 200g polohrubé mouky
  • 200g cukru krupice
  • 1 sáček prášku do pečiva
  • 150ml vody
  • 100ml oleje
  • 2 vejce

POSTUP PŘÍPRAVY:

Tmavé spodní těsto - smícháme sypké přísady, potom přidáme i ty ostatní tekuté. Vypracujeme rukou vláčné těsto, které přeneseme na plech vyložený pečícím papírem a vymačkáme ho až do krajů (buď pomocí malého válečku nebo klasickým velkým válečkem, když si papír i s těstem vyndáme zpět na linku a vyválíme dle tvaru dna plechu a po vyválení vrátíme zpět na plech a ještě okraje dotvarujeme)

Tvarohová vrstva - tvarohy vyšleháme dohladka s mlékem a cukrem, opatrně nalijeme na tmavé těsto.

Jablečná vrstva - nahrubo nastrouhaná jablka smícháme s cukrem a skořicí. Kdo má rád, přidá i rozinky. Jablečnou vrstvu rovnoměrně rozprostřeme na tvaroh.

Vrchní světlé těsto - smícháme mouku s práškem do pečiva a s cukrem, přidáme ostatní suroviny a vyšleháme pěnivé těsto, které rovnoměrně rozlijeme po jablečné vrstvě.

Pečeme cca na 180°C, dokud nezrůžoví horní vrstva.

Dobrou chuť!

Autor receptu Ivana M.