Hledat

Panpepato - Tradiční italská vánočni delikatesa

Potřebné přísady:
  • 100g oloupané mandle
  • 100g opečené lískové ořechy ořechy lze dát i vlašské nebo půl na půl
  • 200g sušené fíky
  • 55g kandovaná citronová nebo pomerančová kůra
  • 150g hladká mouka
  • 350g med
  • 2 kávové lžičky kakaa holandského typu
  • 2 kávové lžičky mleté skořice
  • 1/2 lžičky mletý hřebíček
  • 1/4 lžičky strouhaného muškátového oříšku
  • 1/4 lžičky mletého černého pepře
  • 80g nasekané kvalitní tmavé čokolády
  • 110g cukr krystal
Postup přípravy:
  1. Připravíme si menší pekáč 20x30cm, který vyložíme pečícím papírem. Troubu předehřejeme na 170 stupňů. Na pánvi orestujeme ořechy a dáme bokem.
  2. Do mísy dáme mouku, kakao, skořici, pepř a ostatní koření, promícháme. Přidáme mandle, ořechy, fíky a kůru.
  3. Na pánvi zahřejete med, sekanou čokoládu a cukr, občas promícháme. Pokud je směs hidně hustá přidáme jednu až dvě lžíce medu. Celou směs přidáme k mouce s ořechy a kořením. Nejdřiv mícháme vařečkou, potom vypracujeme rukama. Vyndáme z mísy a vypracujeme vyšší kulatou nebo oválnou placku.
  4. Vložíme do oekáče a pečeme 30-35 minut na 170 stupňů.
  5. Necháme vychladnout a nakrájíme na plátky. Takto vydrží zhruba 4 týdny.
Vánoční cukroví

Facebook komentáře

Mohlo by se Vám líbit

Obrázek Šlehačkové cukroví

Šlehačkové cukroví

Obrázek Kuličky z tatranek

Kuličky z tatranek

Obrázek Banánky strojkové

Banánky strojkové

Obrázek Kakaové košíčky

Kakaové košíčky

Obrázek Špaldovo-oříškové rohlíčky

Špaldovo-oříškové rohlíčky

Obrázek Šlehačkové sušenky

Šlehačkové sušenky

Obrázek Kokosové koule

Kokosové koule

Obrázek Pusinky

Pusinky

Obrázek Ledovce

Ledovce

Obrázek Linecké margaretky

Linecké margaretky

Obrázek Kokosové rohlíčky strojkové

Kokosové rohlíčky strojkové

Obrázek Gurmánské perníčky, výborné, jednoduché

Gurmánské perníčky, výborné, jednoduché

TOPlist