Hledat

Špaldovo-žitný chléb s vlašskými ořechy

Potřebné přísady:
  • 300 g žitného kvasu
  • 120 g žitných vloček
  • 350 ml vody
  • 15 g soli
  • 300 g špaldové celozrnné mouky
  • 80 g vlašských ořechů
  • libovolná semínka na posypání
  • máslo (ghí) na vymazání formy
Postup přípravy:
  1. Jelikož se jedná o chléb kváskový, musíme si v první řadě připravit kvas. Ten získáme rozmícháním 1 PL aktivního kvásku se 150 g celozrnné žitné mouky a 150 ml vody a necháme společně 12 hodin v přiklopené míse vzejít.
  2. Po 12 hodin je kvásek připraven k dalšímu zpracování. Přisypeme k němu vločky rozmícháme společně s 350 ml vody. V momentě, kdy máme kvásek důkladně rozmíchaný, přisypeme špaldovou mouku a sůl a důkladně prohněteme. Vznikne nám lepivé těsto, ale to je v pořádku, protože chléb budeme péct ve formě ke konci hnětení přimícháme ořechy, které v ruce jen velmi lehce podrtíme. Takto připravené chlebové těsto dáme stranou a vymažeme si formu. Pomocí stěrky do ní těsto přendáme, uhladíme a orosíme vodou, abychom předešly osychání. Chlém dáme kynout na teplé místo pod utěrku nebo do uzavřené trouby, kterou jsme předtím nechali chvíli nahřívat na nejnižší stupeň. Takto necháme kdynout cca 5 hodin. Po vykynutí rozehřejeme troubu na 250 stupňů, chléb ještě jednou orosíme a dáme péct na 10 minut. Po 10 minutách snížíme teplotu na 220 a pečemě ještě 25 minut. Nakonec chléb opatrně vyklopíme z formy a dopékáme na mřížce ještě cca 5 minut, aby se vyvořila kůrka i po stranách. Upečený chléb poznáte jednoduše, při poklepání musí znít dutě
  3. Upečený chléb nezapoměňtě nechat na mřížce důkladně vychladnout, jinak hrozí zdrcnutí
  4. Dobrou chuť
  5. Doba přípravy: cca 40 minut (+ 12 hodin na aktivaci kvasu, + 5 hodin na kynutí)
Pečivo
Autor receptu

Facebook komentáře

Mohlo by se Vám líbit

Obrázek Sladké rohlíky

Sladké rohlíky

Obrázek Pražský koláč

Pražský koláč

Obrázek Jidáše

Jidáše

Obrázek Mazanec podle Věrky

Mazanec podle Věrky

Obrázek Špenátovo - sýrová slunečnice

Špenátovo - sýrová slunečnice

Obrázek Houstičky podle Haničky

Houstičky podle Haničky

Obrázek Cibulový chléb pro domácí pekárnu

Cibulový chléb pro domácí pekárnu

Obrázek Kynutí motýlci

Kynutí motýlci

Obrázek Focaccia

Focaccia

Obrázek Česnekáče

Česnekáče

Obrázek Domácí chléb ze špaldové mouky podle paní Jany

Domácí chléb ze špaldové mouky podle paní Jany

Obrázek Tvarohová vánočka

Tvarohová vánočka

TOPlist