Hledat

Mazanec

Potřebné přísady:

Těsto:

  • 225 ml mléka
  • 1 vejce
  • 100 g Hery
  • 100 g cukru moučka
  • 1 necelá lžička soli
  • ½  lžičky citronové kůry
  • 1 vanilkový cukr
  • 510 g polohrubé mouky
  • 30 g droždí
  • 2 PL sekaných mandlí
  • 2 PL rozinek v rumu

Dále:

  • 1 žloutek na potření
  • mandlové lupínky
Postup přípravy:
  1. Do pekárny nalijeme vlažné mléko s rozmíchaným vajíčkem a rozpuštěný vlažný tuk, nasypeme oba cukry a prosátou mouku pokojové teploty, do rohu dáme sůl a citronovou kůru, na vzdálený konec do důlku v mouce na 1 lžičku cukru rozdrobíme droždí. Zapneme program TĚSTO. Po zaznění zvukového signálu přidáme mandle a rozinky.
  2. Vykynuté těsto rozkrojíme na polovinu, z každé části vytvarujeme bochánek, oba bochánky položíme na jeden plech s pečícím papírem a necháme ještě 30 minut kynout. Před pečením mazance pomašlujeme rozšlehaným žloutkem s trochou mléka, posypeme mandlovými lupínky a ve středu nastřihneme nůžkami do kříže (aby unikl vzduch a při pečení mazanec nepopraskal). Troubu předehřejeme na 200°C, ale po vložení plechu stáhneme na 180°C a pečeme asi 30 minut. Mazance necháme vychladnout na kuchyňské mřížce.
Moučníky, dezerty, dorty
Autor receptu

Facebook komentáře

Mohlo by se Vám líbit

Obrázek Buchta Himaláje

Buchta Himaláje

Obrázek Cheesecake

Cheesecake

Obrázek Zmrzlinky s krémem - naprosto vynikající

Zmrzlinky s krémem - naprosto vynikající

Obrázek Tvarohová zebra

Tvarohová zebra

Obrázek Vynikající křehké rohlíčky

Vynikající křehké rohlíčky

Obrázek Masarykovo cukroví

Masarykovo cukroví

Obrázek Recept - Nugátové řezy

Recept - Nugátové řezy

Obrázek Šlehačková bábovka s citronovou polevou

Šlehačková bábovka s citronovou polevou

Obrázek Dvojbarevný jablečný koláč

Dvojbarevný jablečný koláč

Obrázek Makové kytičky

Makové kytičky

Obrázek Rychlý a úchvatný perníček

Rychlý a úchvatný perníček

Obrázek Ananasovo - ořechové řezy

Ananasovo - ořechové řezy

TOPlist