150g Lievito Madre nebo 2 plévkove lžíce pšeničného kvásku z lednice
115g hladká mouka
115g voda - odstátá
Těsto
230g pšeničného rozkvasu
500g hladká mouka
200ml vlažná voda - odstátá bez chlóru
100g cukr
100g máslo rozpuštěné ale vychladlé
1ks vejce
trocha soli
Postup přípravy:
Rozkvas
Večer si uděláme rozkvas viz. ingredience na rozkvas, promícháme, zavřeme víčkem a necháme 10-12 hodin rozkvasit.
Těsto
Z rozkvasu odebereme zpět 2 lžíce do základního mateřského kvásku a ten vrátíme zpět do lednice.
Rozkvas dáme do mísy od robota a přidáme všechny ostatní suroviny a necháme robot pracovat 5 minut.
Necháme 3 hodiny v teple kynout a po 40 minutách překládáme.
Po vykynutí naolejujeme pracovní plochu, těsto rozdělíme na několik částí a vyválíme kolo, které rozdělíme na trojúhelníky a od širší strany stočíme. Položíme na pečící papír, který máme na pracovní ploše a necháme nakynout. Potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mákem.
Troubu rozpálíme na 250 stupňů i s plechem potom vyndáme plech, přendáme loupáky i s papírem na plech, přikryjeme alobalem a dáme do trouby. Po 2-3 minutkách troubu ztlumíme na 200 stupňů a pečeme do zlatova.
Po upečení dáme na mřížku, přikryjeme utěrkou a necháme vychladnout.