Hledat
Filters

Špaldovo-žitný chléb s vlašskými ořechy

Potřebné přísady:
  • 300 g žitného kvasu
  • 120 g žitných vloček
  • 350 ml vody
  • 15 g soli
  • 300 g špaldové celozrnné mouky
  • 80 g vlašských ořechů
  • libovolná semínka na posypání
  • máslo (ghí) na vymazání formy
Postup přípravy:
  1. Jelikož se jedná o chléb kváskový, musíme si v první řadě připravit kvas. Ten získáme rozmícháním 1 PL aktivního kvásku se 150 g celozrnné žitné mouky a 150 ml vody a necháme společně 12 hodin v přiklopené míse vzejít.
  2. Po 12 hodin je kvásek připraven k dalšímu zpracování. Přisypeme k němu vločky rozmícháme společně s 350 ml vody. V momentě, kdy máme kvásek důkladně rozmíchaný, přisypeme špaldovou mouku a sůl a důkladně prohněteme. Vznikne nám lepivé těsto, ale to je v pořádku, protože chléb budeme péct ve formě ke konci hnětení přimícháme ořechy, které v ruce jen velmi lehce podrtíme. Takto připravené chlebové těsto dáme stranou a vymažeme si formu. Pomocí stěrky do ní těsto přendáme, uhladíme a orosíme vodou, abychom předešly osychání. Chlém dáme kynout na teplé místo pod utěrku nebo do uzavřené trouby, kterou jsme předtím nechali chvíli nahřívat na nejnižší stupeň. Takto necháme kdynout cca 5 hodin. Po vykynutí rozehřejeme troubu na 250 stupňů, chléb ještě jednou orosíme a dáme péct na 10 minut. Po 10 minutách snížíme teplotu na 220 a pečemě ještě 25 minut. Nakonec chléb opatrně vyklopíme z formy a dopékáme na mřížce ještě cca 5 minut, aby se vyvořila kůrka i po stranách. Upečený chléb poznáte jednoduše, při poklepání musí znít dutě
  3. Upečený chléb nezapoměňtě nechat na mřížce důkladně vychladnout, jinak hrozí zdrcnutí
  4. Dobrou chuť
  5. Doba přípravy: cca 40 minut (+ 12 hodin na aktivaci kvasu, + 5 hodin na kynutí)
Pečivo
Autor receptu

Mohlo by se Vám líbit

TOPlist