Hledat

Lahodný chléb

Potřebné přísady:
  • 2 čajové lžičky suchého droždí
  • 1 polévková lžíce cukru nebo medu
  • 100 ml teplého mléka
  • 500 g hladké mouky (plus něco navíc pro hnětení)
  • 1 lžička soli
  • 2 vejce
  • 150 ml teplého mléka
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1/2 lžičky octa nebo citronové šťávy
  • 100 g másla (rozpuštěné a zchlazené)

Na glazuru:

  • 1 vaječný žloutek
  • 2 lžíce mléka
Postup přípravy:
  1. Droždí a cukr a 100 ml teplého mléka dáme do misky a necháme vzejít kvásek - trvá to cca 10 minut.
  2. V jiné misce smícháme mouku a sůl dohromady. Do středu si uděláme důlek a do něj dáme rozšlehaná vejce, zbývající teplé mléko, olivový olej, ocet a kvásek. Těsto zpracujeme rukama nebo v robotu, až se oddělí od stěn mísy. Vyjměte těsto, položte ho na lehce pomoučený vál a hněteme asi 10 minut, až se z něj stane hladké vypracované těsto. Umístěte do mísy, a necháme kynout až zdvojnásobí svůj objem.
  3. Vykynuté těsto dáme na pomoučněný vál a rozdělíme na dvě stejné části. Rozdělte každý z nich opět na 4 části, takže budete mít 8 kousků těsta.
  4. Rolujeme každý kus těsta do zhruba obdélníkového tvaru o tloušťce 3-5 mm. Potřeme rozpuštěným máslem každý kus. Zbývající máslo si uložíme na další použití.
  5. Umístěte jeden kus obdélníkového těsta na jiný a začněte válet válec. To samé udělejte se zbytkem těsta. Skončíte s 4 válcovými válečky.
  6. Střih Každá role do tří kusů takhle - plátek oba konce válce (asi 1,5 cm dlouhé každém konci), a dát tyto dva kusy stranou. Pak řez střední část válce na 4 trojúhelníky.
  7. Předehřejte troubu na 180 ° C. Do formy začneme skládat od středu formy, uspořádáme řezané konce válců kolem sebe do kruhu, řezané konec směrem dolů.. Trojúhelníky skládáme okolo- zcela obklopují prostřední kruh. Zakryjte ji ručníkem a nechte těsto kynout na teplém místě po dobu asi 30-40 minut.
  8. Rozkvrdláme žloutek s mlékem a mašlovačkou celé důkladně potřeme. (Můžete posypat sezamovými semínky nebo jinými) Pečeme 20-30 minut, snížit teplotu na 160 ° C po na cca 10 minut.
  9. Po vyndání z trouby pomašlujeme rozpuštěným máslem a zakryjeme utěrkou a necháme ji vychladnout po dobu 10-15 minut před jídlem.
Pečivo

Mohlo by se Vám líbit

Obrázek Kváskový chléb by Romča

Kváskový chléb by Romča

Obrázek Cheesecake s jahodami

Cheesecake s jahodami

Obrázek Rychlý chléb podle Petry

Rychlý chléb podle Petry

Obrázek Cibulový chléb pro domácí pekárnu

Cibulový chléb pro domácí pekárnu

Obrázek Vynikající karásky od Staňky

Vynikající karásky od Staňky

Obrázek Piváky - pivní křupavé rohlíčky

Piváky - pivní křupavé rohlíčky

Obrázek Pitta chléb

Pitta chléb

Obrázek Ptáčci z loupákového těsta

Ptáčci z loupákového těsta

Obrázek Slaná podkova

Slaná podkova

Obrázek Pražský koláč

Pražský koláč

Obrázek Domácí kváskové loupáky

Domácí kváskové loupáky

Obrázek Focaccia

Focaccia

TOPlist