Hledat
Filters

Makovec s fondánovou polevou

Potřebné přísady:
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 vejce
  • 1 hrnek cukru
  • 1 1/2 hrnku mléka
  • kypřící prášek do pečiva
  • 2x vanilkový cukr
  • 1/2 hrnku oleje
  • 1x sáček mletého máku
  • fondánová poleva (poleva jako je na větrníkách ,punčákách)

Fondánová poleva

  • 500g krupicového cukru
  • 2 dl vody
  • 2 cl citronové štávy nebo octa
  • maškovačka
Postup přípravy:
  1. Olej, cukr a vanilkový cukr smícháme. Mléko dáme svařit s mákem cca 2-3 minuty provařit. Nemělo by vřít. K oleji cukru a vejci dáme mouku s kypřícím práškem do pečiva a přilijeme teplé mléko s mákem. A vymícháme do hladka. Nalijeme na plech a dáme péct do předehřáté trouby cca na 15 minut podle trouby jak jste zvyklé. Mezitím si podle návodu připravíme polevu. Já místo vody dávám citrón. A teď to důležité - celou polevu nalijeme na makovec hned po vyndání z trouby a necháme vystydnout.Tím jak se poleva nalije ihned na ještě horký makovec nasaje makovec krásně vlhkost z polevy a je krásně vláčný.
  2. Postup poleva:
  3. Cukr zalijeme vodou a přivedeme k varu. Během vaření kastrolek s cukrem na vnitřní straně otíráme mašlovačkou s troškou vody, aby se na stěně netvořily krystaly cukru.
  4. Když je voda skorovyvařená, přidáme citronovou šťávu nebo ocet a cukr a hmotu dovaříme až tak aby byla akorát hustá.
  5. Kastolek s cukrem dáme vychladit do studené vody a uvařený cukr mírně pokropíme vodou, aby se nám na povrchu nevytvořil škraloup
  6. Vychlazený cukr mícháme vařečkou, postupně se změní z čiré tekutiny na úplně bílou neprůhlednou hmotu, tu opět pokropíme vodou, aby neosychala.
Moučníky, dezerty, dorty
Autor receptu

Mohlo by se Vám líbit

TOPlist