Hledat

Chinois - francouzský máslový koláč

Potřebné přísady:

Těsto:

  • 400 g hladké mouky
  • 50 g cukru
  • 90 g másla
  • 100 ml mléka
  • 20 g droždí
  • 2 vejce
  • špetka soli

Krém:

  • 2 žloutky
  • 300 ml mléka
  • 30g hladké mouky
  • 75g cukr
  • vanilka
  • 70g rozinky
  • rum
Postup přípravy:
  1. Mléko ohřejeme, aby bylo vlažné, rozdrobíme do něj kvasnice, přidáme lžičku cukru a mouky a necháme na teplém místě vzejít kvásek. Poté smísíme se zbylými surovinami (máslo musí být povolené) a vypracujeme pružné, hladké těsto. Poprášíme moukou a necháme hodinu kynout. Mezi tím, co těsto kyne, připravíme si krém.
  2. Žloutky utřeme s cukrem do pěny, přidáme mouku a zamícháme. V hrnci zahřejeme mléko se zrníčky z jednoho vanilkového lusku (nebo vanilkovou esencí, případně s vanilkovým cukrem). Mléko necháme dosáhnout bodu varu, pak stáhneme z plotny a za stálého míchání tenkým pramínkem vlijeme postupně do žloutkové hmoty. Tuto směs postavíme zpět na oheň a za stálého míchání zahříváme a chvíli vaříme do zhoustnutí (konzistence hustšího pudinku).
  3. Krém občas promícháme a necháme zchladnout. Rozinky namočíme do rumu.
  4. Vykynuté těsto znovu prohněteme a oddělíme asi 1/3, kterou vyválíme do velikosti dna dortové formy a vložíme těsto dovnitř.
  5. Zbytek těsta rozválíme na co největší a nejtenší placku, potřeme krémem, posypeme okapanými rozinkami a zavineme do hada.
  6. Toho pak nakrájíme na cca 4cm dlouhé šneky a řeznou stranou je vkládáme do formy na plát připraveného těsta. Pokud máte mezi jednotlivými šneky mezery, nic se neděje, šneci nakynou a mezery se zaplní:o) Potřeme bílkem nahoře a po stranách a vložíme do studené trouby spolu s hrnkem vařící vody. Troubu zavřeme a necháme 30 minut kynout.
  7. Druhá možnost, jak tvarovat těsto je možná ještě lepší! Místo dortové formy si připravíme pekáček (já mám asi 40*25 cm), jeho dno vyložíme pečícím papírem a stěny vytřeme máslem. Těsto si rozdělíme na 2 půlky. Vezmeme první část a vyválíme na velkou a tenkou plackou, potřeme polovinou náplně a posypeme půlkou rozinek. Svineme do hada a toho nakrájíme na 2 cm dlouhé šneky a vyložíme jimi polovinu pekáčku. S druhou půlkou těsta postupujeme stejně jako s první polovinou. Takže na rodzíl od prvního postupu nemáte "dno" a šneků je víc a jsou nižší. Potřeme bílkem a stejně jako v prvním případě necháme kynout v troubě s horkou vodou.
  8. Vyndáme hrnek s vodou i koláč, rozehřejeme troubu na 180°C a poté koláč vrátíme do trouby a pečeme asi 10 minut. Pak snižte teplotu na 160°C a pečte dalších 20-25 minut (u varianty do pekáčku bude stačit těch 20 minut). Po upečení ho necháme zchladit a můžeme ho ještě potřít glazurou z 2 lžic moučkového cukru a 1 lžíce vody (nebo rumu z rozinek).
Moučníky, dezerty, dorty
Autor receptu

Facebook komentáře

Mohlo by se Vám líbit

Obrázek Buchta podle Evy

Buchta podle Evy

Obrázek Věnečky pouze ze 3 vajec

Věnečky pouze ze 3 vajec

Obrázek Rychlý perník bez vajec

Rychlý perník bez vajec

Obrázek Babiččiny krémeše

Babiččiny krémeše

Obrázek Jablkový koláč s mandlovými lupínky

Jablkový koláč s mandlovými lupínky

Obrázek Čokoládový dortík

Čokoládový dortík

Obrázek Dort soudek vína

Dort soudek vína

Obrázek Eskymo řezy

Eskymo řezy

Obrázek Velikonoční linecké podle Haničky

Velikonoční linecké podle Haničky

Obrázek Medové koláče s makom

Medové koláče s makom

Obrázek Buchta s ananasem

Buchta s ananasem

Obrázek Míša řezy od Terezky

Míša řezy od Terezky

TOPlist