Hledat

Kynutý sladký chléb s mákem

Potřebné přísady:

Těsto

  • 250g hladká mouka
  • 30g cukr
  • 125ml mléka
  • 15g droždí
  • 1ks vejce
  • trocha citronové kůry
  • 2g sůl
  • 65g rozpuštěné máslo

Maková náplň

  • 125ml mléka
  • 1 polévková lžíce rumu
  • 100g mletého máku
  • 2 polévkové lžíce cukr moučka
  • 2 polévkové lžíce rozdrcených piškotů
  • trochu skořice
  • trochu mletého hřebíčku
  • lze přidat kdo má rád perníkové koření
  • můžeme do náplně přidat švestky nebo třešně

Poleva

  • 200g cukr moučka
  • šťáva z jednoho citronu
Postup přípravy:

Těsto

  1. V misce rozmícháme vlažné mléko s cukrem, přidáme rozdrobené droždí a necháme vzejít kvásek.
  2. Kvásek nám vzešel a teď ho nalijeme do domácí pekárny nebo robota, přidáme všechny další ingredience na těsto a necháme hnětat cca 15 minut nebo dáme program těsto a pekárna bude vše řešit za nás. Kdo nemá pekárnu po 15 minutách vypne robot, těsto posype trochou hladké mouky, přikryjeme nádobu utěrkou a nechá hodinu až dvě kynout podle teploty doma. Doba kynutí se může lišit.

Náplň

  1. Mléko svaříme s cukrem, kořením a runem - přidáme mák a vaříme do doby než nám náplň zhoustne. Vyplněné a zahustíme drcenými piškoty. Pokud se Vám zdá náplň řídká, přidejte ještě piškoty. Nechte vychladnout poté vložte do lednice.

Těsto

  1. Po vykynutí vyndáme z pekárny dáme na lehce pomoučněný vál a vyválíme zhruba 5mm široký plát a dáme na něj makovlu náplň a eventuálně i námi zvolené ovoce. Zarolujeme jako závin vrchní konec solácnětě a závin rozřízneme podélně a zapleteme cop ze dvou pramenů.
  2. Formu vyložime pečícím papírem a vložíme zapletený závin a necháme ještě půl hodiny kynout.
  3. Troubu předehřejeme zhruba na 170-180 stupňů a pečeme asi 40 minut. Jen do zlatova, test provedeme špejlí jako u bábovky - zapichneme suchou špejli do záviny a po vytažení musí spejle být suchá. Pokud by se vám závin připaloval, přikryjeme alobalem a pečeme v klidu do upečení.
  4. Necháme trochu vychladnout a podlijeme polevou. Tu připravíme tak mouckovy cukr smícháme šťávou z citronu.
Moučníky, dezerty, dorty
Autor receptu

Facebook komentáře

Mohlo by se Vám líbit

Obrázek Linecký mřížkový koláč

Linecký mřížkový koláč

Obrázek Banánová roládka

Banánová roládka

Obrázek Nadýchaný perník

Nadýchaný perník

Obrázek Kakaový ovocný moučník

Kakaový ovocný moučník

Obrázek Tvarohové řezy s hruškami

Tvarohové řezy s hruškami

Obrázek Lehký tvarohový koláč s marmeládou

Lehký tvarohový koláč s marmeládou

Obrázek Jablko- pudinkový koláč z listového těsta

Jablko- pudinkový koláč z listového těsta

Obrázek Medvídci

Medvídci

Obrázek Zázrak

Zázrak

Obrázek Cheescake

Cheescake

Obrázek Jablkové řezy z tvarohového těsta

Jablkové řezy z tvarohového těsta

Obrázek Čokoládový fondant s višňovou omáčkou

Čokoládový fondant s višňovou omáčkou

TOPlist