Hledat

Kváskový chléb

Potřebné přísady:

Rozkvas

  • 200g žitná mouka
  • 200 - 240ml voda
  • lžíce mateřského žitného kvásku

Těsto

  • rozkvas, který jsme připravili 10-12 hodin před zaděláním těsta
  • 200ml odstátá voda
  • 350g chlebová mouka hladká - prosijeme
  • 1 kávová lžička ječné sladu

Po autolýze

  • 50-100g chlebová mouka
  • 10-15g sůl
  • kmín nebo semínka podle volby
Postup přípravy:

Rozkvas

  1. Večer si připravíme rozkvas. Lžičku mateřského kvásku, mouku a vodu dobře promísíme. Hutnost by měla být něco jako tvaroh z vaničky. Přiklopímr a necháme přes noc 10-12 hodin rozkvasit.

Těsto

  1. Smícháme rozkva s z večera s vodou, 350g chlebové mouky, ječným sladem a dobře promícháme a necháme hodinu až hodinu a půl stát. Lépe nám tak bude následně těsto kynout. Je řidší a není v něm sůl a kmin. Takto provedeme takzvanou autolízu.
  2. Po cca hodince a kousek přisypeme zhruba přidáme 50 a 100g mouky. Těsto by mělo být hodně hyrratované -(řídké)
  3. Lépe tak kyne a chléb je tak nadýchanější a lépe vyběhne. Hnězdenský zhruba 15 minut. Dávám do robota nebo domácí pekárny. V pekárně kyne zhruba 2 hodiny, pokud kyne v míse, může to trvat déle podle teploty v domě.
  4. Po dvou hodinách těsto vyndám stěrkou na podložku a nechám ještě hodinu kynout a překládám.
  5. Potom s těstem pracuji, překládám tak dlouho až mám místo lepivého těsta celkem pružné a mnohem lépe se s ním pracuje. Mouky používám co nejméně, kvůli hydratační těsta. Když mám těsto pěkné, stočím chléb a dám do ošatky nebo stačí cedník. Ošatky i cedník vysypeme buď škrobem a nebo moukou. Chléb dám do ošatky, posypu lehce škrobem a dám kynout. Pokud nemám čas a nebo nechci chléb péct, dám do igelitiu a do lednice přes noc na pomalé kynutí. V tomto lednicovém případě, chléb po vyndáni z lednice nechám minimálně hodinu v teplé místnosti než začnu péct.
  6. Peču v předehřáté troubě na 250 stupňů. Do trouby dávám i plech a druhý mám dole. Chléb vyklopím až když je trouba předehřátá buď na sázecí lopatu a nebo stačí klidně na kartón. Naříznu, vyndám plech z trouby a chléb rychle sesunu na plech. Dám do trouby a do spodního plechu balíku vodu. Přikryji chléb alobalem a peču na 250 zhruba 15 minut, sundam alobal a peču ještě 30-35 minut na 200 stupňů. Pokud je chléb hotov, poznáme tak, že při poklepání na spodek chleba jakoby zvoní.
Pečivo

Facebook komentáře

Mohlo by se Vám líbit

Obrázek Chléb z droždí

Chléb z droždí

Obrázek Kynutí motýlci

Kynutí motýlci

Obrázek Kváskový žitný chléb

Kváskový žitný chléb

Obrázek Mrkvové tyčinky ze špaldy by Romča

Mrkvové tyčinky ze špaldy by Romča

Obrázek Houstičky podle Haničky

Houstičky podle Haničky

Obrázek Pitta chléb

Pitta chléb

Obrázek Domácí rohlíky

Domácí rohlíky

Obrázek Kváskový chléb pečený v pekárně  by Romča

Kváskový chléb pečený v pekárně by Romča

Obrázek Vatikánský chléb štěstí

Vatikánský chléb štěstí

Obrázek Piváky - pivní křupavé rohlíčky

Piváky - pivní křupavé rohlíčky

Obrázek Sladký loupák (makovka)

Sladký loupák (makovka)

Obrázek Copánky plněné krémem

Copánky plněné krémem

TOPlist