Hledat

Medovník

Potřebné přísady:

Těsto:

  • 18 dkg másla
  • 18 dkg moučkového cukru
  • 6 lžic medu
  • 4 lžíce smetany
  • 1 vejce
  • 1 lžička kakaa
  • 45 dkg hladké mouky
  • 1,5 lžičky jedlé sody

Krém:

  • 250 g másla
  • 1 plechovka Salka

Sirup:

  • 2 lžíce cukru krystal
  • 50 ml rumu
  • 150 ml vody
Postup přípravy:
  1. Máslo, cukr, med, smetanu, vejce a kakao si dáme do mísy a šleháme nad parou asi 5 min. Směs smícháme s moukou a sodou a necháme těsto odpočinout asi 5 minut v zakryté míse.Na každou z placek si připravíme pečící papír. Těsto rozdělíme na pět dílů, vyválíme z nich placku a vykrojíme – já “objela” nožem menší dortovou formu. Pokud bude řidší těsto, například kvůli medu, nic se nestane, když se přidá trochu mouky, a s její pomocí lze také těsto pěkně vyválet. Ze zbytků uděláme placku, která bude sloužit jako drobenka na vrch dortu.
  2. Placky pečeme dle receptu na 180° asi 4 minuty, ale já možná díky řidšímu medu a hlavně díky troubě, která si peče jak chce, pekla asi na 200° asi 10 min – zkrátka až placky krásně zezlátly. Necháme je vychladnout.
  3. Na krém uvaříme Salko – vařím ho dvě až dvě a půl hodiny ve vodě, dejte pozor, aby se nevyvařila. Necháme ho úplně vychladnout a teprve potom otvíráme. Ušleháme máslo a přidáme do něj Salko, vznikne výborný karamelový krém. (Narozdíl od původního receptu dávám máslo celé, jako vždy, když tenhle krém dělám.) Navíc jsem oproti původnímu receptu nedávala do krému ořechy.
  4. Rozmícháme spolu cukr krystal, vodu a rum. Myslím, že kdo nemusí moc sladké, cukr může klidně vynechat a moc zásadní rozdíl v chuti to také dělat nebude. Tímto sirupem budeme potírat placky, aby lehce navlhly a medovník získal ideální konzistenci.
  5. A teď už k samotnému dortu: Vezmeme první placku, dáme na tác a z vrchu potřeme sirupem. Potřeme částí krému a vezmeme další placku, kterou potřeme sirupem zespodu, dáme na první a potřeme zase z vrchu. Takto pokračujeme až do páté placky. Také potřeme sirupem z obou stran, pak potřeme krémem vršek i bok dortu.
  6. Rozdrobíme si “zbytkovou” placku, nebo ji rozsekáme v nástavci na tyčový mixér (přihodila jsem k ní pár vlašských ořechů, jen na ozdobu). Drtí pak posypeme celý dort.
  7. Medovník necháme odpočinout alespoň do druhého dne, aby se krásně rozležel.
Moučníky, dezerty, dorty
Autor receptu

Facebook komentáře

Mohlo by se Vám líbit

Obrázek Tvarohové řezy s drobenkou a ovocem

Tvarohové řezy s drobenkou a ovocem

Obrázek Express čokoládový koláč z mikrovlnky

Express čokoládový koláč z mikrovlnky

Obrázek Bláznivý koláč - výborný

Bláznivý koláč - výborný

Obrázek Jahodový sen

Jahodový sen

Obrázek Cheesecake s limetkovým krémem

Cheesecake s limetkovým krémem

Obrázek Zdravá špaldová buchta

Zdravá špaldová buchta

Obrázek Šlehačkové řezy rafaelo - hrnečkové

Šlehačkové řezy rafaelo - hrnečkové

Obrázek Kakaový ovocný moučník

Kakaový ovocný moučník

Obrázek Koláč Tirol

Koláč Tirol

Obrázek Tradiční české koláčky od Věrušky

Tradiční české koláčky od Věrušky

Obrázek Borůvkové piškotové řezy

Borůvkové piškotové řezy

Obrázek Kardinálovy řezy

Kardinálovy řezy

TOPlist