Hledat
Filtry
Zavřít

Recept - Žloutkové věnečky

5.0 5

POTŘEBNÉ PŘÍSADY:

Těsto (na tři plné plechy):

  • 150 ml vody
  •  65 ml oleje
  • 125 g hladké mouky
  • 175 g celých vajec (3-4 kusy)
  • špetka soli

Krém:

  • 500 ml mléka
  • 140 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 70 g kukuřičného škrobu (nebo vanilkového pudinkového prášku)
  • 2 žloutky
  • 120 g másla

POSTUP PŘÍPRAVY:

Vodu, olej a sůl dáme vařit do hrnce. Jakmile začne vřít, přisypeme mouku a rychle mícháme vařečkou, dokud se nevytvoří kompaktní těsto, které se odlepuje od stěn hrnce. Hmotu necháme chvíli zchladnout (cca 10 minut) a pak do něj po jednom vmícháváme celá vejce (lze i v robotu pomocí hnětacího háku) a mícháme dokud se těsto opět nespojí (nebojte, spojí se, ač to ze začátku tak nevypadá:))) Pozor, vejce se vám nesmí srazit, pokud se tak stane, korpusy vám v troubě pak nevyskočí a nejdou plnit.

Rozehřejeme troubu na 200°C. Těsto naplníme do cukrářského pytlíku se zdobící špičkou a na plech stříkáme kolečka. Velikost záleží na vás, já dělám poměrně malé - asi 6 cm v průměru - záleží i na velikosti zdobící špičky, na velká kolečka budete potřebovat velkou špičkou.

Pečeme v rozehřáté troubě asi 15 minut do světle hněda - propečenost poznáme tak, že když do korpusu ťukeneme, je tvrdý. Troubu otevřeme a necháme korpusy vychladnout.

Máslo vyndáme z lednice a necháme ho povolit.

Polovinu mléka dáme s vanilkovým cukrem a půlkou cukru do rendlíku (druhou půlku cukru nasypeme na máslo) a dáme na sporák zahřívat. V druhé půlce mléka rozmícháme kukuřičný škrob se žloutky a nalijeme ke zbytku mléka do rendlíku. Za stálehé míchání metličkou přivedeme k varu a minutku provaříme do zhoustnutí. Během chladnutí občas promícháme, aby se netvořil škraloup a z něj hrudky.

Vyšleháme máslo s polovinou cukru a po částech zašleháme zchladlý krém.

Korpusy podélně prokrojíme nožem s pilkou, krémem naplníme pytlík se zdobící špičkou (stejně velkou jako jsme použili na stříkání věnečků na plech) a nastříkáme ho na spodní části korpusů. Přiklopíme vrchní částí, pocukrujeme a podáváme.

Naplněné věnečky vydrží v lednici den bez zvlhnutí (nesmí být ale v uzavřené krabičce, pak vlhnou), nebo je  lze i plnit až přímo před konzumací.

Autor receptu i fotografie Marcela - Pradobroty

POTŘEBNÉ PŘÍSADY:

Těsto (na tři plné plechy):

  • 150 ml vody
  •  65 ml oleje
  • 125 g hladké mouky
  • 175 g celých vajec (3-4 kusy)
  • špetka soli

Krém:

  • 500 ml mléka
  • 140 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 70 g kukuřičného škrobu (nebo vanilkového pudinkového prášku)
  • 2 žloutky
  • 120 g másla

POSTUP PŘÍPRAVY:

Vodu, olej a sůl dáme vařit do hrnce. Jakmile začne vřít, přisypeme mouku a rychle mícháme vařečkou, dokud se nevytvoří kompaktní těsto, které se odlepuje od stěn hrnce. Hmotu necháme chvíli zchladnout (cca 10 minut) a pak do něj po jednom vmícháváme celá vejce (lze i v robotu pomocí hnětacího háku) a mícháme dokud se těsto opět nespojí (nebojte, spojí se, ač to ze začátku tak nevypadá:))) Pozor, vejce se vám nesmí srazit, pokud se tak stane, korpusy vám v troubě pak nevyskočí a nejdou plnit.

Rozehřejeme troubu na 200°C. Těsto naplníme do cukrářského pytlíku se zdobící špičkou a na plech stříkáme kolečka. Velikost záleží na vás, já dělám poměrně malé - asi 6 cm v průměru - záleží i na velikosti zdobící špičky, na velká kolečka budete potřebovat velkou špičkou.

Pečeme v rozehřáté troubě asi 15 minut do světle hněda - propečenost poznáme tak, že když do korpusu ťukeneme, je tvrdý. Troubu otevřeme a necháme korpusy vychladnout.

Máslo vyndáme z lednice a necháme ho povolit.

Polovinu mléka dáme s vanilkovým cukrem a půlkou cukru do rendlíku (druhou půlku cukru nasypeme na máslo) a dáme na sporák zahřívat. V druhé půlce mléka rozmícháme kukuřičný škrob se žloutky a nalijeme ke zbytku mléka do rendlíku. Za stálehé míchání metličkou přivedeme k varu a minutku provaříme do zhoustnutí. Během chladnutí občas promícháme, aby se netvořil škraloup a z něj hrudky.

Vyšleháme máslo s polovinou cukru a po částech zašleháme zchladlý krém.

Korpusy podélně prokrojíme nožem s pilkou, krémem naplníme pytlík se zdobící špičkou (stejně velkou jako jsme použili na stříkání věnečků na plech) a nastříkáme ho na spodní části korpusů. Přiklopíme vrchní částí, pocukrujeme a podáváme.

Naplněné věnečky vydrží v lednici den bez zvlhnutí (nesmí být ale v uzavřené krabičce, pak vlhnou), nebo je  lze i plnit až přímo před konzumací.

Autor receptu i fotografie Marcela - Pradobroty