Hledat

Kynutý sladký chléb s mákem

Potřebné přísady:

Těsto

  • 250g hladká mouka
  • 30g cukr
  • 125ml mléka
  • 15g droždí
  • 1ks vejce
  • trocha citronové kůry
  • 2g sůl
  • 65g rozpuštěné máslo

Maková náplň

  • 125ml mléka
  • 1 polévková lžíce rumu
  • 100g mletého máku
  • 2 polévkové lžíce cukr moučka
  • 2 polévkové lžíce rozdrcených piškotů
  • trochu skořice
  • trochu mletého hřebíčku
  • lze přidat kdo má rád perníkové koření
  • můžeme do náplně přidat švestky nebo třešně

Poleva

  • 200g cukr moučka
  • šťáva z jednoho citronu
Postup přípravy:

Těsto

  1. V misce rozmícháme vlažné mléko s cukrem, přidáme rozdrobené droždí a necháme vzejít kvásek.
  2. Kvásek nám vzešel a teď ho nalijeme do domácí pekárny nebo robota, přidáme všechny další ingredience na těsto a necháme hnětat cca 15 minut nebo dáme program těsto a pekárna bude vše řešit za nás. Kdo nemá pekárnu po 15 minutách vypne robot, těsto posype trochou hladké mouky, přikryjeme nádobu utěrkou a nechá hodinu až dvě kynout podle teploty doma. Doba kynutí se může lišit.

Náplň

  1. Mléko svaříme s cukrem, kořením a runem - přidáme mák a vaříme do doby než nám náplň zhoustne. Vyplněné a zahustíme drcenými piškoty. Pokud se Vám zdá náplň řídká, přidejte ještě piškoty. Nechte vychladnout poté vložte do lednice.

Těsto

  1. Po vykynutí vyndáme z pekárny dáme na lehce pomoučněný vál a vyválíme zhruba 5mm široký plát a dáme na něj makovlu náplň a eventuálně i námi zvolené ovoce. Zarolujeme jako závin vrchní konec solácnětě a závin rozřízneme podélně a zapleteme cop ze dvou pramenů.
  2. Formu vyložime pečícím papírem a vložíme zapletený závin a necháme ještě půl hodiny kynout.
  3. Troubu předehřejeme zhruba na 170-180 stupňů a pečeme asi 40 minut. Jen do zlatova, test provedeme špejlí jako u bábovky - zapichneme suchou špejli do záviny a po vytažení musí spejle být suchá. Pokud by se vám závin připaloval, přikryjeme alobalem a pečeme v klidu do upečení.
  4. Necháme trochu vychladnout a podlijeme polevou. Tu připravíme tak mouckovy cukr smícháme šťávou z citronu.
Moučníky, dezerty, dorty
Autor receptu

Facebook komentáře

Mohlo by se Vám líbit

Obrázek Korbel piva Cupcakes s Baileys náplní - návod

Korbel piva Cupcakes s Baileys náplní - návod

Obrázek Lehký vánek

Lehký vánek

Obrázek Obrácený koláč s ananasem a višněmi

Obrácený koláč s ananasem a višněmi

Obrázek Jablečná buchta s čokoládovou polevou

Jablečná buchta s čokoládovou polevou

Obrázek Recept - Hruškový koláč s mandlovým krémem

Recept - Hruškový koláč s mandlovým krémem

Obrázek Nejlepší buchty podle Markétky

Nejlepší buchty podle Markétky

Obrázek Tradiční české koláčky od Věrušky

Tradiční české koláčky od Věrušky

Obrázek Kinder mléčný řez

Kinder mléčný řez

Obrázek Roláda s ořechy

Roláda s ořechy

Obrázek Jablko-ořecho-rozinková "Rychlejška"

Jablko-ořecho-rozinková "Rychlejška"

Obrázek Nepečený piškotový dort s ovocem a zakysanou smetanou

Nepečený piškotový dort s ovocem a zakysanou smetanou

Obrázek Honzovy buchty

Honzovy buchty

TOPlist