Hledat
Filters

Makové rohlíčky a věnečky z datlového těsta

Potřebné přísady:
  • 500g hladké mouky
  • 220-250 ml vlažného mléka
  • 3/4 kostky droždí
  • 100g cukru
  • 75g měkkého másla
  • 2ks žloutky
  • citronová kůra
  • špetka soli
  • 100 g sušených datlí
  • Náplň
  • 200g máku
  • ¼ l mléka
  • 3 lžíce pískového cukru
  • 1 balíček vanilinového cukru
  • 1 lžíce rumu
  • špetka mleté skořice
  • citronové šťáva i kůra
  • rozinky
Postup přípravy:
  1. Makové věnečky a rohlíčky z kynutého datlového těsta
  2. 500g hladké mouky,220-250 ml vlažného mléka,3/4 kostky droždí,100 g cukru,75 g měkkého másla,2 žloutky,citronová kůra,špetka soli a 100 g sušených datlí.
  3. Z poloviny teplého mléka, špetky cukru a droždí necháme vzejít kvásek.
  4. Druhou polovinu mléka a datle rozmixujeme na pastu, kterou i s kváskem zapracujeme do zbytku surovin a vypracujeme hladké těsto, které necháme tak 45 minut kynout.
  5. Jednu polovinu těsta rozdělíme na 8 stejných dílků, vyválíme plátky, rádýlkem nakrojíme a plníme makovou náplní a zešikma zamotáme a spojíme.
  6. Z druhé poloviny vyválíme velký plát, rozdělíme na 12 trojúhelníků a také naplníme mákem, stočíme od širší strany.
  7. OBOJE NECHÁME JEŠTĚ 20 MINUT KYNOUT. Potřeme žloutkem s mlékem a pečeme do zlatova na 180 st. Po vytažení potřeme rozpuštěným máslem.
  8. Náplň
  9. 200g máku, ¼ l mléka, 3 lžíce pískového cukru, 1 balíček vanilinového cukru, 1 lžíce rumu, špetka mleté skořice, citronové šťáva i kůra, případně rozinky. Umletý mák dáme do kastrůlku, zalijeme mlékem, povaříme, mícháme a když směs zhoustne, odstavíme ji z tepla a přidáme lžíci povidel.
Moučníky, dezerty, dorty
Autor receptu

Mohlo by se Vám líbit

TOPlist