Hledat

Jidáše

Potřebné přísady:

Těsto:

  • 350 g hladké mouky
  • 150 g polohrubé mouky
  • 20 g droždí (1/2 kostky)
  • 70 g másla
  • 70 g cukru
  • 5 g soli
  • 1 žloutek
  • 175 g mléka
  • 1 vejce na pomašlování před pečením

Na potření:

  • 2 lžíce medu
  • 2 lžičky citronové šťávy
  • 2 lžíce rumu
Postup přípravy:
  1. Těsto zaděláme na omládek: v míse smícháme hladkou a polohrubou mouku, udělám důlek a do něj vlijeme 2/3 lehce ohřátého mléka a rozdrobíme droždí. Ze stran do něj po troškách vmícháváme mouku až vznikne těstíčko husté asi jako na lívance (část mouky zbyde, nezamícháme ji do těstíčka ani zdaleka všechnu). Povrch lehce posypeme vrstvičkou hladké mouky a necháme na teplém místě asi 30 minut vzejít.
  2. Přidáme všechny ostatní suroviny (cukr, změklé máslo, prošlehaný žloutek a sůl), dolijeme zbylé méko a vypracujeme nelepivé těsto. Bude to trvat poměrně dlouho, těsto je dost hutné, nevzdávejte to příliš brzy, i robotu to trvá cca 10 minut. Těsto necháme v teplém místě 30 minut odpočinout (na dřevě nebo plastu; ne nerez nebo mramor, ten zbytečně chladí).
Pečivo
Autor receptu

Mohlo by se Vám líbit

Obrázek Těsto 1.2.3.

Těsto 1.2.3.

Obrázek Pečené buchty paní Miinky

Pečené buchty paní Miinky

Obrázek Chléb Šumava - nehnětený (podle Cuketky)

Chléb Šumava - nehnětený (podle Cuketky)

Obrázek Pletený chléb s nutelou

Pletený chléb s nutelou

Obrázek Rychlý chléb podle Petry

Rychlý chléb podle Petry

Obrázek Bílé pšeničné pečivo - rohlíky, housky

Bílé pšeničné pečivo - rohlíky, housky

Obrázek Loupáky podle paní Ivy - těsto na vánočky, mazance

Loupáky podle paní Ivy - těsto na vánočky, mazance

Obrázek Selský chléb se slaninou

Selský chléb se slaninou

Obrázek Maminčiny sladké rohlíky

Maminčiny sladké rohlíky

Obrázek Lahodný chléb

Lahodný chléb

Obrázek Špaldové houstičky

Špaldové houstičky

Obrázek Výborné pivní rohlíky

Výborné pivní rohlíky

TOPlist