Hledat

Kynutý sladký chléb s mákem

Potřebné přísady:

Těsto

  • 250g hladká mouka
  • 30g cukr
  • 125ml mléka
  • 15g droždí
  • 1ks vejce
  • trocha citronové kůry
  • 2g sůl
  • 65g rozpuštěné máslo

Maková náplň

  • 125ml mléka
  • 1 polévková lžíce rumu
  • 100g mletého máku
  • 2 polévkové lžíce cukr moučka
  • 2 polévkové lžíce rozdrcených piškotů
  • trochu skořice
  • trochu mletého hřebíčku
  • lze přidat kdo má rád perníkové koření
  • můžeme do náplně přidat švestky nebo třešně

Poleva

  • 200g cukr moučka
  • šťáva z jednoho citronu
Postup přípravy:

Těsto

  1. V misce rozmícháme vlažné mléko s cukrem, přidáme rozdrobené droždí a necháme vzejít kvásek.
  2. Kvásek nám vzešel a teď ho nalijeme do domácí pekárny nebo robota, přidáme všechny další ingredience na těsto a necháme hnětat cca 15 minut nebo dáme program těsto a pekárna bude vše řešit za nás. Kdo nemá pekárnu po 15 minutách vypne robot, těsto posype trochou hladké mouky, přikryjeme nádobu utěrkou a nechá hodinu až dvě kynout podle teploty doma. Doba kynutí se může lišit.

Náplň

  1. Mléko svaříme s cukrem, kořením a runem - přidáme mák a vaříme do doby než nám náplň zhoustne. Vyplněné a zahustíme drcenými piškoty. Pokud se Vám zdá náplň řídká, přidejte ještě piškoty. Nechte vychladnout poté vložte do lednice.

Těsto

  1. Po vykynutí vyndáme z pekárny dáme na lehce pomoučněný vál a vyválíme zhruba 5mm široký plát a dáme na něj makovlu náplň a eventuálně i námi zvolené ovoce. Zarolujeme jako závin vrchní konec solácnětě a závin rozřízneme podélně a zapleteme cop ze dvou pramenů.
  2. Formu vyložime pečícím papírem a vložíme zapletený závin a necháme ještě půl hodiny kynout.
  3. Troubu předehřejeme zhruba na 170-180 stupňů a pečeme asi 40 minut. Jen do zlatova, test provedeme špejlí jako u bábovky - zapichneme suchou špejli do záviny a po vytažení musí spejle být suchá. Pokud by se vám závin připaloval, přikryjeme alobalem a pečeme v klidu do upečení.
  4. Necháme trochu vychladnout a podlijeme polevou. Tu připravíme tak mouckovy cukr smícháme šťávou z citronu.
Moučníky, dezerty, dorty
Autor receptu

Facebook komentáře

Mohlo by se Vám líbit

Obrázek Závin ze super rychlého těsta

Závin ze super rychlého těsta

Obrázek Banánové muffiny Dr. Oetker

Banánové muffiny Dr. Oetker

Obrázek Karamelové smetanové řezy

Karamelové smetanové řezy

Obrázek Perník ze školky

Perník ze školky

Obrázek Pohrkané řezy - rychlovka

Pohrkané řezy - rychlovka

Obrázek Dort s bavorským čokoládovým krémem

Dort s bavorským čokoládovým krémem

Obrázek Jahodová fofr roláda

Jahodová fofr roláda

Obrázek Jednoduché a vynikající kremrole

Jednoduché a vynikající kremrole

Obrázek Fit jablečný koláč

Fit jablečný koláč

Obrázek Maďarské rezy

Maďarské rezy

Obrázek Růžový zebří dortík

Růžový zebří dortík

Obrázek Sypké tvarohové řezy

Sypké tvarohové řezy

TOPlist