Hledat

Kváskový chléb by Romča

Potřebné přísady:

Rozkvas

  • 2x polévková lžíce kvásku
  • 130ml vody
  • 65g žitné mouky - nejlépe chlebová
  • 65g pšeničné chlebové

Na chleba

  • 480g chlebová pšeničná
  • 240g rozkvasu
  • 280ml voda
  • 10g sůl
  • 1-2 lžičky kmínu - podle chuti
Postup přípravy:

KAMIL

  1. Chléb který se jmenuje po kvásku.

Rozkvas

  1. Nejprve si uděláme rozkvas. Bude kvasit cca 8 hodin a tak s tím počítejte.
  2. Připravte si velkou sklenici s víčkem. Nalijte do sklenice potřebné množství vody viz. Ingredience na rozkvas. A přidejte kvásek, rozmíchejte a postupně přidávejte odvážené množství mouky. Důkladně promíchejte a nechte zhruba 8 hodin pracovat.

Chleba

  1. Po osmi hodinách máme rozkvas hotový, poznáme to tak, že dvojnásobku svůj objem a vidíme jak jsou v něm všude bublinky. Odebereme 240g rozkvasu do mísy od hnětače a zbytek odebereme do sklenice kde máme náš kvásek, promícháme a vložíme zpět do lednice na další pečení.
  2. Do mísy k rozkvasu dáme vodu, promícháme, přidáme mouku a vařečkou důkladně promícháme tak, aby jsme nikde neměli zbytky suché mouky. Necháme 30 minut, přilryté například igelitkou odpočívat. Po půl hodině přidáme sůl a kmín a necháme pracovat robot. Nejdříve 10 minut na stupeň jedna a potom na stupeň 2 další 2 minuty
  3. Přikrýjeme utěrkou a poklicî a necháme 40 minut odpočívat. Potom v mîse těsto jako překládáme ze strany na stranu a opět necháme 40 minut odpočívat. Dohromady tedy těsto odpočívalo 80 minut.
  4. Teď nasypeme trochu chlebové pšeničné mouky na vál a stěrkou vyndáme těsto a několikrát opět překládáme. Vypracuje rukama požadovaný tvar chleba a dám do nádoby vyložené pečícím papírem na 1.5-2 hodiny kynout do tepla. Posypu solamylem, ale když nemám i moukou, přikryji utěrkou.

Pečení

  1. Po vykynutí dám do trouby plech na kterém budu chléb péct a troubu předehřejeme i s plechem na 250 stupňů, vyndám plech přendáme na něj chléb i s pečícím papírem, nařežu nožem nebo kdo má žiletkou, přikrytí alobalem a peču na 250 stupňů 15 minut. Potom troubu otevřu na minutu, snížíme teplotu na 170 stupňů, sundám z chleba alobal a peču 30-45 minut. Hlídam barvu, pokud by byl moc tmavý ještě ho přikrytí alobalem. Po upečení dám vychladnout na mřížku, nekrájet teplý.
  2. Postup jak založit kvásek najdete na YouTube- návodu je mnoho.
Pečivo

Mohlo by se Vám líbit

Obrázek Česnekáče

Česnekáče

Obrázek Pletený chléb s nutelou

Pletený chléb s nutelou

Obrázek Hořčicový chléb v domácí pekárně

Hořčicový chléb v domácí pekárně

Obrázek Pitta chléb

Pitta chléb

Obrázek Bílé pšeničné pečivo

Bílé pšeničné pečivo

Obrázek Domácí chléb ze špaldové mouky podle paní Jany

Domácí chléb ze špaldové mouky podle paní Jany

Obrázek Šlehačkové sladké rohlíky

Šlehačkové sladké rohlíky

Obrázek Koblihy s pudinkem

Koblihy s pudinkem

Obrázek Domácí rohlíčky od Michaely

Domácí rohlíčky od Michaely

Obrázek Výborné pivní rohlíky

Výborné pivní rohlíky

Obrázek Sladké bochánky

Sladké bochánky

Obrázek Copánky plněné krémem

Copánky plněné krémem

TOPlist