Hledat

Chléb by Romča

Potřebné přísady:
  • 300g hladká mouka
  • 150g žitná chlebová mouka
  • 15g soli
  • 5g kmínu
  • 2 polévkové lžíce olej slunečnicový
  • 1 polévková lžíce octa
  • 1ks droždí sušené - sáček
  • 270ml voda
Postup přípravy:
  1. Mouky prosijeme do nádoby, přidáme sušené droždí a promícháme. Přidáme ostatní suroviny a vypracujeme těsto. Nechávám v robotu na nejmenší stupeň míchat zhruba 10-15 minut. Těsto má být řidší, ale jen tak abychom s ním mohli pracovat. Lehce se lepí, ale neteče. Pokud je moc řídké, prodáme trochu hladké mouky.
  2. Vypracované těsto vyndáme, několikrát říkáme natáhneme a přeložím. Nakonec vsválíme bochánek pomoučnímr a pomoučněný stranou dáme nekam do ošatky nebo jiné nádoby kynout. Necháme kynout zhruba dvě hodiny. Těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem.
  3. Troubu předehřejeme na 250 stupňů, do trouby vložíme taktéž nádobu i víko od nádoby ve které budeme chléb péct. Nádobu před vložením do trouby můžeme vymazat olejem.
  4. Když máme troubu předehřátou, vyklopime do nádoby chleba, lehce pomoučníme, pokud je třeba, nařežeme vzor podle vkusu a přilryjeme víkem nebo alobalem a pečeme na 250 stupňů 15 minut.
  5. Po 15 minutách chleba odkryjeme a pečeme dalších 25 minut bez víka či alobalu na 220 stupňů.
  6. Po uplynutí pečící doby chléb vyndáme a vyklopíme na mřížku. Necháme vyvhladnouut alespoň do doby než bude vlažný. Dříve opravdu nekrájíme, srazila by se nám střídka.
  7. Dobrou chuť a ať se dílo daří :-)
Pečivo

Facebook komentáře

Mohlo by se Vám líbit

Obrázek Pečení chleba s fotopostupem

Pečení chleba s fotopostupem

Obrázek Chléb Šumava - nehnětený (podle Cuketky)

Chléb Šumava - nehnětený (podle Cuketky)

Obrázek Jidáše

Jidáše

Obrázek Chléb z psyllia se sýrem by Romča

Chléb z psyllia se sýrem by Romča

Obrázek Kynutý mazanec

Kynutý mazanec

Obrázek Burgrové houstičky s přidáním  Lievito Madre

Burgrové houstičky s přidáním Lievito Madre

Obrázek Vatikánský chléb štěstí

Vatikánský chléb štěstí

Obrázek Rohlíčky s ořechy

Rohlíčky s ořechy

Obrázek Celozrnný chléb – vynikající klasika

Celozrnný chléb – vynikající klasika

Obrázek Kváskový chléb by Romča

Kváskový chléb by Romča

Obrázek Pudingové záviny

Pudingové záviny

Obrázek Plněné rohlíčky

Plněné rohlíčky

TOPlist