Hledat

Rohlíky z pšeničného kvásku by Romča

Potřebné přísady:

Rozkvas

  • 2 polévkové lžíce pšeničné kvásku
  • 170g hladké mouky
  • 170ml odstáté vody

Těsto

  • 340g hladká mouka
  • 100ml odstátá voda - ( vody tolik, aby těsto bylo hladké o odlepovalo se od stěn)
  • 1-2 lžičky soli
  • 40g rozpuštěné máslo nebo sádlo
  • 1 lžička Ječné sladu nebo medu
Postup přípravy:

Rozkvas

  1. Rozkvas bude kvasit 10-12 hodin. Je potřeba si propočítat kdy chceme mít rohlíky hotové. Já jsem rozkvas udelala večer a nechala rozkvasit přes noc.
  2. Suroviny na rozkvas dáme do velké sklenice já mám litr a půl. Důkladně promícháme a přikryjeme víčkem, neutahujeme a necháme někde na kuchyňské lince 10-12 hodin rozkvasit.

Těsto:

  1. Vezmeme rozkvas z minulého dne a odebereme 2 polévkové lžíce zpět do pšeničné kvásku, který náme v lednici, promícháme a vrátíme do lednice.
  2. Teď vezmeme rozkvas dáme do mísy od robota a přidáme ingredience na těsto - mouku prosijeme, máslo mucsí být pokojové teplo, ne horké. Vypracujeme krásně hladké těsto. Naolejujeme mísu a těsto fo ní přendáme. Necháme tři hodiny kynout. Kdo chce může těsto překládat, ale není to nutné.
  3. Po třech hodinách těsto vyndáme, dáme na vál a rozdělíme na několik částí. Nepodsypáváme moukou, rohlíky pak špatně kynou. Jelikož je těsto omaštěné z mísy lze s ním dobře pracovat i bez podsypávání.
  4. Z každé části vyválíme kruh, který rodělíme na několik trojúhelníků. Velikost trjúhelníků záleží na tom, jak velké rohlíky požadujete.
  5. Trojúhelníky stočíme, kraje zmáčneme a rohlík můžeme nechat rovný nebo ho stočí - podle toho jaké tvary preferujete.
  6. Když máme rohlíky stočené, dáme je na pečící papír a necháme kynout 3 hodiny, zabaléném v igelitové tašce.
  7. Po vykynutí postříkáme vodou z rozprašovače nebo potřeme vodou normálně mašlovačkou a pečeme v troubě, troubu nahříváme na 250 stupňů i s plechem a necháme nahřívat 8-10 minut.
  8. Potom rychle vyndáme plech a rohlíky i s papírem na plech přenesené.
  9. Pečeme na 250 stuňů 8-10 minut. Nemusí být tak zlaté jako na obrázku. Na obrázku jsou již křupavé, když necháte méně, jsou to klasické rohlíky jako z obchodu. Po vyndání z trouby dáme vychladnout na mřížku a opět potřeme nebo postříkáme vodou a máme hotovo.
Pečivo

Facebook komentáře

Mohlo by se Vám líbit

Obrázek Domácí chléb ze špaldové mouky podle paní Jany

Domácí chléb ze špaldové mouky podle paní Jany

Obrázek Nadýchané bylinkové houstičky

Nadýchané bylinkové houstičky

Obrázek Domácí dalamánky

Domácí dalamánky

Obrázek Houstičky podle Haničky

Houstičky podle Haničky

Obrázek Domácí rohlíčky

Domácí rohlíčky

Obrázek Domácí chléb s Lievito Madre by Romča

Domácí chléb s Lievito Madre by Romča

Obrázek Chléb konzumní

Chléb konzumní

Obrázek Chléb z psyllia se sýrem by Romča

Chléb z psyllia se sýrem by Romča

Obrázek Jidáše

Jidáše

Obrázek Šlehačkové sladké rohlíky

Šlehačkové sladké rohlíky

Obrázek Cheesecake s jahodami

Cheesecake s jahodami

Obrázek Špenátovo - sýrová slunečnice

Špenátovo - sýrová slunečnice

TOPlist