Hledat

Celozrnný chléb – vynikající klasika

Upéct celozrnný chleba není jednoduché díky celozrnné mouce. Ale když máte správný recept, kvalitní mouku, tak už by to snad mělo vyjít vždycky:)

Potřebné přísady:
  • 6 hrnků celozrnné mouky (špaldové, nebo pšeničné na jemno mleté)
  • 3 hrnky teplé vody
  • 1 sáček sušeného droždí
  • 1 lžička cukru
  • 3 lžíce rostlinného oleje
  • 1 lžíce soli
  • 50 g český mák
Postup přípravy:
  1. Rozmícháme teplou vodu, droždí a cukr. Chvíli počkáme, než se vytvoří bublinky. Poté pomalu přisypáváme mouku (přes síto bude nadýchanější), přidáme pak sůl a olej. Těsto dobře promícháme a necháme utěrkou přikryté v míse na teplém místě a vykynout cca 45 minut.
  2. Poté těsto vyklepeme na vál, uhněteme bochánek a můžeme již klást do formy, plechu, nebo pečící mísy apod. (velikost i typ je na vás). Pečeme v předehřáté troubě na 180°C cca 50 minut až 65 minut dokud není kúrka hnědá a silná a těsto uvnitř upečené (zkontrolujeme špejlí - těsto nesmí zůstávat na špejli).
  3. Já nechávám chleba jen na stole pod utěrkou a vydrží několik dní.
Pečivo
Autor receptu

Facebook komentáře

Mohlo by se Vám líbit

Obrázek Ovocný suchárek

Ovocný suchárek

Obrázek Tvarohová vánočka bez kynutí

Tvarohová vánočka bez kynutí

Obrázek Domácí chlebík podle Anetky

Domácí chlebík podle Anetky

Obrázek Bochánky

Bochánky

Obrázek Pletený chléb s nutelou

Pletený chléb s nutelou

Obrázek Pečení chleba s fotopostupem

Pečení chleba s fotopostupem

Obrázek Slaná podkova

Slaná podkova

Obrázek Piváky - pivní křupavé rohlíčky

Piváky - pivní křupavé rohlíčky

Obrázek Chleba podle Evičky

Chleba podle Evičky

Obrázek Kváskový chléb

Kváskový chléb

Obrázek Rajčatové bagety s tymiánem

Rajčatové bagety s tymiánem

Obrázek Kváskový žitný chléb

Kváskový žitný chléb

TOPlist