Hledat

Mazanec

Potřebné přísady:

Těsto:

  • 225 ml mléka
  • 1 vejce
  • 100 g Hery
  • 100 g cukru moučka
  • 1 necelá lžička soli
  • ½  lžičky citronové kůry
  • 1 vanilkový cukr
  • 510 g polohrubé mouky
  • 30 g droždí
  • 2 PL sekaných mandlí
  • 2 PL rozinek v rumu

Dále:

  • 1 žloutek na potření
  • mandlové lupínky
Postup přípravy:
  1. Do pekárny nalijeme vlažné mléko s rozmíchaným vajíčkem a rozpuštěný vlažný tuk, nasypeme oba cukry a prosátou mouku pokojové teploty, do rohu dáme sůl a citronovou kůru, na vzdálený konec do důlku v mouce na 1 lžičku cukru rozdrobíme droždí. Zapneme program TĚSTO. Po zaznění zvukového signálu přidáme mandle a rozinky.
  2. Vykynuté těsto rozkrojíme na polovinu, z každé části vytvarujeme bochánek, oba bochánky položíme na jeden plech s pečícím papírem a necháme ještě 30 minut kynout. Před pečením mazance pomašlujeme rozšlehaným žloutkem s trochou mléka, posypeme mandlovými lupínky a ve středu nastřihneme nůžkami do kříže (aby unikl vzduch a při pečení mazanec nepopraskal). Troubu předehřejeme na 200°C, ale po vložení plechu stáhneme na 180°C a pečeme asi 30 minut. Mazance necháme vychladnout na kuchyňské mřížce.
Moučníky, dezerty, dorty
Autor receptu

Facebook komentáře

Mohlo by se Vám líbit

Obrázek Jahodový tunel

Jahodový tunel

Obrázek Věnečky

Věnečky

Obrázek Rosa Cheese Cake

Rosa Cheese Cake

Obrázek Jednoduchá maškrta za ktorou se len zapráší

Jednoduchá maškrta za ktorou se len zapráší

Obrázek Míša řezy - odlehčená verze

Míša řezy - odlehčená verze

Obrázek Originální Chodské koláče

Originální Chodské koláče

Obrázek Limonádová bábovka z mého dětství

Limonádová bábovka z mého dětství

Obrázek Cocoa řezy

Cocoa řezy

Obrázek Petřiny kynuté buchty

Petřiny kynuté buchty

Obrázek Tříbarevný čokoládový koláč

Tříbarevný čokoládový koláč

Obrázek Šlehačkové rohlíčky - fantastické

Šlehačkové rohlíčky - fantastické

Obrázek Borůvkové scones ze špaldy

Borůvkové scones ze špaldy

TOPlist