Hledat

Bílé pšeničné pečivo

Potřebné přísady:
  • 500 g hladké mouky
  • 50 g sádla
  • 12 g soli
  • 20 g droždí (1/2 kostky)
  • lžička cukru
  • 290 ml mléka
  • na posyp: mák, hrubá sůl s kmínem (1:1), sezam
Postup přípravy:
  1. Mléko ohřejeme tak, aby bylo vlahé, nadrobíme do něj droždí, přidáme lžičku cukru, posypeme moukou a necháme asi 10-15 minut vzejít kvásek.
  2. Ostatní suroviny dáme do mísy, přidáme vzešlý kvásek a vypracujeme hladké těsto. Trvá to celkem dlouhou, těsto je dost tuhé, ale neztrácejte naději (i robotu to trvá skoro 10 minut).
  3. Těsto vyklopíme na vál, rozdělíme na 4 díly (cca 220 g těžké), vytvoříme bochánky, přikryjeme folií a necháme 20 minut kynout.

Rohlíky:

  1. (pokud nechápete popis zde, zkuste strejdu googla, určitě najdete návody, jak tvarovat rohlík).
  2. Bochánek rozválíme na kruhovou placku silnou asi 3 cm a rozdělíme jako pizzu na 8 stejných trojúhelníků. Z jednotlivých trojúhelníku stáčíme rohlíčky směrem od nejšírší části k nejužší (od kraje ke špičce), rohlík pak ještě několikrát v původním směru lehce rozválíme (aby se prodloužil a vrstvy se trochu spojili a při kynutí a pečení se rohlíky nerozevřely). Rohlíky vyrovnáme na plech, přikryjeme utěrkou nebo folií a necháme 45 minut kynout.
  3. Rohlíky v počtu 8 z jednoho bocházku jsou poměrně malá záležitost a dají se použít jako banketky. Pokud byste chtěli rohlíky větší, spojte dva bochánky a z nich tvarujte placku a 8 rohlíků.
  4. Na fotce jsou rohlíčky, které byly vytvořeny rozdělením 1 bochánku na 8 dílků. Velikost je tak 1/4 klasického rohlíku.

Housky:

  1. Bochánek rozdělíme na 4 díly (v původním receptu je 8, ale opět by to byly velmi malé houstičky spíš vhodné jako banketky než na tvorbu třeba obložené housky), z každého vyválíme hada a rozdělíme na 3 stejné díly, ze kterých vytvoříme úzké prameny. Zapleteme housky jako cop (od středu na jednu stranu, pak můžeme housku obrátit a zaplést druhou stranu), pořádně slepíme konce, přendáme na plech, přikryje a necháme 45 minut kynout.
  2. Na fotce housky větší velikosti - z 1 bochánku jsem tvarovala 4 housky. Velikostně jsou menší než klasické housky - cca 2/3 velikosti a váhy.

Uzly:

  1. Bochánek rozdělíme na 8 dílů (opět velikost banketkového pečiva, můžeme udělat jen 4 kousky, které budou dvojnásobně větší).Každý kousek rozválíme na silnějšího hada a uděláme na něm uzel. Přendáme na plech a necháme přikryté 45 minut kynout.
  2. Na fotce uzly menší velikosti - z jednoho bochánku 8 kousků.
  3. Rozpálíme si troubu na 230°C a dolů vložíme pekáč s vodou (aby se pečivo peklo v páře). Housky (rohlíky, uzly, bulky) potřeme vodou a posypeme mákem, sezamem a nebo hrubou solí s kmínem (poměr 1:1) a pečeme asi 11-15 minut (menší tvary potřebují méně, větší déle :o)).
Pečivo
Autor receptu

Facebook komentáře

Mohlo by se Vám líbit

Obrázek Sladké bochánky

Sladké bochánky

Obrázek Cibulový chléb pro domácí pekárnu

Cibulový chléb pro domácí pekárnu

Obrázek Slaná podkova

Slaná podkova

Obrázek Domácí rohlíky

Domácí rohlíky

Obrázek Chléb z psyllia se sýrem by Romča

Chléb z psyllia se sýrem by Romča

Obrázek Velikonoční beránek

Velikonoční beránek

Obrázek Špaldovo-žitný chléb s vlašskými ořechy

Špaldovo-žitný chléb s vlašskými ořechy

Obrázek Pražské koláče

Pražské koláče

Obrázek Mrkvový chléb s ořechy

Mrkvový chléb s ořechy

Obrázek Recept - Domácí veka

Recept - Domácí veka

Obrázek Celozrnný chléb – vynikající klasika

Celozrnný chléb – vynikající klasika

Obrázek Maminčiny sladké rohlíky

Maminčiny sladké rohlíky

TOPlist