Hledat

Špaldovo-žitný chléb s vlašskými ořechy

Potřebné přísady:
  • 300 g žitného kvasu
  • 120 g žitných vloček
  • 350 ml vody
  • 15 g soli
  • 300 g špaldové celozrnné mouky
  • 80 g vlašských ořechů
  • libovolná semínka na posypání
  • máslo (ghí) na vymazání formy
Postup přípravy:
  1. Jelikož se jedná o chléb kváskový, musíme si v první řadě připravit kvas. Ten získáme rozmícháním 1 PL aktivního kvásku se 150 g celozrnné žitné mouky a 150 ml vody a necháme společně 12 hodin v přiklopené míse vzejít.
  2. Po 12 hodin je kvásek připraven k dalšímu zpracování. Přisypeme k němu vločky rozmícháme společně s 350 ml vody. V momentě, kdy máme kvásek důkladně rozmíchaný, přisypeme špaldovou mouku a sůl a důkladně prohněteme. Vznikne nám lepivé těsto, ale to je v pořádku, protože chléb budeme péct ve formě ke konci hnětení přimícháme ořechy, které v ruce jen velmi lehce podrtíme. Takto připravené chlebové těsto dáme stranou a vymažeme si formu. Pomocí stěrky do ní těsto přendáme, uhladíme a orosíme vodou, abychom předešly osychání. Chlém dáme kynout na teplé místo pod utěrku nebo do uzavřené trouby, kterou jsme předtím nechali chvíli nahřívat na nejnižší stupeň. Takto necháme kdynout cca 5 hodin. Po vykynutí rozehřejeme troubu na 250 stupňů, chléb ještě jednou orosíme a dáme péct na 10 minut. Po 10 minutách snížíme teplotu na 220 a pečemě ještě 25 minut. Nakonec chléb opatrně vyklopíme z formy a dopékáme na mřížce ještě cca 5 minut, aby se vyvořila kůrka i po stranách. Upečený chléb poznáte jednoduše, při poklepání musí znít dutě
  3. Upečený chléb nezapoměňtě nechat na mřížce důkladně vychladnout, jinak hrozí zdrcnutí
  4. Dobrou chuť
  5. Doba přípravy: cca 40 minut (+ 12 hodin na aktivaci kvasu, + 5 hodin na kynutí)
Pečivo
Autor receptu

Mohlo by se Vám líbit

Obrázek Pitta chléb

Pitta chléb

Obrázek Bochánky

Bochánky

Obrázek Chléb zadělávaný pivem

Chléb zadělávaný pivem

Obrázek Vynikající karásky od Staňky

Vynikající karásky od Staňky

Obrázek Podmáslový chléb z domácí pekárny

Podmáslový chléb z domácí pekárny

Obrázek Kváskový chléb by Romča

Kváskový chléb by Romča

Obrázek Tvarohová vánočka bez kynutí

Tvarohová vánočka bez kynutí

Obrázek Cheese biscotti with leek and cranberries

Cheese biscotti with leek and cranberries

Obrázek Mazance podle paní Jany

Mazance podle paní Jany

Obrázek Houstičky by Romča

Houstičky by Romča

Obrázek Kváskový žitný chléb

Kváskový žitný chléb

Obrázek Kváskový chléb pečený v pekárně  by Romča

Kváskový chléb pečený v pekárně by Romča

TOPlist