Hledat

Panpepato - Tradiční italská vánočni delikatesa

Potřebné přísady:
  • 100g oloupané mandle
  • 100g opečené lískové ořechy ořechy lze dát i vlašské nebo půl na půl
  • 200g sušené fíky
  • 55g kandovaná citronová nebo pomerančová kůra
  • 150g hladká mouka
  • 350g med
  • 2 kávové lžičky kakaa holandského typu
  • 2 kávové lžičky mleté skořice
  • 1/2 lžičky mletý hřebíček
  • 1/4 lžičky strouhaného muškátového oříšku
  • 1/4 lžičky mletého černého pepře
  • 80g nasekané kvalitní tmavé čokolády
  • 110g cukr krystal
Postup přípravy:
  1. Připravíme si menší pekáč 20x30cm, který vyložíme pečícím papírem. Troubu předehřejeme na 170 stupňů. Na pánvi orestujeme ořechy a dáme bokem.
  2. Do mísy dáme mouku, kakao, skořici, pepř a ostatní koření, promícháme. Přidáme mandle, ořechy, fíky a kůru.
  3. Na pánvi zahřejete med, sekanou čokoládu a cukr, občas promícháme. Pokud je směs hidně hustá přidáme jednu až dvě lžíce medu. Celou směs přidáme k mouce s ořechy a kořením. Nejdřiv mícháme vařečkou, potom vypracujeme rukama. Vyndáme z mísy a vypracujeme vyšší kulatou nebo oválnou placku.
  4. Vložíme do oekáče a pečeme 30-35 minut na 170 stupňů.
  5. Necháme vychladnout a nakrájíme na plátky. Takto vydrží zhruba 4 týdny.
Vánoční cukroví

Facebook komentáře

Mohlo by se Vám líbit

Obrázek Vánoční maková kolečka  s povidly

Vánoční maková kolečka s povidly

Obrázek Žloutkové vánoční mini řezy

Žloutkové vánoční mini řezy

Obrázek Banánky strojkové

Banánky strojkové

Obrázek Vosí hnízda

Vosí hnízda

Obrázek Ořechové věnečky

Ořechové věnečky

Obrázek Cappucinové vějířky

Cappucinové vějířky

Obrázek Vanilkové rohlíčky naší babičky Jiřinky

Vanilkové rohlíčky naší babičky Jiřinky

Obrázek Vánoční sušenky Speculatius

Vánoční sušenky Speculatius

Obrázek Slepované linecké cukroví

Slepované linecké cukroví

Obrázek Mrkvánky

Mrkvánky

Obrázek Išlské dortíky - podle Martinky - vánoční cukroví

Išlské dortíky - podle Martinky - vánoční cukroví

Obrázek Indiánci

Indiánci

TOPlist