Hledat

Maďarský tradiční mléčný bochník se sušeným ovocem

Potřebné přísady:
  • 300g hladké mouky
  • 150 ml vlažného mláka s kávovou lžičkou cukru
  • 25g droždí - možno nahradit sušeným droždím
  • 50 ml rumu
  • 50g cukru
  • 2 sáčky vanilkového cukru
  • 2 vejce
  • 80g másla plus na vymazání formy
  • 1 lžička oleje
  • 150g kandovaného ovoce - nebo sušené (rozinky, švestky, meruňky)
  • kůra z pomeranče
  • 1 žloutek
Postup přípravy:
  1. Rozinky namočíme do vody s rumem a necháme louhovat. Droždí rozdrobíme do vlažného sladkého mléka a necháme vzejít kvásek. Kdo bude zadělávat těsto v domácí pekárně použije osvědčený postup a to tak, že na dno pekárny dáváme tekuté ingredience a změklé máslo.
  2. Prosijeme si mouku do velké mísy a uděláme důlek. Nalijeme mléko a kvásek posypeme trochou mouky a necháme kynut na teplém místě cca 15 minut.
  3. Rozpustíme si máslo a necháme zchladnout. Rozbijeme 2 vejce a smícháme s 50g cukru a prošleháme Přidáme rumem nacucané hrozinky a nastrouhanou pomerančovou kůru. Tuto směs přidáme do těsta a hněteme tak, aby nám vzniklo krásné propracované těsto, které se nelepí a má elastickou konzistenci. Sice nám to hnětení zabere nějaký ten čas ale věřte výsledek stojí za to.
  4. Těsto si dáme na pomoučněný vál a lehce prohněteme. vyválíme si plát těsta jako na štrůdl cca 30 x 40 cm a posypeme kandovaným ovocem, sušenými meruňkami apod každý dle svých zvolených ingrediencí.
  5. Zarolujeme a slepíme oba konce do kruhu. Dáme do vymazané formy a necháme kynout cca 40 minut.
  6. Po vykynutí vezmeme nůžky a vrch věnce nastříháme cik cak nůžkami. Rozklepneme si vejce oddělíme žloutek od bílku. Žloutek smícháme s olejem a zakvrdláme - pottřeme věnec. Pokud chcete můžete věnec posypat mandlemi.
  7. Pečeme 10 minut na 22O stupňů a pak snížíme teplotu a pečeme ještě 60 minut na 200 stupňů. U horkovzdušné trouby je to zhruba 10 min. 180 stupňů a pak 60 min na 150Stupňů.
  8. Tip: těsto po znědnutí doporučuji přikrýt alobalem.
  9. Po upečení nechte vychladnout ve formě a pak vyndejte. Najkraájejte na koleška a posypte moučkovým cukrem.
  10. Je to vynikající snídaně s šálkem kávy nebo horké čokolády.
Moučníky, dezerty, dorty

Facebook komentáře

Mohlo by se Vám líbit

Obrázek Banánové řezy

Banánové řezy

Obrázek Kávovo ořechový dort

Kávovo ořechový dort

Obrázek Pudinková buchta bez mouky s borůvkami

Pudinková buchta bez mouky s borůvkami

Obrázek Norský žloutkový dezert - Kvafjordkake - verdens beste

Norský žloutkový dezert - Kvafjordkake - verdens beste

Obrázek Jablečný koláč s řeckým jogurtem

Jablečný koláč s řeckým jogurtem

Obrázek Zákusek s drobným ovocem

Zákusek s drobným ovocem

Obrázek Dobrý koláč s rybízem a tvarohem

Dobrý koláč s rybízem a tvarohem

Obrázek Linecké kroužky plněné piškotovým těstem

Linecké kroužky plněné piškotovým těstem

Obrázek Jablkové řezy Vlasta

Jablkové řezy Vlasta

Obrázek Povidloň z Be Be sušenek

Povidloň z Be Be sušenek

Obrázek Starkin tvarožník

Starkin tvarožník

Obrázek Závin z pomazánkového másla -  neskutečná rychlovka

Závin z pomazánkového másla - neskutečná rychlovka

TOPlist