Hledat

Maďarský tradiční mléčný bochník se sušeným ovocem

Potřebné přísady:
  • 300g hladké mouky
  • 150 ml vlažného mláka s kávovou lžičkou cukru
  • 25g droždí - možno nahradit sušeným droždím
  • 50 ml rumu
  • 50g cukru
  • 2 sáčky vanilkového cukru
  • 2 vejce
  • 80g másla plus na vymazání formy
  • 1 lžička oleje
  • 150g kandovaného ovoce - nebo sušené (rozinky, švestky, meruňky)
  • kůra z pomeranče
  • 1 žloutek
Postup přípravy:
  1. Rozinky namočíme do vody s rumem a necháme louhovat. Droždí rozdrobíme do vlažného sladkého mléka a necháme vzejít kvásek. Kdo bude zadělávat těsto v domácí pekárně použije osvědčený postup a to tak, že na dno pekárny dáváme tekuté ingredience a změklé máslo.
  2. Prosijeme si mouku do velké mísy a uděláme důlek. Nalijeme mléko a kvásek posypeme trochou mouky a necháme kynut na teplém místě cca 15 minut.
  3. Rozpustíme si máslo a necháme zchladnout. Rozbijeme 2 vejce a smícháme s 50g cukru a prošleháme Přidáme rumem nacucané hrozinky a nastrouhanou pomerančovou kůru. Tuto směs přidáme do těsta a hněteme tak, aby nám vzniklo krásné propracované těsto, které se nelepí a má elastickou konzistenci. Sice nám to hnětení zabere nějaký ten čas ale věřte výsledek stojí za to.
  4. Těsto si dáme na pomoučněný vál a lehce prohněteme. vyválíme si plát těsta jako na štrůdl cca 30 x 40 cm a posypeme kandovaným ovocem, sušenými meruňkami apod každý dle svých zvolených ingrediencí.
  5. Zarolujeme a slepíme oba konce do kruhu. Dáme do vymazané formy a necháme kynout cca 40 minut.
  6. Po vykynutí vezmeme nůžky a vrch věnce nastříháme cik cak nůžkami. Rozklepneme si vejce oddělíme žloutek od bílku. Žloutek smícháme s olejem a zakvrdláme - pottřeme věnec. Pokud chcete můžete věnec posypat mandlemi.
  7. Pečeme 10 minut na 22O stupňů a pak snížíme teplotu a pečeme ještě 60 minut na 200 stupňů. U horkovzdušné trouby je to zhruba 10 min. 180 stupňů a pak 60 min na 150Stupňů.
  8. Tip: těsto po znědnutí doporučuji přikrýt alobalem.
  9. Po upečení nechte vychladnout ve formě a pak vyndejte. Najkraájejte na koleška a posypte moučkovým cukrem.
  10. Je to vynikající snídaně s šálkem kávy nebo horké čokolády.
Moučníky, dezerty, dorty

Facebook komentáře

Mohlo by se Vám líbit

Obrázek Litý perník

Litý perník

Obrázek Homerovo kolo

Homerovo kolo

Obrázek Bábovka ala Naty

Bábovka ala Naty

Obrázek Recept - Jogurtové řezy s malinami

Recept - Jogurtové řezy s malinami

Obrázek Karamelové smetanové řezy

Karamelové smetanové řezy

Obrázek Jablkový koláč se šlehačkou a čokoládou

Jablkový koláč se šlehačkou a čokoládou

Obrázek Táč s jahodami

Táč s jahodami

Obrázek Buchta rychlovka

Buchta rychlovka

Obrázek Pohádková roláda

Pohádková roláda

Obrázek Jahodový sen

Jahodový sen

Obrázek Dobrý štrůdl

Dobrý štrůdl

Obrázek Taštičky s višňovou náplní

Taštičky s višňovou náplní

TOPlist