Hledat

Podzimní jablečný koláč

Potřebné přísady:

Těsto:

  • 100 g hladké mouky
  • 100 g polohrubé mouky
  • špetka soli
  • 100 g másla pokojové teploty
  • 1 žloutek
  • 2–3 lžíce studené vody

Náplň:

  • 6  středně velkých jablek
  • 3 lžíce cukru krupice (nejlépe přírodního)
  • 1 lžička skořice
  • 30-50 g cukru moučka
  • 30 g másla
  • 4–6 lžiček meruňkové  zavařeniny
  • 2 lžíce aromatického alkoholu (např.  třešňovici, ne tuzemský rum)
Postup přípravy:
  1. Máslo necháme povolit a nakrájíme ho na kostičky. Zasypeme moukou a špetkou soli a rukou nebo v robotu vypracujeme velmi sypkou drobenku.
  2. Přidáme žloutek a zapracujeme ho do drobenky. Potom po lžicích přidáváme vodu a zaděláváme ji do těsta. V momentě, kdy se těsto začne formovat tak, že z něj jde vytvořit koule, vodu už nepřidáváme.
  3. Těsto pomocí prstů natlačíme do koláčové formy 25-27 cm v průměru. Já mám skleněnou formu a tu není potřeba vymazávat, pokud máte plechovou a těsto se přichytává, vyložte jí pečícím papírem a těsto vymačkejte na něj.
  4. Troubu zapneme na 180°C (horkovzduch na 160°)
  5. Jablka oloupeme a zbavíme jádřinců. Jedno jablko nakrájíme na dva milimetry silné měsíčky a odložíme stranou. Zbytek jablek nakrájíme na menší kostičky.
  6. V míse smícháme skořici a cukr moučka. Cukru použijeme tolik, aby jablka byla tak akorát proslazená. Máme-li sladká, použijeme jen 30 g cukru (nebo i méně), pokud máme kyselá, dáme cukru 50 g.
  7. Jablka  nakrájená na kostky vložíme do mísy a smícháme je se skořicovým cukrem tak, aby bylo všechno ovoce rovnoměrně obalené. Tuto směs navrstvíme na těsto.
  8. Plátky jablek vyrovnáme na náplň do dvou soustředných kružnic. Jablka posypeme cukrem krupice a poklademe na ně tenké plátky másla.
  9. Formu vložíme do trouby a pečeme 45 minut. Poté pustíme asi na 5 minut gril - cukr by měl začít karamelizovat, ale nesmí se spálit. Poté troubu vypneme a koláč necháme asi 5 minut uvnitř.
  10. Mezitím si v kastrůlku svaříme meruňkovou zavařeninu s alkoholem (stačí ohřát k první bublince a pak stáhnout z plotny). Pokud budeme koláč servírovat i dětem, místo alkoholu použijeme vodu).
  11. Koláč vyndáme z trouby a ještě horký ho potřeme svařenou meruňkovou zavařeninou.
  12. Podáváme vychlazené.
Moučníky, dezerty, dorty
Autor receptu

Facebook komentáře

Mohlo by se Vám líbit

Obrázek Jahodový sen od Martinky

Jahodový sen od Martinky

Obrázek Tradiční babiččin tvarohový mřížkový koláč

Tradiční babiččin tvarohový mřížkový koláč

Obrázek Výborná bábovka s jablky

Výborná bábovka s jablky

Obrázek Velikonoční beránek

Velikonoční beránek

Obrázek Tvarohová buchta s ovocem

Tvarohová buchta s ovocem

Obrázek Tvarohový koláč se skořicí a mandlemi

Tvarohový koláč se skořicí a mandlemi

Obrázek Crostata alle fragole

Crostata alle fragole

Obrázek Babiččin žvýkačkový dort

Babiččin žvýkačkový dort

Obrázek Linecký mřížkový koláč

Linecký mřížkový koláč

Obrázek Banánové placičky

Banánové placičky

Obrázek Norský žloutkový dezert - Kvafjordkake - verdens beste

Norský žloutkový dezert - Kvafjordkake - verdens beste

Obrázek Pudinkové řezy s polevou ze zakysanky

Pudinkové řezy s polevou ze zakysanky

TOPlist