Hledat

Salát s pečenou zeleninou a pošírovaným vejcem

Potřebné přísady:

Pro 4 střední porce

Pečená zelenina

  • 800 g brambor
  • 4 velké mrkve
  • 2 střední cibule
  • 3 menší cukety
  • 4 menší bulvy červené řepy
  • 3 lžíce plnotučné hořčice
  • 1 lžíce bazalky
  • 1/2 lžičky červené papriky
  • 1/2  lžíce tymiánu
  • sůl, pepř
  • 4 lžíce oleje

Dip

  • 200 g zakysané smetany
  • 2 lžičky hořcice
  • 1 lžička tmavého balzamica
  • sůl, pepř
    Pošírované vejce (na jednu porci)*
  • 1 vejce
  • voda
  • kvasný ocet
  • sůl, pepř
Postup přípravy:

Pečená zelenina

  1. Troubu zapneme na 200°C (horkovzduch na 180°C). Pekáč s víkem vymažeme lžickou oleje.
  2. Brambory oloupeme (nové brambory jen očistíme kartáčkem, jemnou slupku necháme) a nakrájíme na 3mm tenké plátky. Mrkev oloupeme a nakrájíme na půlkolečka, cibuli na tenká kolečka. Řepu oloupeme škrabkou na brambory, přepůlíme a nakrájíme na tenké plátky (tenčí než brambory). Cuketu nakrájíme asi na 1 cm silná půlkolečka. Vše přednáme do mísy, zakápneme olejem, osolíme, opepříme, přidáme hořcici, bazalku, papriku a tymián a všechno promícháme.
  3. Ochucenou zeleninu přemístíme do pekáče, zakryjeme a ve vyhřáté troubě pečeme 60 minut. Pak odstraníme víko a pečeme dalších asi 20 minut do změknutí zeleniny.

Dip

  1. 200 g zakysané smetany
  2. 2 lžičky hořcice
  3. 1 lžička tmavého balzamica
  4. sůl, pepř
  5. Všechny ingredience promícháme a necháme vychladit.
  6. Pošírované vejce
  7. Vejce si vyklepneme do menší mističky, ze které půjde dobře přemístit do vody.
  8. Vodu přivedeme k varu a následně stáhneme plamen asi na půl výkonu, aby voda neklokotala, ale stoupaly z ní bublinky. Přidáme asi lžíci octa a lžící roztočíme hladinu do menšího víru. Do víru opatrně vyklopíme vajíčko - vír ve vodě způsobí, že bílek hezky obalí žloutek. Vaříme 3 minuty, pak vajíčko děrovanou lžící vyndáme z vody.

Dokončení

  1. baby špenát, polníček či rukola, nebo salát dle chuti
  2. tmavé balzamico
  3. -----------------------------------------------
  4. Na talíř rozprostřeme omytý a okapaný baby špenát, zlehka osolíme a zakapeme balzamicem. Na špenátové hnízdo navrstvíme pečenou zeleninu a nahoru dáme pošírované vejce, které osolíme a opepříme. Podáváme s dipem, který si každý strávník dává podle libosti.
Ostatní
Autor receptu

Facebook komentáře

Mohlo by se Vám líbit

Obrázek Marcipán bez dřiny za 10 minut

Marcipán bez dřiny za 10 minut

Obrázek Velikonoční hrudka - Syrec

Velikonoční hrudka - Syrec

Obrázek Domácí smetánek

Domácí smetánek

Obrázek Dort půlitr - fotopostup

Dort půlitr - fotopostup

Obrázek Jak vypadá skrytá reklama na Ayahuascu ?

Jak vypadá skrytá reklama na Ayahuascu ?

Obrázek Guacalome- avokádový dip s feferonkou nebo s česnekem, podávaný na celozrnném pečivu

Guacalome- avokádový dip s feferonkou nebo s česnekem, podávaný na celozrnném pečivu

Obrázek Masové klobásničky

Masové klobásničky

Obrázek Splatoon - zapékané tvoření by Romča

Splatoon - zapékané tvoření by Romča

Obrázek La Sáně pro býložravce

La Sáně pro býložravce

Obrázek Česneková pomazánka s vařeným vejcem

Česneková pomazánka s vařeným vejcem

Obrázek Velikonoční nádivka s kopřivami

Velikonoční nádivka s kopřivami

Obrázek Vynikající rychlé lívance nekynuté -  vůbec to není poznat

Vynikající rychlé lívance nekynuté - vůbec to není poznat

TOPlist