Hledat

Pražský koláč

Potřebné přísady:

Těsto:

  • 500 g hladké mouky
  • 150 ml mléka
  • 30 g čerstvého droždí
  • 60 g cukru krupice
  • 1 vejce
  • 250 g majonézy
  • 6 g soli
  • 1 rozšlehané vejce na potření před pečením

Drobenka:

  • 60 g povoleného másla
  • 70 g cukru krupice
  • 90 g polohrubé mouky
  • 1 lžička mleté skořice

Krém:

  • 500 ml mléka
  • 100 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 75 g vanilkového pudinku (dva balíčky)
  • 125 g másla
  • 100 ml smetany ke šlehání (33%)
Postup přípravy:
  1. Do mísy si nasypeme všechnu mouku a uděláme v ní důlek. Ohřejeme mléko, aby bylo vlažné a 2/3 předepsaného množství nalijeme do moučného důlku, rozdrobíme do něj droždí a ze stran po troškách vmícháme mouku (ne všechnu), aby vzniklo těstíčko hustší než na lívance. Vytvořili jsme základ na omládek a ten necháme zakrytý 30 minut vzejít.
  2. Poté přidáme všechny ostatní ingredience (cukr, vejce, majolku, zbytek mléka a sůl) a vypracujeme velmi vláčné (a mastné:o)) těsto. Na pomoučeném vále vypracujeme bochánek, přikryjeme utěrkou nebo folií a necháme 45 minut zrát.
  3. Z těsta vypracujeme asi 30 malých kuliček (jedna cca 35 - 40 g), naskládáme je na dva plechy a zploštíme dlaní asi na výšku 2 cm (v původním receptu je "vypracujeme dva bochánky, přeneseme na plech vyložený pečícím papírem a rukou je roztlačíme na koláče o průměru 20cm a výšce 2-3 cm" - je na vás, který způsob zvolíte:o) Tyhle velké se pak ve výsledku krájí na osminky, ten můj rozměr už se konzumuje bez dělení:o)). Přikryjeme a necháme kynout ještě 30 minut.
  4. Mezi tím si rozpálíme troubu na 180°C a vypracujeme drobenku.Všechny indgredience rukama zpracujeme v sypkou drobenku.
  5. Vykynuté koláčky potřeme rozšlehaným vejce, posypeme drobenkou  (varianta více menších koláčků má tu nevýhodu, že drobenku budete mít nejen na koláčích, ale i všude na plechu, nedá se svítit:o)) a dáme asi na 20 minut péct (těch 20 minut je psaných u velkého rozměru, nezkoušela jsem, ale osobně bych pár minut raději přidala, protože po 20 minutách byly upečené ty malé - pečte prostě do zlatova:o)). Upečené koláče necháme zcela vychladnout.
  6. Krém:
  7. 350 ml mléka smícháme s oběma cukry a dáme vařit. Ve zbytku mléka pečlivě rozmícháme pudinkový prášek a nalijeme k horkému oslazenému mléku na plotně. Přivedeme k varu a vaříme asi další 2 minuty do zhoustnutí. Za občasného míchání metličkou necháme pudink zcela vychladnout. Povolené máslo vyšleháme a po lžicích do něj zašleháme pudink. Poté vezmeme velmi zchlazenou smetanu a dotuha jí vyšleháme. Šlehačku pak opatrně zašleháme do pudinkového krému, tak aby byl výsledek zcela hladký.
  8. Koláče podélně rozkrojíme, potřeme krémem v asi 2cm vrstvě (nebo nastříkáme zdobícím sáčkem), přiklopíme vrchní částí a podáváme.  Skladujeme v chladu.
Pečivo
Autor receptu

Facebook komentáře

Mohlo by se Vám líbit

Obrázek Tvarohové rohlíky s práškem do pečiva by Romča

Tvarohové rohlíky s práškem do pečiva by Romča

Obrázek Pletený košík z těsta

Pletený košík z těsta

Obrázek Chléb konzumní

Chléb konzumní

Obrázek Recept - Domácí veka

Recept - Domácí veka

Obrázek Mrkvový chléb s ořechy

Mrkvový chléb s ořechy

Obrázek Špaldovo-žitný chléb s vlašskými ořechy

Špaldovo-žitný chléb s vlašskými ořechy

Obrázek Rohlíčky s ořechy

Rohlíčky s ořechy

Obrázek Rohlíky podle Haničky

Rohlíky podle Haničky

Obrázek Mrkvové tyčinky ze špaldy by Romča

Mrkvové tyčinky ze špaldy by Romča

Obrázek Křečové žíly podle Hanky

Křečové žíly podle Hanky

Obrázek Celozrnný chléb – vynikající klasika

Celozrnný chléb – vynikající klasika

Obrázek Domácí dalamánky

Domácí dalamánky

TOPlist