Hledat

Jidáše

Potřebné přísady:

Těsto:

  • 350 g hladké mouky
  • 150 g polohrubé mouky
  • 20 g droždí (1/2 kostky)
  • 70 g másla
  • 70 g cukru
  • 5 g soli
  • 1 žloutek
  • 175 g mléka
  • 1 vejce na pomašlování před pečením

Na potření:

  • 2 lžíce medu
  • 2 lžičky citronové šťávy
  • 2 lžíce rumu
Postup přípravy:
  1. Těsto zaděláme na omládek: v míse smícháme hladkou a polohrubou mouku, udělám důlek a do něj vlijeme 2/3 lehce ohřátého mléka a rozdrobíme droždí. Ze stran do něj po troškách vmícháváme mouku až vznikne těstíčko husté asi jako na lívance (část mouky zbyde, nezamícháme ji do těstíčka ani zdaleka všechnu). Povrch lehce posypeme vrstvičkou hladké mouky a necháme na teplém místě asi 30 minut vzejít.
  2. Přidáme všechny ostatní suroviny (cukr, změklé máslo, prošlehaný žloutek a sůl), dolijeme zbylé méko a vypracujeme nelepivé těsto. Bude to trvat poměrně dlouho, těsto je dost hutné, nevzdávejte to příliš brzy, i robotu to trvá cca 10 minut. Těsto necháme v teplém místě 30 minut odpočinout (na dřevě nebo plastu; ne nerez nebo mramor, ten zbytečně chladí).
Pečivo
Autor receptu

Facebook komentáře

Mohlo by se Vám líbit

Obrázek Bílé pšeničné pečivo

Bílé pšeničné pečivo

Obrázek Pitta chléb

Pitta chléb

Obrázek Česnekáče

Česnekáče

Obrázek Chléb z psyllia se sýrem by Romča

Chléb z psyllia se sýrem by Romča

Obrázek Koblihy s pudinkem

Koblihy s pudinkem

Obrázek Celozrnný chléb – vynikající klasika

Celozrnný chléb – vynikající klasika

Obrázek Vatikánský chléb štěstí

Vatikánský chléb štěstí

Obrázek Chléb konzumní

Chléb konzumní

Obrázek Rajčatové bagety s tymiánem

Rajčatové bagety s tymiánem

Obrázek Tvarohové rohlíky s práškem do pečiva by Romča

Tvarohové rohlíky s práškem do pečiva by Romča

Obrázek Sladké bochánky

Sladké bochánky

Obrázek Toastový máslový chléb

Toastový máslový chléb

TOPlist