Hledat
Filters

Tradiční české koláčky od Věrušky

Potřebné přísady:

Na těsto:

  • 250g polohrubé mouky
  • 250g hladké mouky
  • 200g uvařených nastrouhaných brambor
  • 80g rozpuštěného másla
  • 80g moučkového cukru
  • 250ml mléka
  • 1 ks vejce
  • 1/2 ks kostky droždí
  • 1 lžička soli
  • olej

Na náplň:

  • 250g tvarohu
  • 2 lžíce cukru
  • 1 lžička solamnylu
  • 1 ks žloutku

Na drobenku:

  • 140g hladké nebo polohrubé mouky
  • 100g másla nebo tuku (oleje)
  • 100g cukru
  • vanilkový cukr
Postup přípravy:
  1. Droždí rozmícháme s polovinou vlažného mléka, lžící cukru, lžící hladké mouky a necháme na teplém místě vzejít kvásek. Zbylý cukr, hladkou mouku, vlažné mléko a další ingredience na těsto promícháme, přidáme rozpuštěné vlažné máslo a vypracujeme vláčné řidší těsto, které necháme na teplém místě cca 60 minut kynout
  2. Těsto po vykynutí vyválím na 0,5 cm silnou placku a vykrájím kolečka o průměru 5 cm, naplníme tvarohovou náplní (všechny ingredience na náplň spolu promícháme) a zabalíme, uprostřed každého bochánku vajíčkem vytlačíme důlek a jednotlivé koláčky ještě potřeme rozšlehaným vejcem.
  3. Důlky vyplníme povidly a povrch posypeme drobenkou umíchanou z hladké mouky, cukru a oleje, koláčky necháme na plechu dalších 20 min kynou. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 20 min, vytažené z trouby můžeme ještě posypat moučkovým cukrem.
  4. Brambory v těstě cítit nejsou, je to starý trik našich předků, aby pečivo zůstalo dlouho vláčné a neztvrdlo.
Moučníky, dezerty, dorty
Autor receptu

Mohlo by se Vám líbit

TOPlist