Hledat

Hovězí guláš s houskovým knedlíkem

Potřebné přísady:

Hovězí guláš

  • 1 kg hovězí kližky
  • 1 kg cibule
  • 100 g sádla
  • 1,5 lžičky soli,
  • pepř
  • 2 lžíce mleté červené papriky
  • 1 lžičky drceného kmínu
  • 4 bobkové listy
  • 2 lžíce rajského protlaku
  • 1,5 litru hovězího vývaru
  • 1 lžička sušené majoránky

Houskový knedlík

  • 500 g hrubé mouky
  • 10 g droždí
  • 250 ml mléka
  • 1 rohlík (cca 40-60g)
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • špetka cukru
Postup přípravy:
  1. Cibuli oloupeme a nakrájím nahrubo. V širokém kastrolu rozpálíme sádlo, vsypeme cibuli a kmín a na středním plameni orestujeme do hněda. Cibule je opravdu hodně, ze začátku bude dosahovat třeba do půlky kastrolu, na konci jí zbyde jen po dně:o) Restování do hněda trvá klidně i 40 minut, je potřeba s cibulí občas míchat, aby se nepřipalovala a nepřehánět to s intenzitou ohně. Když je cibule hnědá, stáhneme kastrol z ohně a necháme vše 10 minut dojít.
  2. Maso očistíme a nakrájíme na 2 cm velké kostky. Cibuli opět rozpálíme, vložíme do kastrolu maso a ze všech stran orestujeme do hněda. Maso během restování pustí šťavu - tu musíme nechat zcela odpařit (použije-li se mražené maso, šťávy je víc než z čerstvého).
  3. Osmahnuté maso zasypeme solí, pepřem a paprikou, přidáme rajský protlak a orestujeme asi dvě minutky - nápek seškrabujemem ze dna, aby se nepřipaloval.
  4. Pak maso podlijeme vývarem, přihodíme bobkové listy, přivedeme k varu, stáhneme oheň na minimum a pod podkličkou dusíme minimálně 3 hodiny, raději déle (a čím déle, tím lépe).
  5. Jakmile je maso dostatečně měkké a omáčka hotová, přidáme v dlaních rozemnutou majoránku, minutku povaříme a guláš stáhneme z ohně. Necháme 15 minut odpočinou a servírujeme.
  6. Guláš je výborný i odležený, druhý nebo třetí den.
  7. Ohřejeme mléko tak, aby bylo vlažné. Mouku smícháme se solí, vložíme do mísy a uděláme v ní důlek, do kterého nalijeme část mléka, rozdrobíme do něj droždí, přidáme maličko cukru. Mléko s droždím zlehka promícháme a necháme 5 minut odpočívat.
  8. Pak přidáme zbytek mléka, celé vejce a vymícháme kypré těsto. Rohlík nakrájíme na malé kostičky a zapracujeme do těsta. Vše přikryjeme utěrkou a necháme 30 minut na teplém místě.
  9. Mezitím si v širokém hrnci uvaříme vodu, kterou osolíme.
  10. Z lehce nakynutého těsta vytvoříme šišky (já dělám dvě) tak, aby se na délku vešly do hrnce (počítáme s tím, že knedlík ve vodě nabyde) a vložíme je do vroucí vody - vaříme 9 minut z jedné strany, pak knedlík otočíme a vaříme opět 9 minut z druhé strany.
  11. Uvařené knedlíky vyjmeme z vody a okamžitě špejlí na několika místech propícheme, aby pára mohla ven a knedlík se nesrazil. Rovnou i nakrájíme nití nebo velmi ostrým nožem.
  12. Knedlíky, které hned nepodáváme, přikryjeme čistou utěrkou, aby neosychaly, poté je skladujeme v uzavíratelné nádobě v chladu.
Hlavní jídla
Autor receptu

Facebook komentáře

Mohlo by se Vám líbit

Obrázek Knedlíky s uzeným masem nebo uzeninou od Vali

Knedlíky s uzeným masem nebo uzeninou od Vali

Obrázek Roztocká bašta

Roztocká bašta

Obrázek Romančin zeleninový kotlík

Romančin zeleninový kotlík

Obrázek Veselé těstoviny se sýrovou omáčkou

Veselé těstoviny se sýrovou omáčkou

Obrázek Šmalduch

Šmalduch

Obrázek Jehněčí kolínko

Jehněčí kolínko

Obrázek Gyrosové řízečky

Gyrosové řízečky

Obrázek Vepřové plátky na kari se špenátem a amoletkami

Vepřové plátky na kari se špenátem a amoletkami

Obrázek Pražský flamendr (guláš)

Pražský flamendr (guláš)

Obrázek Španělský ptáček

Španělský ptáček

Obrázek Vepřové řízečky v bramborákovém těstíčku

Vepřové řízečky v bramborákovém těstíčku

Obrázek Recept - Rolky Grácie s brokolicí

Recept - Rolky Grácie s brokolicí

TOPlist