Hledat

Krémy do vánočního cukrovíčka

Základní máslový krém:

  • 150ml mléka

  • 150-200g másla

  • vrchovatá lžíce práškového pudinku - vanilka

  • vanilkový cukr
    Máslo necháme změknout, mezitím si rozmícháme mléko s pudinkem a na mírném ohni přivedeme k varu. Vaříme zhruba dvě minutky a odstavíme. Nechám zchladnout. Než nám to vystydne pustíme se do toho jinde a utřeme si máslo s cukrem do pěny, následně přidáme po lžících zchladlou pudinkovou hmotu a stále třeme.
    **Tip na variace máslových krémů: **
    Nugát- do máslového krému dáme navíc 4 PL nutely
    Kávový- do základu dáme silnou kávu, 1 KL isnstant káva přelijeme 2KL a přidáme
    Kakaový- přidáme do základu kakao cca lžíce
    Kokosový- do základu lžička rumu plus 4 lžíce kokosu
    Mandlový- přidáme 40g nastrouhaných mandlí do základu
    Kešu- do základu strouhané kešu 40g
    Ořechový- do základu 2 lžíce strouhaných vlašáků a 2 lžíce lískáčů strouhaných
    Čoko- přidáme 60g změklé čokolády
    Koňakový- do základu vmíchat po částech 2-3 lžíce vaječného koňaku
    Krém pařížský:

  • 220g cukr krupice

  • 6 vajec

  • vanilkový cukr

  • 340g máslo

  • 150g hery

  • 50g kakaa

  • 340g másla
    Máslo a heru necháme změknout. Vajíčka s cukrem a kakaem vyšleháme ve vodní lázni a šleháme dokud nám to pěkně nezhoustne. Doba šlehání je asi 15-20 minut jak kdy. Po vychladnutí zašleháme postupně do másla smíchaného s herou.
    Karamelový krém:

  • 325g másla

  • salko nebo karamelové salko
    Buď koupíme karamel rovnou a nebo si uvaříme salko v plechovce. To vaříme dvě hodiny a po vychladnutí ho zašleháme do změklého másla.
    Citronový krém:

  • 100g másla

  • 120g moučkový cukr

  • Šťáva a kůra z jednoho bio citronu
    Máslo necháme změknout zašleháme cukr a následně kůru z citronu a nakonec i šťávu.
    Tvarohový krém:

  • 290g tvarohu

  • vanilkový cukr

  • 2 žloutky

  • 80g cukru

  • kůra z citronu
    Vyšleháme cukry se žloutky a potom šleáme dál a přidáváme postupně všechny suroviny.
    Bílkový krém:

  • 170g cukru krupice

  • 480g másla

  • 4 bílky

  • 100g cukr moučka
    Do hrnce si dáme krupicový cukr a bílky a vložíme do většího hrnce do kterého nalijeme vodu a šleháme do doby než se nám začne voda v kastrolu vařit což je doba okolo deseti minutek..
    Šlehejte pořádně, respektive co nejrychleji máte na to právě těch deset minutek, po tom co se v hrnci začne voda vařit ještě malinečkou chvilku šlehejte ale maximálně 30 vteřin, jinak se vám to srazí a máme po legarci :-) Stáhneme z ohně a dáme bokem a místy promíchávat nebo šlehat odstavené cca 3 minuty. Po tomto čase hrnec vyndáme a prošleháme naposledy a dáme někam schladnout. Přikrýt něčím např. utěrka aby nám to neoschlo.
    Hurá máme vychladnuto směs by měla mít stejnou teplotu jako máslo. Máslo si vyšleháme s moučkovým cukrem a právě do této směsi budeme po lžicích zašlehávat bílkovou hmotu. Krém se hodí nejen do vánočního cukroví, ale také třeba na dorty - jelikož je celkem dost trvanlivý
    Meruňkový krém:

  • 200g vlašských ořechů

  • 200g meruňkové marmelády

  • lžíce rumu

  • vanilkový cukr
    Všechny ingredience důkladně promícháme tak aby jsme neměli žádné hrudky a dáme vychladit do lednice.

Drobné rady, které mohou pomoci:

  • Sražený krém: pokud se Vám tato nepříjemnost stane dějte krém v misce do větší mísy s horkou vodou a šlehejte. Až se začne krém povolovat vyndáme mísu z horké vody, ale šlehat nepřestáváme a šleháme dál. Po malé chvíli krém jakoby zpět nabyde a zjemní se.
  • Aby se krém nesrazil: vše do vyšlehaného másla dávejte po kouskách, lžících.
  • Vždy se držte hesla: že všechny potraviny by měly mít stejnou pokojovou teplotu
    Zkuste také Vánoční polevy
    Autor receptu Romča
Vánoční cukroví
Autor receptu

Facebook komentáře

Mohlo by se Vám líbit

Obrázek Kokosové koule

Kokosové koule

Obrázek Rafaelo kulicky

Rafaelo kulicky

Obrázek Medovníčkové koule naprosto luxusní

Medovníčkové koule naprosto luxusní

Obrázek Citrónové stříkané pečivo

Citrónové stříkané pečivo

Obrázek Perníčky - ihned a stále měkké

Perníčky - ihned a stále měkké

Obrázek Jogurtové cukroví by Romča

Jogurtové cukroví by Romča

Obrázek Perníkové kornoutky

Perníkové kornoutky

Obrázek Linecké cukroví - tradiční babiččin recept - s moderním postupem i pro pekárny

Linecké cukroví - tradiční babiččin recept - s moderním postupem i pro pekárny

Obrázek Pařížský krém (nejen) do cukroví

Pařížský krém (nejen) do cukroví

Obrázek Vanilkové rohlíčky

Vanilkové rohlíčky

Obrázek Žloutkové vánoční mini řezy

Žloutkové vánoční mini řezy

Obrázek Linecké margaretky

Linecké margaretky

TOPlist