Hledat
Filtry
Zavřít

Recept - Znojemská hovězí pečeně

POTŘEBNÉ PŘÍSADY:

4-6 porcí:

  • 1 kg hovězího plecka (loupaná plec)
  • 80 g slaniny
  • 140 g nakládaných okurek
  • 2 větší cibule
  • 100 g sádla
  • 2 lžíce plnotučné hořčice
  • 200 ml láku z okurek (v původním receptu je 400 ml, ale polovina opravdu stačí)
  • 1 l hovězího vývaru
  • 2-3 lžíce hladké mouky (já používám hrašku)
  • sůl, pepř

POSTUP PŘÍPRAVY:

Maso prošpikujeme slaninou nakrájenou na proužky (když bude slanina chvíli v mrazáku, půjde to pak snadněji). Maso můžeme svázat provázkem, aby lépe drželo tvar. Hodně osolíme a opepříme nejlépe čerstvě mletým pepřem ze všech stran.

Do kastrolu (velký tak, aby se do něj pohodlně vešlo maso) dáme rozpustit sádlo a zprudka na velkém plameni opečeme maso do hněda ze všech stran, aby se zatáhlo. Maso vyjmeme, snížíme oheň asi na polovinu a přidáme nahrubo nakrájenou cibuli. Tu smažíme za stálého míchání do tmavě hněda (trvá to tak 15 minut minimálně).

Přidáme hořčici, půl minuty ji restujeme. Zaprášíme moukou (hraškou) a opět půl minuty restujeme. Přilijeme lák z okurek a vývar a promícháme, aby omáčka neobsahovala hrudky. Vložíme zpět maso, přivedeme k varu, zakryjeme pokličkou, snížíme plamen na minimum a necháme vše pobublávat 1,5-2 hodiny.

Když je maso měkké (po těch 2 hodinách bude:o)), vyjmeme ho a omáčku buď přecedíme přes jemné síto nebo rozmixujeme (já mixuji). Okurky nakrájíme na plátky (nebo kostičky, či půlky plátků, jak je libo) a vložíme do omáčky prohřát. Maso nakrájíme na plátky, přelijeme je omáčkou a podáváme s houskovým knedlíkem a nebo dušenou rýží.

Autor receptu i fotografie Marcela - Pradobroty

POTŘEBNÉ PŘÍSADY:

4-6 porcí:

  • 1 kg hovězího plecka (loupaná plec)
  • 80 g slaniny
  • 140 g nakládaných okurek
  • 2 větší cibule
  • 100 g sádla
  • 2 lžíce plnotučné hořčice
  • 200 ml láku z okurek (v původním receptu je 400 ml, ale polovina opravdu stačí)
  • 1 l hovězího vývaru
  • 2-3 lžíce hladké mouky (já používám hrašku)
  • sůl, pepř

POSTUP PŘÍPRAVY:

Maso prošpikujeme slaninou nakrájenou na proužky (když bude slanina chvíli v mrazáku, půjde to pak snadněji). Maso můžeme svázat provázkem, aby lépe drželo tvar. Hodně osolíme a opepříme nejlépe čerstvě mletým pepřem ze všech stran.

Do kastrolu (velký tak, aby se do něj pohodlně vešlo maso) dáme rozpustit sádlo a zprudka na velkém plameni opečeme maso do hněda ze všech stran, aby se zatáhlo. Maso vyjmeme, snížíme oheň asi na polovinu a přidáme nahrubo nakrájenou cibuli. Tu smažíme za stálého míchání do tmavě hněda (trvá to tak 15 minut minimálně).

Přidáme hořčici, půl minuty ji restujeme. Zaprášíme moukou (hraškou) a opět půl minuty restujeme. Přilijeme lák z okurek a vývar a promícháme, aby omáčka neobsahovala hrudky. Vložíme zpět maso, přivedeme k varu, zakryjeme pokličkou, snížíme plamen na minimum a necháme vše pobublávat 1,5-2 hodiny.

Když je maso měkké (po těch 2 hodinách bude:o)), vyjmeme ho a omáčku buď přecedíme přes jemné síto nebo rozmixujeme (já mixuji). Okurky nakrájíme na plátky (nebo kostičky, či půlky plátků, jak je libo) a vložíme do omáčky prohřát. Maso nakrájíme na plátky, přelijeme je omáčkou a podáváme s houskovým knedlíkem a nebo dušenou rýží.

Autor receptu i fotografie Marcela - Pradobroty