Hledat

Celozrnný chléb – vynikající klasika

Upéct celozrnný chleba není jednoduché díky celozrnné mouce. Ale když máte správný recept, kvalitní mouku, tak už by to snad mělo vyjít vždycky:)

Potřebné přísady:
  • 6 hrnků celozrnné mouky (špaldové, nebo pšeničné na jemno mleté)
  • 3 hrnky teplé vody
  • 1 sáček sušeného droždí
  • 1 lžička cukru
  • 3 lžíce rostlinného oleje
  • 1 lžíce soli
  • 50 g český mák
Postup přípravy:
  1. Rozmícháme teplou vodu, droždí a cukr. Chvíli počkáme, než se vytvoří bublinky. Poté pomalu přisypáváme mouku (přes síto bude nadýchanější), přidáme pak sůl a olej. Těsto dobře promícháme a necháme utěrkou přikryté v míse na teplém místě a vykynout cca 45 minut.
  2. Poté těsto vyklepeme na vál, uhněteme bochánek a můžeme již klást do formy, plechu, nebo pečící mísy apod. (velikost i typ je na vás). Pečeme v předehřáté troubě na 180°C cca 50 minut až 65 minut dokud není kúrka hnědá a silná a těsto uvnitř upečené (zkontrolujeme špejlí - těsto nesmí zůstávat na špejli).
  3. Já nechávám chleba jen na stole pod utěrkou a vydrží několik dní.
Pečivo
Autor receptu

Facebook komentáře

Mohlo by se Vám líbit

Obrázek Sladké bochánky

Sladké bochánky

Obrázek Domácí rohlíčky

Domácí rohlíčky

Obrázek Piváky - pivní křupavé rohlíčky

Piváky - pivní křupavé rohlíčky

Obrázek Máslový toustový chléb by Romča

Máslový toustový chléb by Romča

Obrázek Tatarkové žemličky

Tatarkové žemličky

Obrázek Kynutí motýlci

Kynutí motýlci

Obrázek Domácí plněné pečivo "Balkánky"

Domácí plněné pečivo "Balkánky"

Obrázek Houstičky podle Haničky

Houstičky podle Haničky

Obrázek Houstičky by Romča

Houstičky by Romča

Obrázek Chleba v troubě - jednoduché, levné - zvládne každý

Chleba v troubě - jednoduché, levné - zvládne každý

Obrázek Housky z Nezdic

Housky z Nezdic

Obrázek Rohlíky z pšeničného kvásku by Romča

Rohlíky z pšeničného kvásku by Romča

TOPlist