Hledat

Ombre nepečený dort

Potřebné přísady:

Sušenkový základ:

  • 120 g máslových sušenek (já si upekla vlastní máslové sušenky , stačí z polovičního množství a ještě zbyde na mlsání)
  • 60 g másla
  • 1 lžíce třtinového cukru (nebo alespoň cukru krystal)

Borůvkové pyré:

  • 500 g lesních borůvek (lze i mražené)
  • 170 g cukru moučka

Krém:

  • 9 plátků želatiny (zřejmě by stačilo i míň, viz další popis)
  • 250 g mascarpone
  • 200 g cukru (část vanilkového, část moučkového, dala jsem asi 50g domácího vanilkového a 150 g moučkového)
  • 500 g tvarohu
  • 100 g smetany ke šlehání
Postup přípravy:
  1. Dort jsem připravovala v dortové formě s průměrem 20 cm. Lze použít i obruč nastavenou na tentýž průměr a jako dno použít talíř, na kterém budeme dort servírovat.
  2. Sušenky nadrtíme a smícháme s cukrem. Máslo rozpustíme, nalijeme na drcené sušenky, promícháme v těstíčko a napěchujeme na dno formy. Dáme alespoň na půl hodiny ztuhnout do lednice.
  3. Borůvky i cukr dáme do rendlíku, postavíme na plotnu a přivedeme k varu. Na mírnějším ohni pak vaříme a lehce redukujeme asi 10 minut. Pyré necháme trochu zchladnout a přepasírujeme přes jemný cedník (zbytek nevyhazujte,je to škoda, dejte si ho třeba do jogurtu:o))
  4. Přepasírované pyré rozdělíme do tří mističek - do první dáme 4 díly, do druhé 2 díly a do třetí 1 díl (postupovala jsem tak, že jsem do misek dávala postupně vždy 4 lžíce, do další 2 lžíce a do poslední 1 lžíci a ta stále dokola, dokud mi pyré nedošlo).
  5. Mascarpone a cukr vyšleháme do hladkého krému. Pak po lžících zašleháme tvaroh. V druhé míse si do tuha vyšleháme smetanu a opatrně jí přidáme k tvarohovému krému a promícháme do hladka.
  6. Krém si rozdělíme na tři části - každá o váze asi 350 g.

První patro:

  1. Připravíme si 3 plátky želatiny, borůvkové pyré s nejvyšším obsahem (to se 4 díly) a první část krému.
  2. Do mísky nalijeme studenou vodu a dáme do ní plátky želatiny. Necháme bobtnat asi 5 minut.
  3. V rendlíku si ohřejeme borůvkové pyré až k varu. Odstavíme z plotny, želatinu vyndáme z vody, lehce jí vymáčkáme, vložíme do rendlíku a rozmícháme dokud se želatina zcela nerozpustí. Hned přidáme vrchovatou lžíci tvarohového krému a metličkou rozmícháme do hladka. Tuto borůvkovou směs nalijeme do krému a metličkou opět rozmícháme do hladka. Nikdy nelijte horké pyré rovnou do krému, riskujete, že se krém srazí a vytvoří se v něm krupička.
  4. Výsledkem je celkem řídký, tmavě fialový krém.
  5. Krém nalijeme na ztuhlý sušenkový základ (který je pevně obepnutý dortovou obručí) a dáme do lednice minimálně na 2 hodiny (raději 3-4).

Druhé patro:

  1. Připravíme si 3 plátky želatiny (nejspíš by stačily i 2, ale nechtěla jsem riskovat) , borůvkové pyré ze 2 dílů a druhou část krému.
  2. Postupujeme stejný způsobem jako u prvního patra. Vznikne krém o tón světlejší než první patro. Tento krém nalijeme na ztuhlé první patro a dáme opět vychladit alespoň na 2 hodiny.

Třetí patro:

  1. Připravíme si 3 plátky želatiny (tady by zcela jistě stačily jen 2 plátky), borůvkové pyré z 1 dílů a poslední část krému.
  2. Postupujeme opět stejným způsobem, vznikne nejsvětlejší krém, který nalijeme na druhé patro a necháme vychladit alespoň 4 hodiny, ideálně přes noc.

Dokončení:

  1. Ostrým nožem oddělíme dort od boků formy / obruče a sundáme formu (dejte pozor, ať vám spodní část formy neumaže horní patra jako mě a nemusíte celý dort opatrně okrajovat od téhle zamazané vrstvy). Ozdobíme vršek libovolným čestvým ovocem a podáváme.
Moučníky, dezerty, dorty
Autor receptu

Facebook komentáře

Mohlo by se Vám líbit

Obrázek Eskymo řezy

Eskymo řezy

Obrázek Wafle od Evičky

Wafle od Evičky

Obrázek Obrácený švédsky koláč

Obrácený švédsky koláč

Obrázek Dort kakaová louka

Dort kakaová louka

Obrázek Višňové řezy s tvarohovým krémem

Višňové řezy s tvarohovým krémem

Obrázek Banoffee pie - koláč s banány a karamelem

Banoffee pie - koláč s banány a karamelem

Obrázek Cuketový koláč se švestkami, mákem a ořechy

Cuketový koláč se švestkami, mákem a ořechy

Obrázek Čokoládový dort bez mouky jako peříčko

Čokoládový dort bez mouky jako peříčko

Obrázek Jemná máslová bábovka

Jemná máslová bábovka

Obrázek Domácí frgály

Domácí frgály

Obrázek Jednoduché ovocné řezy a moc dobré

Jednoduché ovocné řezy a moc dobré

Obrázek Obrácený koláč s ananasem a višněmi

Obrácený koláč s ananasem a višněmi

TOPlist