Hledat

Celozrnný chléb – vynikající klasika

Upéct celozrnný chleba není jednoduché díky celozrnné mouce. Ale když máte správný recept, kvalitní mouku, tak už by to snad mělo vyjít vždycky:)

Potřebné přísady:
  • 6 hrnků celozrnné mouky (špaldové, nebo pšeničné na jemno mleté)
  • 3 hrnky teplé vody
  • 1 sáček sušeného droždí
  • 1 lžička cukru
  • 3 lžíce rostlinného oleje
  • 1 lžíce soli
  • 50 g český mák
Postup přípravy:
  1. Rozmícháme teplou vodu, droždí a cukr. Chvíli počkáme, než se vytvoří bublinky. Poté pomalu přisypáváme mouku (přes síto bude nadýchanější), přidáme pak sůl a olej. Těsto dobře promícháme a necháme utěrkou přikryté v míse na teplém místě a vykynout cca 45 minut.
  2. Poté těsto vyklepeme na vál, uhněteme bochánek a můžeme již klást do formy, plechu, nebo pečící mísy apod. (velikost i typ je na vás). Pečeme v předehřáté troubě na 180°C cca 50 minut až 65 minut dokud není kúrka hnědá a silná a těsto uvnitř upečené (zkontrolujeme špejlí - těsto nesmí zůstávat na špejli).
  3. Já nechávám chleba jen na stole pod utěrkou a vydrží několik dní.
Pečivo
Autor receptu

Facebook komentáře

Mohlo by se Vám líbit

Obrázek Tvarohová vánočka

Tvarohová vánočka

Obrázek Kváskový český chléb

Kváskový český chléb

Obrázek Cheese biscotti with leek and cranberries

Cheese biscotti with leek and cranberries

Obrázek Kváskový žitný chléb

Kváskový žitný chléb

Obrázek Pečené buchty paní Miinky

Pečené buchty paní Miinky

Obrázek Scones - sladké pečivo

Scones - sladké pečivo

Obrázek Škvarkové pagáčky

Škvarkové pagáčky

Obrázek Kynutý mazanec

Kynutý mazanec

Obrázek Domácí chléb ze špaldové mouky podle paní Jany

Domácí chléb ze špaldové mouky podle paní Jany

Obrázek Domácí chlebík podle Anetky

Domácí chlebík podle Anetky

Obrázek Šunkové rohlíčky z tvarohového těsta - Strašínsko 1937

Šunkové rohlíčky z tvarohového těsta - Strašínsko 1937

Obrázek Rajčatové bagety s tymiánem

Rajčatové bagety s tymiánem

TOPlist