Hledat

Kváskový český chléb

Potřebné přísady:
  • 300 g aktivního žitného kvásku
  • 300 g pšeničné mouky (hladká nebo pšeničná chlebová)
  • 170 ml vody
  • 12 g soli
  • 3-5 g kmínu
  • další mouka posypání
Postup přípravy:
  1. Kvásek si přendáme do mísy, ve které budeme těsto zpracovávat, přidáme vodu, pšeničnou mouku, sůl a kmínu a vypracujeme lepivější těsto (já nechávám pracovat robota asi 10 minut). Pokud se těsto opravdu honě lepí a je spíše tekuté, přidáme trochu pšeničné mouky a opět zapracujeme. Těsto vyklopíme na vál, lehce posypeme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme 30 minut odpočívat.
  2. Poté těsto přeložíme a vytvarujeme do bochánku nebo šišky (podle toho, kde budeme nechávat kynout - cedník, mísa, oválná nebo kulatá ošatka) a přemístíme do vysypané nádoby na kynutí (já dávám do ošatky), posypeme pšeničnou moukou, zakryjeme a necháme kynout asi 3-5 hodin (záleží na teplotě v jaké kyne a taky na tlaku vzduchu).  Chléb by měl asi 2x zvětšit svůj objem a řídit se můžeme i prstovým testem:
  3. Když píchneme do těsta a neudělá se skoro žádná jamka, těsto není dobře nakynuté a musíme mu nechat čas.
  4. Pokud píchneme, udělá se jamka, ale pomalu se vrátí do původního tvaru - pak je chleba správně nakynutý a můžeme ho péct.
  5. Pokud do těsta píchneme, udělá se jamka, ale už se zpět nevrátí, chléb je překynutý. V tom případě chléb vyjmeme z ošatky, několikrát přeložíme, vytvarujeme, vložíme do ošatky a necháme znovu vykynout.
  6. Na spodní rošt trouby umístíme hluboký pekáč na zapařování. Rozpálíme troubu na 250°C. Chléb vyklopíme na plech, vložíme do trouby, na spodní pekáč nalijeme asi 2 deci vody, troubu rychle uzavřeme a pečeme 25-30 minut, dokud není kůrka zlatavá a při poklepání chléb "nezvoní".  Já peču na horkovzduch 25 minut a je to akorát.
  7. Chléb po upečení vyndáme z trouby a necháme zcela vychladnout na mřížce.
Pečivo
Autor receptu

Facebook komentáře

Mohlo by se Vám líbit

Obrázek Jidáše

Jidáše

Obrázek Škvarkový chléb

Škvarkový chléb

Obrázek Domácí plněné pečivo "Balkánky"

Domácí plněné pečivo "Balkánky"

Obrázek Pečení chleba s fotopostupem

Pečení chleba s fotopostupem

Obrázek Chleba v troubě - jednoduché, levné - zvládne každý

Chleba v troubě - jednoduché, levné - zvládne každý

Obrázek Scones - sladké pečivo

Scones - sladké pečivo

Obrázek Domácí rohlíčky

Domácí rohlíčky

Obrázek Banketky od Cinie

Banketky od Cinie

Obrázek Obzvláště vypečené slaninovo-sýrové houstičky

Obzvláště vypečené slaninovo-sýrové houstičky

Obrázek Cheesecake s jahodami

Cheesecake s jahodami

Obrázek Bílé pšeničné pečivo - rohlíky, housky

Bílé pšeničné pečivo - rohlíky, housky

Obrázek Výborné pivní rohlíky

Výborné pivní rohlíky

TOPlist