Hledat

Medovník

Potřebné přísady:

Těsto:

  • 18 dkg másla
  • 18 dkg moučkového cukru
  • 6 lžic medu
  • 4 lžíce smetany
  • 1 vejce
  • 1 lžička kakaa
  • 45 dkg hladké mouky
  • 1,5 lžičky jedlé sody

Krém:

  • 250 g másla
  • 1 plechovka Salka

Sirup:

  • 2 lžíce cukru krystal
  • 50 ml rumu
  • 150 ml vody
Postup přípravy:
  1. Máslo, cukr, med, smetanu, vejce a kakao si dáme do mísy a šleháme nad parou asi 5 min. Směs smícháme s moukou a sodou a necháme těsto odpočinout asi 5 minut v zakryté míse.Na každou z placek si připravíme pečící papír. Těsto rozdělíme na pět dílů, vyválíme z nich placku a vykrojíme – já “objela” nožem menší dortovou formu. Pokud bude řidší těsto, například kvůli medu, nic se nestane, když se přidá trochu mouky, a s její pomocí lze také těsto pěkně vyválet. Ze zbytků uděláme placku, která bude sloužit jako drobenka na vrch dortu.
  2. Placky pečeme dle receptu na 180° asi 4 minuty, ale já možná díky řidšímu medu a hlavně díky troubě, která si peče jak chce, pekla asi na 200° asi 10 min – zkrátka až placky krásně zezlátly. Necháme je vychladnout.
  3. Na krém uvaříme Salko – vařím ho dvě až dvě a půl hodiny ve vodě, dejte pozor, aby se nevyvařila. Necháme ho úplně vychladnout a teprve potom otvíráme. Ušleháme máslo a přidáme do něj Salko, vznikne výborný karamelový krém. (Narozdíl od původního receptu dávám máslo celé, jako vždy, když tenhle krém dělám.) Navíc jsem oproti původnímu receptu nedávala do krému ořechy.
  4. Rozmícháme spolu cukr krystal, vodu a rum. Myslím, že kdo nemusí moc sladké, cukr může klidně vynechat a moc zásadní rozdíl v chuti to také dělat nebude. Tímto sirupem budeme potírat placky, aby lehce navlhly a medovník získal ideální konzistenci.
  5. A teď už k samotnému dortu: Vezmeme první placku, dáme na tác a z vrchu potřeme sirupem. Potřeme částí krému a vezmeme další placku, kterou potřeme sirupem zespodu, dáme na první a potřeme zase z vrchu. Takto pokračujeme až do páté placky. Také potřeme sirupem z obou stran, pak potřeme krémem vršek i bok dortu.
  6. Rozdrobíme si “zbytkovou” placku, nebo ji rozsekáme v nástavci na tyčový mixér (přihodila jsem k ní pár vlašských ořechů, jen na ozdobu). Drtí pak posypeme celý dort.
  7. Medovník necháme odpočinout alespoň do druhého dne, aby se krásně rozležel.
Moučníky, dezerty, dorty
Autor receptu

Facebook komentáře

Mohlo by se Vám líbit

Obrázek Trdelník

Trdelník

Obrázek Luxusní nadýchané tvarohové šátečky

Luxusní nadýchané tvarohové šátečky

Obrázek Rychlokoláčky

Rychlokoláčky

Obrázek Čokoládový fondant s višňovou omáčkou

Čokoládový fondant s višňovou omáčkou

Obrázek Čokoládový dort bez mouky jako peříčko

Čokoládový dort bez mouky jako peříčko

Obrázek Čokoládové řezy

Čokoládové řezy

Obrázek Palačinkový dort

Palačinkový dort

Obrázek Recept - Osvěžující malinové řezy

Recept - Osvěžující malinové řezy

Obrázek Ovocný řez

Ovocný řez

Obrázek Jablečné řezy s kokosem a smetanou

Jablečné řezy s kokosem a smetanou

Obrázek Tiramisú by Romča

Tiramisú by Romča

Obrázek Linecký koláč plný tvarohu se švestkami a drobenkou

Linecký koláč plný tvarohu se švestkami a drobenkou

TOPlist