Hledat

Quinoa s brokolicí a červenou řepou sypaná rozmarýnovými semínky

Ideální tip na rychlý oběd do krabičky do práce!! Quinoa se řadí mezi superpotraviny, a to především díky vysokému obsahu bílkovin (obsahuje všechny, pro naše tělo tolik nezbytné, esenciální aminokyseliny). Vaření s ní mám velice ráda, její příprava je rychlá a díky její neutrální chuti je využití quinoi v kuchyni takřka neomezené. Má příjemně křupavou strukturu, která ve spojení se zeleninou a praženými semínky dodá jídlu ten správný šmrnc!

Potřebné přísady:
  • 1/2 šálku bílé quinoi
  • šťáva z 1/2 citronu
  • bylinky (já použila směs koření "Pikantní rozmarýn" od Fitkoření)
  • 1/4 brokolice
  • 1 červená řepa
  • lžička kokosového oleje
  • sůl, pepř
  • 1 pl dýňových semínek
  • 1 pl slunečnicových semínek
  • 1 pl bílého sezamu
  • 1 pl černého sezamu
  • větší snítka čerstvého rozmarýnu
Postup přípravy:
  1. Quinou si uvaříme dle návodu, já dávám na 1 díl quinoi, 1,5 dílu vody. Nechám společně na mírném ohni pod pokličkou vařit tak dlouho, dokud se všechna voda nevypaří. Potom stáhnu z plotny, přimíchám bylinky nebo koření, zaliju quinou citronovou šťávou, promíchám a nechám pod poklicí ještě docházet).
  2. Co se koření týče, můžete použít vaše oblíbené bylinky. Jak jsem už psala, já použila bylinkovou směs od Fitkoření, která obsahuje rozmarýn, chilli, bazalku, česnek a černý pepř. Z jejich čistých kořenících směsí jsem nadšená, takže se nejspíše objeví i v dalších receptech. Vždy vám ale napíšu složení, abyste měli možnost dochutit jídlo s použitím toho, co máte doma.
  3. Teď už ale zpět k receptu!!! Bokolici rozebereme na menší růžičky a necháme jen lehce povařit a ihned ochladíme ve studené vodě. Řepu použijte buď předvařenou (dá se koupit i běžně v obchodě) nebo pečenou jako já. Určitě není potřeba řepu péct jen kvůli tomuto receptu, já to dělám tak, že si vždy upeču několik kusů, které si dám do mrazáku a podle potřeby je využívám.
  4. Řepu tedy nakrájíme na menší kostičky a společně s brokolicí jí lehce orestujeme na kokosovém oleji. K takto prohřáté zelenině už jen lehce vmícháme naší ochucenou quinou. Můžeme dle chuti ještě dosolit a dopepřit. Podáváme bohatě posypané rozmarýnovými semínky. Jejich příprava je víc než jednoduchá…semínka necháme společně na pánvičce opražit s posekaným rozmarýnem a troškou soli.
  5. Dobrou chuť
  6. Doba přípravy: 30 minut
  7. Počet porcí: 2
Veganské
Autor receptu

Facebook komentáře

Mohlo by se Vám líbit

Obrázek Ryžový jogurt

Ryžový jogurt

Obrázek Kapustová polévka by Romča

Kapustová polévka by Romča

Obrázek Nougat kocky

Nougat kocky

Obrázek Sojové chilly con carne s kari rýží -  (vegan)

Sojové chilly con carne s kari rýží - (vegan)

Obrázek Omáčka z cizrny alá svíčková

Omáčka z cizrny alá svíčková

Obrázek Hnedá basmati ryža - risotto

Hnedá basmati ryža - risotto

Obrázek Zimný šalát

Zimný šalát

Obrázek Veganská bublanina

Veganská bublanina

Obrázek Zelená polievka

Zelená polievka

Obrázek Mrkvový krém s pečeným feniklom

Mrkvový krém s pečeným feniklom

Obrázek Sýr z kešu podle De Li

Sýr z kešu podle De Li

Obrázek Rodinný makovník s karobom

Rodinný makovník s karobom

TOPlist