Hledat

Králík na černém pivu

Potřebné přísady:
  • 4 ks králičích stehen (cca 1,25 kg)
  • 120 g špeku
  • 240 g cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 5 lžic hladké mouky
  • 50 g sádla
  • 3 snítky tymiánu (nebo lžička sušeného)
  • 3 bobkové listy
  • 500 ml černého piva
  • 3 lžíce plnotučné hořcice
  • 2 lžíce cukru
  • 1,5 l vývaru (ideálně drůběží)
  • sůl, pepř
Postup přípravy:
  1. Králíka osolíme a opepříme, obalíme v mouce a přebytečnou mouku sklepeme.
  2. Špek nakrájíme na drobné kostičky. V širokém kastrolu (tak širokém, aby se tam vešly všechna 4 stehna) rozpálíme sádlo a špek opečeme.
  3. Cibuli oloupeme, nakrájíme najemno, přidáme ke špeku společně s tymiánem a bobkovým listem  a krátce orestujeme na středním ohni - stačí dokud není cibule lehce sklovitá. Přidáme maso a orestujeme asi 3 minuty z jedné strany. Pak stehna otočíme, přidáme oloupaný a na kousky nakrájený česnek a restujeme další 3 minuty. Králíka vyjmeme.
  4. Do kastrolu vložíme hořčici a půl minuty restujeme. Přidáme cukr a restujeme další půl minutu. Pak přilijeme pivo, promícháme, přivedeme k varu. Stáhneme plamen na třetinu a vaříme, dokud omáčka nezíská konzistenci sirupu. Do kastrolu vrátíme opečené maso a zalijeme vývarem tak, aby byl králík do půlky potopený. Maso nesmí být potopené celé.
  5. Vaříme bez pokličky na mírnějším plameni. Když se šťáva začne vyvařovat, po troškách přiléváme vývar (ale vždy jen tak, aby byl králík potopen jen do půlky), jednou za čas králíka otočíme, omáčku promícháme. Vaříme do změknutí masa, což je asi 1,5-2 hodiny (v původním receptu bylo 40 minut, ale to nestačilo ani zdaleka).
  6. Omáčku můžeme před servírovováním přepasírovat přes jemné síto (hlavně pro ty, kterým by vadily kousky slaniny), na fotkách je omáčka nepasírovaná a proto s kousky.
  7. Podáváme s čerstvým chlebem, nebo rýží.
Hlavní jídla
Autor receptu

Facebook komentáře

Mohlo by se Vám líbit

Obrázek Králík na hořčici

Králík na hořčici

Obrázek Vývarová čočka na kyselo

Vývarová čočka na kyselo

Obrázek Smažený celer s celerovou kaší

Smažený celer s celerovou kaší

Obrázek Kráľovská plnená morčacia rolka od Sveta železníc

Kráľovská plnená morčacia rolka od Sveta železníc

Obrázek Bramborové knedlíky plněné uzeným masem

Bramborové knedlíky plněné uzeným masem

Obrázek Kuřecí čína s rýží třech barev

Kuřecí čína s rýží třech barev

Obrázek Loudaný segedínský guláš podle Mirdy

Loudaný segedínský guláš podle Mirdy

Obrázek Svatomartinská husa s petrželovými knedlíčky od Martiny

Svatomartinská husa s petrželovými knedlíčky od Martiny

Obrázek Čevabčiči

Čevabčiči

Obrázek Tradiční vepřová pečeně

Tradiční vepřová pečeně

Obrázek Luxusní minirohlíčky - zázrak z Olomouce

Luxusní minirohlíčky - zázrak z Olomouce

Obrázek Provensálské gratinované brambory s kuřecím masem

Provensálské gratinované brambory s kuřecím masem

TOPlist