Hledat

Jahodové zrcadlo - nepečený tvarohový dort

Potřebné přísady:

Sušenkový základ:

  • 120 g máslových sušenek
  • 60 g másla (pokud použijete kupované sušenky, bude možná potřeba másla o trochu víc, cca 90g)
  • 1 lžíce třtinového cukru (nebo alespoň cukru krystal)

Jahodové pyré:

  • 750 g jahod
  • 100 g cukru

Krém:

  • 6 plátků  nebo 10g želatiny
  • 250 g mascarpone
  • 120 g cukru (část vanilkového, část moučkového, dala jsem asi 30g domácího vanilkového a 90 g moučkového)
  • 500 g tvarohu
  • 100 g smetany ke šlehání
  • půlka jahodového pyré

Jahodové zrcadlo:

  • 2 plátky želatiny nebo 4 g mleté želatiny
  • druhá část jahodového pyré
Postup přípravy:
  1. Dort jsem připravovala v dortové formě s průměrem 22 cm. Lze použít i obruč nastavenou na tentýž průměr a jako dno použít talíř, na kterém budeme dort servírovat.
  2. Sušenky nadrtíme a smícháme s cukrem. Máslo rozpustíme, nalijeme na drcené sušenky, promícháme v těstíčko a napěchujeme na dno formy (dno formy raději vyložíme pečícím papírem). Dáme alespoň na půl hodiny ztuhnout do lednice.
  3. Jahody omyjeme, odstopkujeme a rozmixujeme na pyré. Společně s cukrem je dáme do rendlíku, postavíme na plotnu a přivedeme k varu. Na mírnějším ohni pak vaříme a redukujeme cca na polovinu objemu (trvá to asi půl hodiny). Pyré necháme trochu zchladnout a přepasírujeme přes jemný cedník (zbytek nevyhazujte,je to škoda, dejte si ho třeba do jogurtu:o))
  4. Přepasírované pyré rozdělíme do dvou misek cca na poloviny.
  5. Pokud vám nevadí zrníčka jahod, můžete přepasírovat jen jednu polovinu pyré - tu které půjde na "zrcadlo", to by mělo zůstat čisté. Do tvarohového krému klidně můžete nechat pyré nepasírované. Já přepasírovala obě části.
  6. Mascarpone, smetanu a cukr vložíme do mísy a pomocí robota na střední otáčky asi minutu promícháváme. Pak zapneme na nejvyšší otáčky a minutu až dvě šleháme, dokud není krém tuhý. Pak do něj po lžících zašleháme tvaroh.
  7. Do misky nalijeme studenou vodu a dáme do ní plátky želatiny / mletou želatinu rozmícháme v několika lžicích voddy. Necháme bobtnat asi 5 minut.
  8. V rendlíku si ohřejeme první část ovocného pyré až k varu. Odstavíme z plotny, želatinu vyndáme z vody, lehce jí vymáčkáme (mletou želatinu rovnou vkládáme do pyré), vložíme do rendlíku a rozmícháme dokud se želatina zcela nerozpustí. Hned přidáme vrchovatou lžíci tvarohového krému a metličkou rozmícháme do hladka. Tuto jahodovu směs nalijeme do krému a metličkou opět rozmícháme do hladka. Nikdy nelijte horké pyré rovnou do krému, riskujete, že se krém srazí a vytvoří se v něm krupička.
  9. Výsledkem je světle růžový krém.
  10. Krém nalijeme na ztuhlý sušenkový základ (který je pevně obepnutý dortovou obručí) a dáme do lednice minimálně na 3 hodiny (čím déle, tím lépe) dokud není zcela ztuhlý.
  11. Do misky nalijeme studenou vodu a dáme do ní plátky želatiny / mletou želatinu rozmícháme v lžici vody. Necháme bobtnat asi 5 minut.
  12. Do rendlíku vložíme jahodové pyré a postavíme ho na sporák, přivedeme k varu a následně odstavíme. Želatinu vyndáme z vody, lehce jí vymáčkáme (mletou želatinu rovnou vkládáme do pyré), vložíme do rendlíku a rozmícháme dokud se želatina zcela nerozpustí. Necháme trochu zchladit (ale ne příliš pyré nesmí začít želírovat) a nalijeme na tvarohový krém tak, aby pyré pokrývalo celou plochu dortu. Dejte pozor, aby želé nebylo příliš horké, pokud budete lít želé na dort horké, začně rozpouštět tvarohovou vrstvu a vytvoří se vám v zrcadlo mramorování, které není žádoucí.
  13. Vložíme zpět do lednice a necháme zatuhnout a proležet aspoň 4 hodiny, ideálně přes noc.
  14. Dokončení:
  15. Ostrým nožem oddělíme dort od boků formy / obruče a sundáme formu.
Moučníky, dezerty, dorty
Autor receptu

Facebook komentáře

Mohlo by se Vám líbit

Obrázek Nejlepší buchty podle Markétky

Nejlepší buchty podle Markétky

Obrázek Jahodový pohár podle Sylvie

Jahodový pohár podle Sylvie

Obrázek Jablečný koláč a pudinkem

Jablečný koláč a pudinkem

Obrázek Strouhaný tvarohový koláč

Strouhaný tvarohový koláč

Obrázek Nepečený  dort jak ho možná neznáte

Nepečený dort jak ho možná neznáte

Obrázek Torta z bieleho jogurtu

Torta z bieleho jogurtu

Obrázek Štafetky

Štafetky

Obrázek Legionářské řezy

Legionářské řezy

Obrázek Ořechové snění

Ořechové snění

Obrázek Vodouch

Vodouch

Obrázek Jahodová bublanina

Jahodová bublanina

Obrázek Dort kakaová louka

Dort kakaová louka

TOPlist