Hledat

Kváskový chléb by Romča

Potřebné přísady:

Rozkvas

  • 2x polévková lžíce kvásku
  • 130ml vody
  • 65g žitné mouky - nejlépe chlebová
  • 65g pšeničné chlebové

Na chleba

  • 480g chlebová pšeničná
  • 240g rozkvasu
  • 280ml voda
  • 10g sůl
  • 1-2 lžičky kmínu - podle chuti
Postup přípravy:

KAMIL

  1. Chléb který se jmenuje po kvásku.

Rozkvas

  1. Nejprve si uděláme rozkvas. Bude kvasit cca 8 hodin a tak s tím počítejte.
  2. Připravte si velkou sklenici s víčkem. Nalijte do sklenice potřebné množství vody viz. Ingredience na rozkvas. A přidejte kvásek, rozmíchejte a postupně přidávejte odvážené množství mouky. Důkladně promíchejte a nechte zhruba 8 hodin pracovat.

Chleba

  1. Po osmi hodinách máme rozkvas hotový, poznáme to tak, že dvojnásobku svůj objem a vidíme jak jsou v něm všude bublinky. Odebereme 240g rozkvasu do mísy od hnětače a zbytek odebereme do sklenice kde máme náš kvásek, promícháme a vložíme zpět do lednice na další pečení.
  2. Do mísy k rozkvasu dáme vodu, promícháme, přidáme mouku a vařečkou důkladně promícháme tak, aby jsme nikde neměli zbytky suché mouky. Necháme 30 minut, přilryté například igelitkou odpočívat. Po půl hodině přidáme sůl a kmín a necháme pracovat robot. Nejdříve 10 minut na stupeň jedna a potom na stupeň 2 další 2 minuty
  3. Přikrýjeme utěrkou a poklicî a necháme 40 minut odpočívat. Potom v mîse těsto jako překládáme ze strany na stranu a opět necháme 40 minut odpočívat. Dohromady tedy těsto odpočívalo 80 minut.
  4. Teď nasypeme trochu chlebové pšeničné mouky na vál a stěrkou vyndáme těsto a několikrát opět překládáme. Vypracuje rukama požadovaný tvar chleba a dám do nádoby vyložené pečícím papírem na 1.5-2 hodiny kynout do tepla. Posypu solamylem, ale když nemám i moukou, přikryji utěrkou.

Pečení

  1. Po vykynutí dám do trouby plech na kterém budu chléb péct a troubu předehřejeme i s plechem na 250 stupňů, vyndám plech přendáme na něj chléb i s pečícím papírem, nařežu nožem nebo kdo má žiletkou, přikrytí alobalem a peču na 250 stupňů 15 minut. Potom troubu otevřu na minutu, snížíme teplotu na 170 stupňů, sundám z chleba alobal a peču 30-45 minut. Hlídam barvu, pokud by byl moc tmavý ještě ho přikrytí alobalem. Po upečení dám vychladnout na mřížku, nekrájet teplý.
  2. Postup jak založit kvásek najdete na YouTube- návodu je mnoho.
Pečivo

Facebook komentáře

Mohlo by se Vám líbit

Obrázek Chléb Šumava - nehnětený (podle Cuketky)

Chléb Šumava - nehnětený (podle Cuketky)

Obrázek Šlehačkové sladké rohlíky

Šlehačkové sladké rohlíky

Obrázek Scones - sladké pečivo

Scones - sladké pečivo

Obrázek Focaccia

Focaccia

Obrázek Obzvláště vypečené slaninovo-sýrové houstičky

Obzvláště vypečené slaninovo-sýrové houstičky

Obrázek Domácí chlebík podle Anetky

Domácí chlebík podle Anetky

Obrázek Pletený košík z těsta

Pletený košík z těsta

Obrázek Housky z Nezdic

Housky z Nezdic

Obrázek Cheese biscotti with leek and cranberries

Cheese biscotti with leek and cranberries

Obrázek Chléb by Romča

Chléb by Romča

Obrázek Maminčiny sladké rohlíky

Maminčiny sladké rohlíky

Obrázek Rajčatové bagety s tymiánem

Rajčatové bagety s tymiánem

TOPlist