Hledat

Bílé pšeničné pečivo

Potřebné přísady:
  • 500 g hladké mouky
  • 50 g sádla
  • 12 g soli
  • 20 g droždí (1/2 kostky)
  • lžička cukru
  • 290 ml mléka
  • na posyp: mák, hrubá sůl s kmínem (1:1), sezam
Postup přípravy:
  1. Mléko ohřejeme tak, aby bylo vlahé, nadrobíme do něj droždí, přidáme lžičku cukru, posypeme moukou a necháme asi 10-15 minut vzejít kvásek.
  2. Ostatní suroviny dáme do mísy, přidáme vzešlý kvásek a vypracujeme hladké těsto. Trvá to celkem dlouhou, těsto je dost tuhé, ale neztrácejte naději (i robotu to trvá skoro 10 minut).
  3. Těsto vyklopíme na vál, rozdělíme na 4 díly (cca 220 g těžké), vytvoříme bochánky, přikryjeme folií a necháme 20 minut kynout.

Rohlíky:

  1. (pokud nechápete popis zde, zkuste strejdu googla, určitě najdete návody, jak tvarovat rohlík).
  2. Bochánek rozválíme na kruhovou placku silnou asi 3 cm a rozdělíme jako pizzu na 8 stejných trojúhelníků. Z jednotlivých trojúhelníku stáčíme rohlíčky směrem od nejšírší části k nejužší (od kraje ke špičce), rohlík pak ještě několikrát v původním směru lehce rozválíme (aby se prodloužil a vrstvy se trochu spojili a při kynutí a pečení se rohlíky nerozevřely). Rohlíky vyrovnáme na plech, přikryjeme utěrkou nebo folií a necháme 45 minut kynout.
  3. Rohlíky v počtu 8 z jednoho bocházku jsou poměrně malá záležitost a dají se použít jako banketky. Pokud byste chtěli rohlíky větší, spojte dva bochánky a z nich tvarujte placku a 8 rohlíků.
  4. Na fotce jsou rohlíčky, které byly vytvořeny rozdělením 1 bochánku na 8 dílků. Velikost je tak 1/4 klasického rohlíku.

Housky:

  1. Bochánek rozdělíme na 4 díly (v původním receptu je 8, ale opět by to byly velmi malé houstičky spíš vhodné jako banketky než na tvorbu třeba obložené housky), z každého vyválíme hada a rozdělíme na 3 stejné díly, ze kterých vytvoříme úzké prameny. Zapleteme housky jako cop (od středu na jednu stranu, pak můžeme housku obrátit a zaplést druhou stranu), pořádně slepíme konce, přendáme na plech, přikryje a necháme 45 minut kynout.
  2. Na fotce housky větší velikosti - z 1 bochánku jsem tvarovala 4 housky. Velikostně jsou menší než klasické housky - cca 2/3 velikosti a váhy.

Uzly:

  1. Bochánek rozdělíme na 8 dílů (opět velikost banketkového pečiva, můžeme udělat jen 4 kousky, které budou dvojnásobně větší).Každý kousek rozválíme na silnějšího hada a uděláme na něm uzel. Přendáme na plech a necháme přikryté 45 minut kynout.
  2. Na fotce uzly menší velikosti - z jednoho bochánku 8 kousků.
  3. Rozpálíme si troubu na 230°C a dolů vložíme pekáč s vodou (aby se pečivo peklo v páře). Housky (rohlíky, uzly, bulky) potřeme vodou a posypeme mákem, sezamem a nebo hrubou solí s kmínem (poměr 1:1) a pečeme asi 11-15 minut (menší tvary potřebují méně, větší déle :o)).
Pečivo
Autor receptu

Mohlo by se Vám líbit

Obrázek Domácí rohlíky

Domácí rohlíky

Obrázek Obzvláště vypečené slaninovo-sýrové houstičky

Obzvláště vypečené slaninovo-sýrové houstičky

Obrázek Pražský koláč

Pražský koláč

Obrázek Kaiserky

Kaiserky

Obrázek Základní startovací chléb pro nováčky

Základní startovací chléb pro nováčky

Obrázek Chléb z psyllia se sýrem by Romča

Chléb z psyllia se sýrem by Romča

Obrázek Špenátovo - sýrová slunečnice

Špenátovo - sýrová slunečnice

Obrázek Špaldové houstičky

Špaldové houstičky

Obrázek Copánky plněné krémem

Copánky plněné krémem

Obrázek Kynutý mazanec

Kynutý mazanec

Obrázek Ptáčci z loupákového těsta

Ptáčci z loupákového těsta

Obrázek Banketky od Cinie

Banketky od Cinie

TOPlist