Hledat

Bílé pšeničné pečivo - rohlíky, housky

Potřebné přísady:
  • 500 g hladké mouky
  • 50 g sádla
  • 12 g soli
  • 20 g droždí (1/2 kostky)
  • lžička cukru
  • 290 ml mléka

na posyp:

  • mák
  • hrubá sůl s kmínem (1:1)
  • sezam
Postup přípravy:
  1. Mléko ohřejeme tak, aby bylo vlahé, nadrobíme do něj droždí, přidáme lžičku cukru, posypeme moukou a necháme asi 10-15 minut vzejít kvásek.
  2. Ostatní suroviny dáme do mísy, přidáme vzešlý kvásek a vypracujeme hladké těsto. Trvá to celkem dlouhou, těsto je dost tuhé, ale neztrácejte naději (i robotu to trvá skoro 10 minut).
  3. Těsto vyklopíme na vál, rozdělíme na 2 díly, vytvoříme bochánky, přikryjeme folií a necháme 20 minut kynout.

Rohlíky:

  1. (pokud nechápete popis zde, zkuste strejdu googla, určitě najdete návody, jak tvarovat rohlík).
  2. Bochánek rozválíme na kruhovou placku silnou asi 3 cm a rozdělíme jako pizzu na 8 stejných trojúhelníků. Z jednotlivých trojúhelníku stáčíme rohlíčky směrem od nejšírší části k nejužší (od kraje ke špičce), rohlík pak ještě několikrát v původním směru lehce rozválíme (aby se prodloužil a vrstvy se trochu spojily a při kynutí a pečení se rohlíky nerozevřely).
  3. Rohlíky vyrovnáme na plech, přikryjeme utěrkou nebo folií a necháme 45 minut kynout.
  4. Jeden rohlík má asi 50 g, takže je menší než běžně kupovaný rohlík.

Housky:

  1. Bochánek rozdělíme na 8 dílů (50-60 g na jeden).
  2. Jsou dva způsoby, jak housky tvarovat:
  3. Z každého dílu vyválíme hada a rozdělíme na 3 stejné díly, ze kterých vytvoříme úzké prameny. Zapleteme housky jako cop (od středu na jednu stranu, pak můžeme housku obrátit a zaplést druhou stranu), pořádně slepíme konce.
  4.  Z každého dílu vyválíme asi 30 cm dlouhé hada a postupujeme podle následujícího obrázku (omluvte můj slovní popis, schválně jsem postup nafotila, aby to bylo jasnější).
  5. Jeden konec položíme přes horní část hada a vytvoříme tak písmeno "malé psací o"
  6. Pravý koneček, který původně trčel do strany přeložíme směrem doleva a podvlékneme  pod těstem (vznikne uzel)
  7. spodní oblouk těsta přehneme zprava doleva, abych vznikla smyčka.
  8. konec, který trčí vlevo, lehce vytáhneme a zastrčíme dolů do smyčky (a pod housku), která vznikla v předchozím kroku.
  9. horní konec ohneme pod housku a celou pletýnku pak zeshora a z boků trochu splácneme, aby držela tvar.
  10. Přendáme housku na plech, přikryjeme utěrkou a necháme 45 minut kynout.
  11. Uzly (nejsou na fotce):
  12. Bochánek rozdělíme na 8 dílů. Každý kousek rozválíme na silnějšího hada a uděláme na něm uzel. Přendáme na plech a necháme přikryté 45 minut kynout.
  13. Rozpálíme si troubu na 230°C a dolů vložíme pekáč s horkou vodou (aby se pečivo peklo v páře). Pečivo potřeme vodou a posypeme mákem, sezamem a nebo hrubou solí s kmínem (poměr 1:1) a pečeme asi 11-15 minut dozlatova.
Pečivo
Autor receptu

Facebook komentáře

Mohlo by se Vám líbit

Obrázek Rajčatové bagety s tymiánem

Rajčatové bagety s tymiánem

Obrázek Máslový toustový chléb by Romča

Máslový toustový chléb by Romča

Obrázek Škvarkový chléb

Škvarkový chléb

Obrázek Cibulový chléb pro domácí pekárnu

Cibulový chléb pro domácí pekárnu

Obrázek Houstičky by Romča

Houstičky by Romča

Obrázek Kváskový žitný chléb

Kváskový žitný chléb

Obrázek Sladké rohlíky

Sladké rohlíky

Obrázek Tatarkové žemličky

Tatarkové žemličky

Obrázek Recept - Domácí veka

Recept - Domácí veka

Obrázek Kváskový český chléb

Kváskový český chléb

Obrázek Brioška s kešu oříšky, špenátem a tylžským sýrem

Brioška s kešu oříšky, špenátem a tylžským sýrem

Obrázek Domácí rohlíky

Domácí rohlíky

TOPlist