Hledat

Lahodný chléb

Potřebné přísady:
  • 2 čajové lžičky suchého droždí
  • 1 polévková lžíce cukru nebo medu
  • 100 ml teplého mléka
  • 500 g hladké mouky (plus něco navíc pro hnětení)
  • 1 lžička soli
  • 2 vejce
  • 150 ml teplého mléka
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1/2 lžičky octa nebo citronové šťávy
  • 100 g másla (rozpuštěné a zchlazené)

Na glazuru:

  • 1 vaječný žloutek
  • 2 lžíce mléka
Postup přípravy:
  1. Droždí a cukr a 100 ml teplého mléka dáme do misky a necháme vzejít kvásek - trvá to cca 10 minut.
  2. V jiné misce smícháme mouku a sůl dohromady. Do středu si uděláme důlek a do něj dáme rozšlehaná vejce, zbývající teplé mléko, olivový olej, ocet a kvásek. Těsto zpracujeme rukama nebo v robotu, až se oddělí od stěn mísy. Vyjměte těsto, položte ho na lehce pomoučený vál a hněteme asi 10 minut, až se z něj stane hladké vypracované těsto. Umístěte do mísy, a necháme kynout až zdvojnásobí svůj objem.
  3. Vykynuté těsto dáme na pomoučněný vál a rozdělíme na dvě stejné části. Rozdělte každý z nich opět na 4 části, takže budete mít 8 kousků těsta.
  4. Rolujeme každý kus těsta do zhruba obdélníkového tvaru o tloušťce 3-5 mm. Potřeme rozpuštěným máslem každý kus. Zbývající máslo si uložíme na další použití.
  5. Umístěte jeden kus obdélníkového těsta na jiný a začněte válet válec. To samé udělejte se zbytkem těsta. Skončíte s 4 válcovými válečky.
  6. Střih Každá role do tří kusů takhle - plátek oba konce válce (asi 1,5 cm dlouhé každém konci), a dát tyto dva kusy stranou. Pak řez střední část válce na 4 trojúhelníky.
  7. Předehřejte troubu na 180 ° C. Do formy začneme skládat od středu formy, uspořádáme řezané konce válců kolem sebe do kruhu, řezané konec směrem dolů.. Trojúhelníky skládáme okolo- zcela obklopují prostřední kruh. Zakryjte ji ručníkem a nechte těsto kynout na teplém místě po dobu asi 30-40 minut.
  8. Rozkvrdláme žloutek s mlékem a mašlovačkou celé důkladně potřeme. (Můžete posypat sezamovými semínky nebo jinými) Pečeme 20-30 minut, snížit teplotu na 160 ° C po na cca 10 minut.
  9. Po vyndání z trouby pomašlujeme rozpuštěným máslem a zakryjeme utěrkou a necháme ji vychladnout po dobu 10-15 minut před jídlem.
Pečivo

Facebook komentáře

Mohlo by se Vám líbit

Obrázek Pudingové záviny

Pudingové záviny

Obrázek Luxusní slané minirohlíčky

Luxusní slané minirohlíčky

Obrázek Vynikající karásky od Staňky

Vynikající karásky od Staňky

Obrázek Chleba podle Evičky

Chleba podle Evičky

Obrázek Základní startovací chléb pro nováčky

Základní startovací chléb pro nováčky

Obrázek Nadýchané bylinkové houstičky

Nadýchané bylinkové houstičky

Obrázek Pečené buchty paní Miinky

Pečené buchty paní Miinky

Obrázek Špaldovo-žitný chléb s vlašskými ořechy

Špaldovo-žitný chléb s vlašskými ořechy

Obrázek Pečení chleba s fotopostupem

Pečení chleba s fotopostupem

Obrázek Syrové preclíky

Syrové preclíky

Obrázek Loupáky podle paní Ivy - těsto na vánočky, mazance

Loupáky podle paní Ivy - těsto na vánočky, mazance

Obrázek Tvarohové rohlíky s práškem do pečiva by Romča

Tvarohové rohlíky s práškem do pečiva by Romča

TOPlist