Hledat

Charlotta

Potřebné přísady:

Na výrobu charlotty budeme potřebovat dortovou formu s průměrem 22 cm a kulatou nádobu s průměrem 18 cm na ovocné želé (poslouží menší dortová forma a nebo hrnec s rovnými stěnami). Lze použít i trochu větší dortovou formu, ale je nutné dodržet, že menší nádoba (do které se dělá ovocné želé) musí mít v průměru cca o 4cm míň.

Piškoty:

  • 3 vejce
  • 100 g cukru krupice
  • 1 lžička vanilkového extraktu (nebo cca 1/3 vanilkového lusku)
  • špetka soli
  • 1 lžíce cukru krupice (do bílkového sněhu)
  • 70 g hladké mouky
  • moučkový cukr na posypání

Ovocné želé:

  • 400 g lesního ovoce (lze bez problémů použít i mražené)
  • 50 g cukru krupice
  • 2 lžičky mleté želatiny (cca 8g) nebo 4 plátky želatiny

Krém:

  • 75 g smetany ke šlehání
  • 90 g moučkového cukru
  • 1/2 vanilkového lusku
  • 375 g mascarpone
  • 250 g tvarohu
Postup přípravy:

Piškoty:

  1. Oddělíme žloutky od bílků.
  2. Žloutky vložíme do mísy a začneme je šlehat. postupně přidáváme cukr (100g) a vanilkový extrakt (nebo semínka z 1/3 vanilkového lusku) a stále šleháme ještě několik minut dokud se nevytvoří hustá, světle žlutá směs, ve které se při zvednutí (vypnuté) metly tvoří tenké stužky.
  3. Bílky vyšleháme s troškou soli do tuhého sněhu. Přidáme lžíci cukru a pokračujeme ve šlehání až se na povrchu objevují tuhé vlnky (netrvá to dlouho).
  4. Zamícháme sníh a mouku do žloutkové směsi - postupujeme po částech, vždy čtvrtinu sněhu a čtvrtinu mouky do žloutkové směsi a pečlivě, ale opatrně  zamíchat. A ještě 3x stejným způsobem do spotřebování veškeré mouky a sněhu.
  5. Těsto přendáme do zdobícího sáčku s kulatou špičkou s průměrem asi 1cm.
  6. Troubu rozpálíme na 180°C.

Tvarování piškotů:

  1. Připravíme si dva plechy a pečící papíry. Na papíry nakreslíme 2 kruhy s průměrem 22 cm (já na papír položila dortovou formu a tužkou jí na papír obtáhla, papír jsem pak otočila, aby tuha byla dole a neobtiskla se na těsto). Zdobícím sáčkem s piškotovým těstem vyplníme nakreslené kruhy tak, aby zůstal asi 1cm okraj (jinými slovy vytvoříme kruhy o průměru 20cm) - máme připravené dva tenké piškotové korpusy.
  2. Zbytek těsta použijeme na boky dortu - budeme potřebovat pás dlouhý asi 70cm. Tvoříme asi 10cm dlouhé a 3 cm široké piškoty, které kreslíme cca 1mm od sebe (pečením naskočí a spojí se, já to kreslila jako pás a nemám to díky tomu tak hezké).
  3. Syrové piškoty posypeme asi 1-2 mm vysokou vrstvou moučkového cukru a necháme vsáknout.
  4. Vložíme plechy do rozpálené trouby a pečeme do zlatova asi 8-12 minut.Upečený piškot musí být nahoře křupavý a uvnitř suchý, ale měkký.
  5. Mezitím si boky dortové formy (22cm v průměru) vymažeme máslem a přilepíme na ně pečící papír.
  6. Po upečení necháme těsto chviličku zchladnout (cca 10 minut) a pak škrabkou sejeme piškoty určené na boky dortu a vložíme je do formy pocukrovanou stranou ven (takže se budou pocukrovanou stranou dotýkat pečícího papíru). Kulaté piškotové pláty sejmeme z papíru (resp. sloupneme papír z placek) a necháme vychladnout na mřížce.
  7. Pokud bychom nechali piškoty na boky dortu vychladnout úplně, pás by ztvrdnul a nešel by bez popraskání ohnout do dortové formy.

Ovocné želé:

  1. Do misky s trochou vody namočíme želatinu a necháme ji aspoň 10 minut bobtnat. Mezitím si ovoce vložíme do kastrůlku, zasypeme cukrem  a dáme vařit na střední plamen. Ovoce chvíli povaříme (pokud bylo zamražené, dbáme na to, aby se rozmrazily všechny kusy), necháme pustit šťávu, ale ne rozvařit všechny kousky. Sundáme z ohně a vložíme do směsi želatinu. Směs rozmícháme, aby se všechna želatina zcela rozpustila. Necháme maličko zchladnout (ale jen tak, aby celá směs nezačala tuhnout).
  2. Mezitím si menší formu (18 cm v průměru) vyložíme folií. Ovoce nalijeme do formy a dáme vychladit na minimálně 4 hodiny do lednice. Po této době by želé mělo být zcela ztuhlé.
  3. Smetanu, cukr, mascarpone a vyškrábnutá semínka z vanilkového lusku vložíme do mísy. Elektrickým šlehačem na poloviční výkon vše promícháme a následně na nejvyšší otáčky asi 2 minuty šleháme. Vznikne velmi tuhý krém. Potom snížíme otáčky a po částech zašleháme tvaroh.

Skládání dortu:

  1. Do dortové formy, která má boky vyložené piškoty, vložíme na dno první piškotový korpus (pocukrovanou stranou nahoru). Vezmeme třetinu krému a rozetřeme jí na spodní plát.
  2. Z lednice vyndáme želé, pomocí folie ho vyndáme z formy/hrnce, folii odstraníme a želé vložíme do formy na krém.
  3. Na želé natřeme druhou třetinu krému a přikryjeme druhým piškotovým plátem opět pocukrovanou stranou nahoru. Na piškot rozetřeme zbytek krému a ozdobíme ho čerstvým ovocem.
  4. Dort dáme vychladit do lednice alespoň na 3 hodiny.
  5. Pokud dort neplánujeme zkonzumovat nejpozději druhý den, potřeme ovoce dortovým želé, aby neoschlo a nezačalo se kazit.
Moučníky, dezerty, dorty
Autor receptu

Mohlo by se Vám líbit

Obrázek Terčiny Olé řezy

Terčiny Olé řezy

Obrázek Ananasové řezy

Ananasové řezy

Obrázek Fit Míša řezy

Fit Míša řezy

Obrázek Piškotové koblihy - Maleč

Piškotové koblihy - Maleč

Obrázek Kakaová roláda

Kakaová roláda

Obrázek Buchtičky ze Šumavy od babičky

Buchtičky ze Šumavy od babičky

Obrázek Schwarzwaldský dort - black forrest cake

Schwarzwaldský dort - black forrest cake

Obrázek Marcipánovo-čokoládové uzlíky

Marcipánovo-čokoládové uzlíky

Obrázek Koláč z drobenkového těsta se švestkami a tvarohem

Koláč z drobenkového těsta se švestkami a tvarohem

Obrázek Čokoládová trojka - nepečený chlebíček - a nejen to

Čokoládová trojka - nepečený chlebíček - a nejen to

Obrázek Nepečený  dort jak ho možná neznáte

Nepečený dort jak ho možná neznáte

Obrázek Třené mandlové buchty  - recept z roku 1935

Třené mandlové buchty - recept z roku 1935

TOPlist