Hledat
Filtry
Zavřít

Recept - Zapečená růžičková kapusta

POTŘEBNÉ PŘÍSADY:

Kapustičky

  • 500 g očištěné růžičkové kapusty (v původním stavu je to asi 700 g)
  • sůl
  • pepř
  • 20 g  másla

Bešamel

  • 30 g másla
  • 1 menší cibule
  • 30 g hladké mouky
  • 500 ml plnotučného mléka
  • 1/2 lžičky soli
  • špetka pepře
  • 1 bobkový list
  • špetka mletého muškátového oříšku

  • velká hrst strouhaného parmazánu

POSTUP PŘÍPRAVY:

Předepsané množství vám vystačí na 2 vydatné porce (budete-li ji jíst jen tak jaho hlavní chod) nebo na 4 porce, pokud bude podávaná jako příloha. 

Začneme bešamelem. Máslo necháme rozpustit v kastrolu s dvojitým dnem, cibuli oloupeme a nakrájíme na drobno. Když máslo začne bublat, vsypeme cibuli a asi dvě minuty mícháme (cibule jen lehce zesklovatí). Pak cibuli zasypeme moukou, rozmícháme a minutu opékáme jíšku. Poté zalijeme mlékem, přidáme sůl, pepř, bobokový list a muškátový ořech, přivedeme k varu, stáhneme na velmi mírný plamen a za občasného míchání 15 minut vaříme. Že je bešamel hotový poznáme tak, že když přejedeme prstem po zadní straně lžíce, zůtane na ní ohraničená stopa a omáčka je hustá a ze lžíce stéká velmi pomalu.

Omáčku přepasírujeme přes jemné síto. 

Troubu zapneme na 200°C, horkovzduch na 180°C.

Růžičkovou kapustu omyjeme a očistíme - odstraníme několik vrchních lístků, abychom dostali krásné světle zelené růžičky bez smetí a otlučených míst, přečnívající košťál odřízneme a každou kapustu vertikálně rozřízeme. Je to nejhorší práce na celém jídle, ale je nutná. A nedivte se, když vám na první pohled zbyde víc odpadu než očištěných růžiček:o)

Očištěnou kapustu připravíme "na zádíčka" - na velké pánvi rozpálíme máslo a na něj nasypeme všechny kapustičky, osolíme, opepříme, promícháme a 4 minut na prudkém plameni restujeme - za ty 4 minuty růžičky promícháme tak 3x, víckrát ne. Pak snížíme plamen na minimum, zakryjeme pánev poklicí a necháme ještě 3 minuty dojít. Klidně si nastavte minutku, já to tak taky dělám. 

Menší pekáček (27 x 18 cm) vymažeme máslem. Přesuneme do něj orestované kapustičky, zalijeme bešamelem a zasypeme nastrouhaným parmazánem. Vložíme do rozpálené trouby a pečeme 20 minut do krásně zlatavé barvy.

Podáváme okamžitě jako přílohu k masu nebo i samostatně jako vydatnou večeři.

Autor receptu i fotografie Marcela - Pradobroty

POTŘEBNÉ PŘÍSADY:

Kapustičky

  • 500 g očištěné růžičkové kapusty (v původním stavu je to asi 700 g)
  • sůl
  • pepř
  • 20 g  másla

Bešamel

  • 30 g másla
  • 1 menší cibule
  • 30 g hladké mouky
  • 500 ml plnotučného mléka
  • 1/2 lžičky soli
  • špetka pepře
  • 1 bobkový list
  • špetka mletého muškátového oříšku

  • velká hrst strouhaného parmazánu

POSTUP PŘÍPRAVY:

Předepsané množství vám vystačí na 2 vydatné porce (budete-li ji jíst jen tak jaho hlavní chod) nebo na 4 porce, pokud bude podávaná jako příloha. 

Začneme bešamelem. Máslo necháme rozpustit v kastrolu s dvojitým dnem, cibuli oloupeme a nakrájíme na drobno. Když máslo začne bublat, vsypeme cibuli a asi dvě minuty mícháme (cibule jen lehce zesklovatí). Pak cibuli zasypeme moukou, rozmícháme a minutu opékáme jíšku. Poté zalijeme mlékem, přidáme sůl, pepř, bobokový list a muškátový ořech, přivedeme k varu, stáhneme na velmi mírný plamen a za občasného míchání 15 minut vaříme. Že je bešamel hotový poznáme tak, že když přejedeme prstem po zadní straně lžíce, zůtane na ní ohraničená stopa a omáčka je hustá a ze lžíce stéká velmi pomalu.

Omáčku přepasírujeme přes jemné síto. 

Troubu zapneme na 200°C, horkovzduch na 180°C.

Růžičkovou kapustu omyjeme a očistíme - odstraníme několik vrchních lístků, abychom dostali krásné světle zelené růžičky bez smetí a otlučených míst, přečnívající košťál odřízneme a každou kapustu vertikálně rozřízeme. Je to nejhorší práce na celém jídle, ale je nutná. A nedivte se, když vám na první pohled zbyde víc odpadu než očištěných růžiček:o)

Očištěnou kapustu připravíme "na zádíčka" - na velké pánvi rozpálíme máslo a na něj nasypeme všechny kapustičky, osolíme, opepříme, promícháme a 4 minut na prudkém plameni restujeme - za ty 4 minuty růžičky promícháme tak 3x, víckrát ne. Pak snížíme plamen na minimum, zakryjeme pánev poklicí a necháme ještě 3 minuty dojít. Klidně si nastavte minutku, já to tak taky dělám. 

Menší pekáček (27 x 18 cm) vymažeme máslem. Přesuneme do něj orestované kapustičky, zalijeme bešamelem a zasypeme nastrouhaným parmazánem. Vložíme do rozpálené trouby a pečeme 20 minut do krásně zlatavé barvy.

Podáváme okamžitě jako přílohu k masu nebo i samostatně jako vydatnou večeři.

Autor receptu i fotografie Marcela - Pradobroty