Hledat

Salát s pečenou zeleninou a pošírovaným vejcem

Potřebné přísady:

Pro 4 střední porce

Pečená zelenina

  • 800 g brambor
  • 4 velké mrkve
  • 2 střední cibule
  • 3 menší cukety
  • 4 menší bulvy červené řepy
  • 3 lžíce plnotučné hořčice
  • 1 lžíce bazalky
  • 1/2 lžičky červené papriky
  • 1/2  lžíce tymiánu
  • sůl, pepř
  • 4 lžíce oleje

Dip

  • 200 g zakysané smetany
  • 2 lžičky hořcice
  • 1 lžička tmavého balzamica
  • sůl, pepř
    Pošírované vejce (na jednu porci)*
  • 1 vejce
  • voda
  • kvasný ocet
  • sůl, pepř
Postup přípravy:

Pečená zelenina

  1. Troubu zapneme na 200°C (horkovzduch na 180°C). Pekáč s víkem vymažeme lžickou oleje.
  2. Brambory oloupeme (nové brambory jen očistíme kartáčkem, jemnou slupku necháme) a nakrájíme na 3mm tenké plátky. Mrkev oloupeme a nakrájíme na půlkolečka, cibuli na tenká kolečka. Řepu oloupeme škrabkou na brambory, přepůlíme a nakrájíme na tenké plátky (tenčí než brambory). Cuketu nakrájíme asi na 1 cm silná půlkolečka. Vše přednáme do mísy, zakápneme olejem, osolíme, opepříme, přidáme hořcici, bazalku, papriku a tymián a všechno promícháme.
  3. Ochucenou zeleninu přemístíme do pekáče, zakryjeme a ve vyhřáté troubě pečeme 60 minut. Pak odstraníme víko a pečeme dalších asi 20 minut do změknutí zeleniny.

Dip

  1. 200 g zakysané smetany
  2. 2 lžičky hořcice
  3. 1 lžička tmavého balzamica
  4. sůl, pepř
  5. Všechny ingredience promícháme a necháme vychladit.
  6. Pošírované vejce
  7. Vejce si vyklepneme do menší mističky, ze které půjde dobře přemístit do vody.
  8. Vodu přivedeme k varu a následně stáhneme plamen asi na půl výkonu, aby voda neklokotala, ale stoupaly z ní bublinky. Přidáme asi lžíci octa a lžící roztočíme hladinu do menšího víru. Do víru opatrně vyklopíme vajíčko - vír ve vodě způsobí, že bílek hezky obalí žloutek. Vaříme 3 minuty, pak vajíčko děrovanou lžící vyndáme z vody.

Dokončení

  1. baby špenát, polníček či rukola, nebo salát dle chuti
  2. tmavé balzamico
  3. -----------------------------------------------
  4. Na talíř rozprostřeme omytý a okapaný baby špenát, zlehka osolíme a zakapeme balzamicem. Na špenátové hnízdo navrstvíme pečenou zeleninu a nahoru dáme pošírované vejce, které osolíme a opepříme. Podáváme s dipem, který si každý strávník dává podle libosti.
Ostatní
Autor receptu

Facebook komentáře

Mohlo by se Vám líbit

Obrázek Lívance bez kynutí

Lívance bez kynutí

Obrázek Domácí lučina

Domácí lučina

Obrázek Slané řezy dvou barev

Slané řezy dvou barev

Obrázek Domácí müsli s ořechy

Domácí müsli s ořechy

Obrázek Lucinčin nakládaný hermelín

Lucinčin nakládaný hermelín

Obrázek Domácí paprikové brambůrky

Domácí paprikové brambůrky

Obrázek Krémová horká čokoláda

Krémová horká čokoláda

Obrázek Tuňáková pomazánka

Tuňáková pomazánka

Obrázek Pétin cuketový nákyp

Pétin cuketový nákyp

Obrázek Coleslaw

Coleslaw

Obrázek Knedlík vařený v páře

Knedlík vařený v páře

Obrázek Trdelník podle původní receptury

Trdelník podle původní receptury

TOPlist