Hledat

Lahodný chléb

Potřebné přísady:
  • 2 čajové lžičky suchého droždí
  • 1 polévková lžíce cukru nebo medu
  • 100 ml teplého mléka
  • 500 g hladké mouky (plus něco navíc pro hnětení)
  • 1 lžička soli
  • 2 vejce
  • 150 ml teplého mléka
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1/2 lžičky octa nebo citronové šťávy
  • 100 g másla (rozpuštěné a zchlazené)

Na glazuru:

  • 1 vaječný žloutek
  • 2 lžíce mléka
Postup přípravy:
  1. Droždí a cukr a 100 ml teplého mléka dáme do misky a necháme vzejít kvásek - trvá to cca 10 minut.
  2. V jiné misce smícháme mouku a sůl dohromady. Do středu si uděláme důlek a do něj dáme rozšlehaná vejce, zbývající teplé mléko, olivový olej, ocet a kvásek. Těsto zpracujeme rukama nebo v robotu, až se oddělí od stěn mísy. Vyjměte těsto, položte ho na lehce pomoučený vál a hněteme asi 10 minut, až se z něj stane hladké vypracované těsto. Umístěte do mísy, a necháme kynout až zdvojnásobí svůj objem.
  3. Vykynuté těsto dáme na pomoučněný vál a rozdělíme na dvě stejné části. Rozdělte každý z nich opět na 4 části, takže budete mít 8 kousků těsta.
  4. Rolujeme každý kus těsta do zhruba obdélníkového tvaru o tloušťce 3-5 mm. Potřeme rozpuštěným máslem každý kus. Zbývající máslo si uložíme na další použití.
  5. Umístěte jeden kus obdélníkového těsta na jiný a začněte válet válec. To samé udělejte se zbytkem těsta. Skončíte s 4 válcovými válečky.
  6. Střih Každá role do tří kusů takhle - plátek oba konce válce (asi 1,5 cm dlouhé každém konci), a dát tyto dva kusy stranou. Pak řez střední část válce na 4 trojúhelníky.
  7. Předehřejte troubu na 180 ° C. Do formy začneme skládat od středu formy, uspořádáme řezané konce válců kolem sebe do kruhu, řezané konec směrem dolů.. Trojúhelníky skládáme okolo- zcela obklopují prostřední kruh. Zakryjte ji ručníkem a nechte těsto kynout na teplém místě po dobu asi 30-40 minut.
  8. Rozkvrdláme žloutek s mlékem a mašlovačkou celé důkladně potřeme. (Můžete posypat sezamovými semínky nebo jinými) Pečeme 20-30 minut, snížit teplotu na 160 ° C po na cca 10 minut.
  9. Po vyndání z trouby pomašlujeme rozpuštěným máslem a zakryjeme utěrkou a necháme ji vychladnout po dobu 10-15 minut před jídlem.
Pečivo

Facebook komentáře

Mohlo by se Vám líbit

Obrázek Esíčka

Esíčka

Obrázek Těsto 1.2.3.

Těsto 1.2.3.

Obrázek Banketky od Cinie

Banketky od Cinie

Obrázek Brioška s kešu oříšky, špenátem a tylžským sýrem

Brioška s kešu oříšky, špenátem a tylžským sýrem

Obrázek Cheese biscotti with leek and cranberries

Cheese biscotti with leek and cranberries

Obrázek Pletený chléb s nutelou

Pletený chléb s nutelou

Obrázek Škvarkové pagáčky

Škvarkové pagáčky

Obrázek Křečové žíly podle Hanky

Křečové žíly podle Hanky

Obrázek Pitta chléb

Pitta chléb

Obrázek Špaldové houstičky

Špaldové houstičky

Obrázek Copánky plněné krémem

Copánky plněné krémem

Obrázek Tvarohová vánočka

Tvarohová vánočka

TOPlist