Hledat

Celozrnný chléb – vynikající klasika

Upéct celozrnný chleba není jednoduché díky celozrnné mouce. Ale když máte správný recept, kvalitní mouku, tak už by to snad mělo vyjít vždycky:)

Potřebné přísady:
  • 6 hrnků celozrnné mouky (špaldové, nebo pšeničné na jemno mleté)
  • 3 hrnky teplé vody
  • 1 sáček sušeného droždí
  • 1 lžička cukru
  • 3 lžíce rostlinného oleje
  • 1 lžíce soli
  • 50 g český mák
Postup přípravy:
  1. Rozmícháme teplou vodu, droždí a cukr. Chvíli počkáme, než se vytvoří bublinky. Poté pomalu přisypáváme mouku (přes síto bude nadýchanější), přidáme pak sůl a olej. Těsto dobře promícháme a necháme utěrkou přikryté v míse na teplém místě a vykynout cca 45 minut.
  2. Poté těsto vyklepeme na vál, uhněteme bochánek a můžeme již klást do formy, plechu, nebo pečící mísy apod. (velikost i typ je na vás). Pečeme v předehřáté troubě na 180°C cca 50 minut až 65 minut dokud není kúrka hnědá a silná a těsto uvnitř upečené (zkontrolujeme špejlí - těsto nesmí zůstávat na špejli).
  3. Já nechávám chleba jen na stole pod utěrkou a vydrží několik dní.
Pečivo
Autor receptu

Facebook komentáře

Mohlo by se Vám líbit

Obrázek Chleba v troubě - jednoduché, levné - zvládne každý

Chleba v troubě - jednoduché, levné - zvládne každý

Obrázek Mrkvový chléb s ořechy

Mrkvový chléb s ořechy

Obrázek Pitta chléb

Pitta chléb

Obrázek Jidáše

Jidáše

Obrázek Kváskový chléb

Kváskový chléb

Obrázek Houstičky by Romča

Houstičky by Romča

Obrázek Tvarohová vánočka bez kynutí

Tvarohová vánočka bez kynutí

Obrázek Bílé pšeničné pečivo

Bílé pšeničné pečivo

Obrázek Pečené buchty paní Miinky

Pečené buchty paní Miinky

Obrázek Pražské koláče

Pražské koláče

Obrázek Chléb konzumní

Chléb konzumní

Obrázek Domácí kváskové loupáky

Domácí kváskové loupáky

TOPlist