Hledat
Filters

Perníkové trdelníky

Potřebné přísady:

Těsto:

  • 300-400g hladké mouky
  • 40g másla či Hery
  • 1 lžička perníkového koření
  • 2 žloutky
  • 1a1/2 lžičky cukru
  • 20g droždí
  • 200ml vlahého mléka
  • špetka soli
  • 1 lžička kypřícího prášku do perníku-nemusí být

Na potření:

  • bílek

Na oválení:

  • krystal.cukr
  • sekané či mleté ořechy nebo mandle smíchané s krupicovým cukrem nebo můžete použít skořicový cukr a pod.
Postup přípravy:
  1. Pracovní postup je nafocen a vložen u mého předešlého receptu ♦´Staročeské trdelníky´♦ :-)
  2. Těsto necháme vypracovat v domácí pekárně v programu Těsto. Pokud se vám bude zdát při hnětení řídké, přisypte trochu mouky, ať je konzistence těsta hustší. Vykynuté rozdělíme na vále zhruba na 20-25 stejných kousků, každý dílek jemně poválíme na hada dlouhého cca 25cm a pak navineme s menšími mezírkami na klasickou trubičku. Nijak trubičky nemastíme, trdelníky jdou po upečení i tak krásně stáhnout.
  3. Po navinutí hada trubičku jemně poválíme, až se těsto zploští a odložíme na plech vyložený pečícím papírem, kde je ještě necháme vykynout, to trvá cca 10minut, záleží na teple v místnosti.
  4. Poté každou trubičku potřeme kolem dokola rozšlehaným bílkem, oválíme v krystalovém cukru nebo v nasekaných ořechách smíchaných s krupic. cukrem a položíme zpět na plech.
  5. Vložíme do vyhřáté trouby, pečeme na 160°C 25-30minut, prostě do zrůžovění.
  6. Hned po upečení můžeme stahovat z trubiček, pozor na prstíky, pálí to:-)
  7. Perníkové trdelníky jsou lahodné, voňavé a úplně stačí použít na oválení jen cukr, i bez oříšků jim nic nechybí.
  8. Při pečení se na nich vytvoří cukrová krustička.
  9. Pro milovníky perníků a perníčků ideální pečivo, kterým neurazíte ani návštěvy:)
  10. Dobrou chuť!
Moučníky, dezerty, dorty
Autor receptu

Mohlo by se Vám líbit

TOPlist