Hledat

Rohlíky z pšeničného kvásku by Romča

Potřebné přísady:

Rozkvas

  • 2 polévkové lžíce pšeničné kvásku
  • 170g hladké mouky
  • 170ml odstáté vody

Těsto

  • 340g hladká mouka
  • 100ml odstátá voda - ( vody tolik, aby těsto bylo hladké o odlepovalo se od stěn)
  • 1-2 lžičky soli
  • 40g rozpuštěné máslo nebo sádlo
  • 1 lžička Ječné sladu nebo medu
Postup přípravy:

Rozkvas

  1. Rozkvas bude kvasit 10-12 hodin. Je potřeba si propočítat kdy chceme mít rohlíky hotové. Já jsem rozkvas udelala večer a nechala rozkvasit přes noc.
  2. Suroviny na rozkvas dáme do velké sklenice já mám litr a půl. Důkladně promícháme a přikryjeme víčkem, neutahujeme a necháme někde na kuchyňské lince 10-12 hodin rozkvasit.

Těsto:

  1. Vezmeme rozkvas z minulého dne a odebereme 2 polévkové lžíce zpět do pšeničné kvásku, který náme v lednici, promícháme a vrátíme do lednice.
  2. Teď vezmeme rozkvas dáme do mísy od robota a přidáme ingredience na těsto - mouku prosijeme, máslo mucsí být pokojové teplo, ne horké. Vypracujeme krásně hladké těsto. Naolejujeme mísu a těsto fo ní přendáme. Necháme tři hodiny kynout. Kdo chce může těsto překládat, ale není to nutné.
  3. Po třech hodinách těsto vyndáme, dáme na vál a rozdělíme na několik částí. Nepodsypáváme moukou, rohlíky pak špatně kynou. Jelikož je těsto omaštěné z mísy lze s ním dobře pracovat i bez podsypávání.
  4. Z každé části vyválíme kruh, který rodělíme na několik trojúhelníků. Velikost trjúhelníků záleží na tom, jak velké rohlíky požadujete.
  5. Trojúhelníky stočíme, kraje zmáčneme a rohlík můžeme nechat rovný nebo ho stočí - podle toho jaké tvary preferujete.
  6. Když máme rohlíky stočené, dáme je na pečící papír a necháme kynout 3 hodiny, zabaléném v igelitové tašce.
  7. Po vykynutí postříkáme vodou z rozprašovače nebo potřeme vodou normálně mašlovačkou a pečeme v troubě, troubu nahříváme na 250 stupňů i s plechem a necháme nahřívat 8-10 minut.
  8. Potom rychle vyndáme plech a rohlíky i s papírem na plech přenesené.
  9. Pečeme na 250 stuňů 8-10 minut. Nemusí být tak zlaté jako na obrázku. Na obrázku jsou již křupavé, když necháte méně, jsou to klasické rohlíky jako z obchodu. Po vyndání z trouby dáme vychladnout na mřížku a opět potřeme nebo postříkáme vodou a máme hotovo.
Pečivo

Facebook komentáře

Mohlo by se Vám líbit

Obrázek Šunkové rohlíčky z tvarohového těsta - Strašínsko 1937

Šunkové rohlíčky z tvarohového těsta - Strašínsko 1937

Obrázek Hořčicový chléb v domácí pekárně

Hořčicový chléb v domácí pekárně

Obrázek Rajčatové bagety s tymiánem

Rajčatové bagety s tymiánem

Obrázek Šlehačkové sladké rohlíky

Šlehačkové sladké rohlíky

Obrázek Pletený košík z těsta

Pletený košík z těsta

Obrázek Sladké bochánky

Sladké bochánky

Obrázek Piváky - pivní křupavé rohlíčky

Piváky - pivní křupavé rohlíčky

Obrázek Levný chléb od Ládi Hrušky - za 12 kaček super chleba

Levný chléb od Ládi Hrušky - za 12 kaček super chleba

Obrázek Rohlíčky s ořechy

Rohlíčky s ořechy

Obrázek Cibulový chléb pro domácí pekárnu

Cibulový chléb pro domácí pekárnu

Obrázek Podmáslový chléb z domácí pekárny

Podmáslový chléb z domácí pekárny

Obrázek Houstičky by Romča

Houstičky by Romča

TOPlist