Hledat

Bílé pšeničné pečivo - rohlíky, housky

Potřebné přísady:
  • 500 g hladké mouky
  • 50 g sádla
  • 12 g soli
  • 20 g droždí (1/2 kostky)
  • lžička cukru
  • 290 ml mléka

na posyp:

  • mák
  • hrubá sůl s kmínem (1:1)
  • sezam
Postup přípravy:
  1. Mléko ohřejeme tak, aby bylo vlahé, nadrobíme do něj droždí, přidáme lžičku cukru, posypeme moukou a necháme asi 10-15 minut vzejít kvásek.
  2. Ostatní suroviny dáme do mísy, přidáme vzešlý kvásek a vypracujeme hladké těsto. Trvá to celkem dlouhou, těsto je dost tuhé, ale neztrácejte naději (i robotu to trvá skoro 10 minut).
  3. Těsto vyklopíme na vál, rozdělíme na 2 díly, vytvoříme bochánky, přikryjeme folií a necháme 20 minut kynout.

Rohlíky:

  1. (pokud nechápete popis zde, zkuste strejdu googla, určitě najdete návody, jak tvarovat rohlík).
  2. Bochánek rozválíme na kruhovou placku silnou asi 3 cm a rozdělíme jako pizzu na 8 stejných trojúhelníků. Z jednotlivých trojúhelníku stáčíme rohlíčky směrem od nejšírší části k nejužší (od kraje ke špičce), rohlík pak ještě několikrát v původním směru lehce rozválíme (aby se prodloužil a vrstvy se trochu spojily a při kynutí a pečení se rohlíky nerozevřely).
  3. Rohlíky vyrovnáme na plech, přikryjeme utěrkou nebo folií a necháme 45 minut kynout.
  4. Jeden rohlík má asi 50 g, takže je menší než běžně kupovaný rohlík.

Housky:

  1. Bochánek rozdělíme na 8 dílů (50-60 g na jeden).
  2. Jsou dva způsoby, jak housky tvarovat:
  3. Z každého dílu vyválíme hada a rozdělíme na 3 stejné díly, ze kterých vytvoříme úzké prameny. Zapleteme housky jako cop (od středu na jednu stranu, pak můžeme housku obrátit a zaplést druhou stranu), pořádně slepíme konce.
  4.  Z každého dílu vyválíme asi 30 cm dlouhé hada a postupujeme podle následujícího obrázku (omluvte můj slovní popis, schválně jsem postup nafotila, aby to bylo jasnější).
  5. Jeden konec položíme přes horní část hada a vytvoříme tak písmeno "malé psací o"
  6. Pravý koneček, který původně trčel do strany přeložíme směrem doleva a podvlékneme  pod těstem (vznikne uzel)
  7. spodní oblouk těsta přehneme zprava doleva, abych vznikla smyčka.
  8. konec, který trčí vlevo, lehce vytáhneme a zastrčíme dolů do smyčky (a pod housku), která vznikla v předchozím kroku.
  9. horní konec ohneme pod housku a celou pletýnku pak zeshora a z boků trochu splácneme, aby držela tvar.
  10. Přendáme housku na plech, přikryjeme utěrkou a necháme 45 minut kynout.
  11. Uzly (nejsou na fotce):
  12. Bochánek rozdělíme na 8 dílů. Každý kousek rozválíme na silnějšího hada a uděláme na něm uzel. Přendáme na plech a necháme přikryté 45 minut kynout.
  13. Rozpálíme si troubu na 230°C a dolů vložíme pekáč s horkou vodou (aby se pečivo peklo v páře). Pečivo potřeme vodou a posypeme mákem, sezamem a nebo hrubou solí s kmínem (poměr 1:1) a pečeme asi 11-15 minut dozlatova.
Pečivo
Autor receptu

Facebook komentáře

Mohlo by se Vám líbit

Obrázek Mrkvové tyčinky ze špaldy by Romča

Mrkvové tyčinky ze špaldy by Romča

Obrázek Kynutý mazanec

Kynutý mazanec

Obrázek Plněný brioškový věnec

Plněný brioškový věnec

Obrázek Housky z Nezdic

Housky z Nezdic

Obrázek Chléb z droždí

Chléb z droždí

Obrázek Luxusní slané minirohlíčky

Luxusní slané minirohlíčky

Obrázek Mrkvový chléb s ořechy

Mrkvový chléb s ořechy

Obrázek Chléb z psyllia se sýrem by Romča

Chléb z psyllia se sýrem by Romča

Obrázek Základní startovací chléb pro nováčky

Základní startovací chléb pro nováčky

Obrázek Šunkové rohlíčky z tvarohového těsta - Strašínsko 1937

Šunkové rohlíčky z tvarohového těsta - Strašínsko 1937

Obrázek Kváskový chléb

Kváskový chléb

Obrázek Škvarkové pagáčky

Škvarkové pagáčky

TOPlist