Hledat

Celozrnný chléb – vynikající klasika

Upéct celozrnný chleba není jednoduché díky celozrnné mouce. Ale když máte správný recept, kvalitní mouku, tak už by to snad mělo vyjít vždycky:)

Potřebné přísady:
  • 6 hrnků celozrnné mouky (špaldové, nebo pšeničné na jemno mleté)
  • 3 hrnky teplé vody
  • 1 sáček sušeného droždí
  • 1 lžička cukru
  • 3 lžíce rostlinného oleje
  • 1 lžíce soli
  • 50 g český mák
Postup přípravy:
  1. Rozmícháme teplou vodu, droždí a cukr. Chvíli počkáme, než se vytvoří bublinky. Poté pomalu přisypáváme mouku (přes síto bude nadýchanější), přidáme pak sůl a olej. Těsto dobře promícháme a necháme utěrkou přikryté v míse na teplém místě a vykynout cca 45 minut.
  2. Poté těsto vyklepeme na vál, uhněteme bochánek a můžeme již klást do formy, plechu, nebo pečící mísy apod. (velikost i typ je na vás). Pečeme v předehřáté troubě na 180°C cca 50 minut až 65 minut dokud není kúrka hnědá a silná a těsto uvnitř upečené (zkontrolujeme špejlí - těsto nesmí zůstávat na špejli).
  3. Já nechávám chleba jen na stole pod utěrkou a vydrží několik dní.
Pečivo
Autor receptu

Mohlo by se Vám líbit

Obrázek Domácí rohlíčky

Domácí rohlíčky

Obrázek Domácí rohlíky

Domácí rohlíky

Obrázek Domácí chléb ze špaldové mouky podle paní Jany

Domácí chléb ze špaldové mouky podle paní Jany

Obrázek Bochánky

Bochánky

Obrázek Mazanec podle Věrky

Mazanec podle Věrky

Obrázek Bílé pšeničné pečivo - rohlíky, housky

Bílé pšeničné pečivo - rohlíky, housky

Obrázek Podmáslový chléb z domácí pekárny

Podmáslový chléb z domácí pekárny

Obrázek Cibulový chléb pro domácí pekárnu

Cibulový chléb pro domácí pekárnu

Obrázek Skořicové rohlíky alias trdelníky

Skořicové rohlíky alias trdelníky

Obrázek Chléb by Romča

Chléb by Romča

Obrázek Kynutí motýlci

Kynutí motýlci

Obrázek Rohlíky podle Haničky

Rohlíky podle Haničky

TOPlist