Hledat

Hovězí guláš s houskovým knedlíkem

Potřebné přísady:

Hovězí guláš

  • 1 kg hovězí kližky
  • 1 kg cibule
  • 100 g sádla
  • 1,5 lžičky soli,
  • pepř
  • 2 lžíce mleté červené papriky
  • 1 lžičky drceného kmínu
  • 4 bobkové listy
  • 2 lžíce rajského protlaku
  • 1,5 litru hovězího vývaru
  • 1 lžička sušené majoránky

Houskový knedlík

  • 500 g hrubé mouky
  • 10 g droždí
  • 250 ml mléka
  • 1 rohlík (cca 40-60g)
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • špetka cukru
Postup přípravy:
  1. Cibuli oloupeme a nakrájím nahrubo. V širokém kastrolu rozpálíme sádlo, vsypeme cibuli a kmín a na středním plameni orestujeme do hněda. Cibule je opravdu hodně, ze začátku bude dosahovat třeba do půlky kastrolu, na konci jí zbyde jen po dně:o) Restování do hněda trvá klidně i 40 minut, je potřeba s cibulí občas míchat, aby se nepřipalovala a nepřehánět to s intenzitou ohně. Když je cibule hnědá, stáhneme kastrol z ohně a necháme vše 10 minut dojít.
  2. Maso očistíme a nakrájíme na 2 cm velké kostky. Cibuli opět rozpálíme, vložíme do kastrolu maso a ze všech stran orestujeme do hněda. Maso během restování pustí šťavu - tu musíme nechat zcela odpařit (použije-li se mražené maso, šťávy je víc než z čerstvého).
  3. Osmahnuté maso zasypeme solí, pepřem a paprikou, přidáme rajský protlak a orestujeme asi dvě minutky - nápek seškrabujemem ze dna, aby se nepřipaloval.
  4. Pak maso podlijeme vývarem, přihodíme bobkové listy, přivedeme k varu, stáhneme oheň na minimum a pod podkličkou dusíme minimálně 3 hodiny, raději déle (a čím déle, tím lépe).
  5. Jakmile je maso dostatečně měkké a omáčka hotová, přidáme v dlaních rozemnutou majoránku, minutku povaříme a guláš stáhneme z ohně. Necháme 15 minut odpočinou a servírujeme.
  6. Guláš je výborný i odležený, druhý nebo třetí den.
  7. Ohřejeme mléko tak, aby bylo vlažné. Mouku smícháme se solí, vložíme do mísy a uděláme v ní důlek, do kterého nalijeme část mléka, rozdrobíme do něj droždí, přidáme maličko cukru. Mléko s droždím zlehka promícháme a necháme 5 minut odpočívat.
  8. Pak přidáme zbytek mléka, celé vejce a vymícháme kypré těsto. Rohlík nakrájíme na malé kostičky a zapracujeme do těsta. Vše přikryjeme utěrkou a necháme 30 minut na teplém místě.
  9. Mezitím si v širokém hrnci uvaříme vodu, kterou osolíme.
  10. Z lehce nakynutého těsta vytvoříme šišky (já dělám dvě) tak, aby se na délku vešly do hrnce (počítáme s tím, že knedlík ve vodě nabyde) a vložíme je do vroucí vody - vaříme 9 minut z jedné strany, pak knedlík otočíme a vaříme opět 9 minut z druhé strany.
  11. Uvařené knedlíky vyjmeme z vody a okamžitě špejlí na několika místech propícheme, aby pára mohla ven a knedlík se nesrazil. Rovnou i nakrájíme nití nebo velmi ostrým nožem.
  12. Knedlíky, které hned nepodáváme, přikryjeme čistou utěrkou, aby neosychaly, poté je skladujeme v uzavíratelné nádobě v chladu.
Hlavní jídla
Autor receptu

Facebook komentáře

Mohlo by se Vám líbit

Obrázek Ovocné knedlíky z odpalovaného těsta

Ovocné knedlíky z odpalovaného těsta

Obrázek Vysmažaný syr bez smaženia

Vysmažaný syr bez smaženia

Obrázek Gratinované brambory

Gratinované brambory

Obrázek Fit omáčka alá svíčková

Fit omáčka alá svíčková

Obrázek Čína ze sojového masa

Čína ze sojového masa

Obrázek Recept - Obalená kuřecí křidélka a rýže

Recept - Obalená kuřecí křidélka a rýže

Obrázek Zelné placky

Zelné placky

Obrázek Vepřová panenka ve slanině s gratinovanými brambory

Vepřová panenka ve slanině s gratinovanými brambory

Obrázek Jogurtové lívance

Jogurtové lívance

Obrázek Pštrosí vejce

Pštrosí vejce

Obrázek Buchtičky s krémem od Lucky

Buchtičky s krémem od Lucky

Obrázek Pražský flamendr (guláš)

Pražský flamendr (guláš)

TOPlist