Hledat

Valašský frgál

Potřebné přísady:

Těsto (na 3 frgály):

  • 500 g prosáté polohrubé mouky
  • 1 čerstvé droždí
  • 120 g cukru moučka
  • 1 vanilkový cukr
  • 130 g změklého másla
  • 2 žloutky
  • 175 g vlažného mléka
  • špetka soli
  • nastrouhaná kůra z 1 citronu

Tvarohová náplň (na 1 frgál):

  • 250 g tvarohu v alobalu
  • 2 vanilkové cukry
  • 40 g cukru moučka
  • 2 žloutky
  • 20 g změklého másla
  • špetka soli

Hrušková povidla (na 2 frgály):

  • 330 g sušených hrušek
  • 2 hvězdičky badyánu
  • 2 lžíce švestkových povidel
  • voda na podlití hrušek

Drobenka (na 3 frgály):

  • 300 g změklého másla
  • 300 g cukru krupice
  • 300 g polohrubé mouky

Na dokončení:

  • 1 vejce na potření
  • 400 g másla a 100 ml rumu na polití upečených frgálů
Postup přípravy:

Těsto:

  1. Do velké mísy nasypeme prosátou mouku, uděláme v ní důlek, vlijeme do něj 2/3 mléka a rozdrobíme droždí. Ze stran do něj vmícháme mouku, dokud nevznikne hustší, ale tekuté těstíčko. Povrch posypeme moukou a na teplém místě necháme 30 minut kynout.
  2. Poté přidáme ostatní suroviny (cukr, vanilkový cukr, sůl, máslo, žloutky, citrónovou kůru a zbytek mléka a vypracujeme hladké nelepící těsto. Těsto rozdělíme na3 díly, z nichž na pomoučeném vále vytvoříme 3 bochánky, které přikryjeme utěrkou a hodinu až hodinu a pů je necháme kynout na teplém místě. Pak bochánky válečkem rozválíme do kruhu o průměru cca 31 cm a rukou vytvoříme zvýšený okraj, aby náplň nevytékala.
  3. Okraje potřeme rozšlehaným vejcem a celý koláč potřeme náplní a posypeme drobenkou. Frgále necháme ještě 20 minut kynout. Pečeme je na plechu vyloženém pečícím papírem v předehřáté troubě na 160 stupňů 20-25 minut. Máslo rozpustíme, přilijeme k němu rum a horké koláče ihned po vytažení z trouby směsí poléváme.

Tvarohová náplň:

  1. Tvaroh smícháme s cukrem, vanilkovým cukrem, žloutky, máslem, solí a dobře promícháme.

Hrušková povidla:

  1. Sušené hrušky s badyánem dáme do hrnce, zalijeme studenou vodou a vaříme 2-3 hodiny, dokud hrušky nebudou měkké. Podle potřeby podléváme vodou. Pak hrušky scedíme a 150 ml vývaru z hrušek si ponecháme. Teplé hrušky spolu s badyánem rozmixujeme, přidáme švestková povidla, vývar z hrušek a dobře promícháme. Směs propasírujeme přes síto. Na frgál dáváme vychlazená hrušková povidla.

Drobenka:

  1. Všechny suroviny rukama zpracujeme do sypké drobenky.
Moučníky, dezerty, dorty
Autor receptu

Facebook komentáře

Mohlo by se Vám líbit

Obrázek Vdolky na pole

Vdolky na pole

Obrázek Cheescake

Cheescake

Obrázek Rychlý hrníčkový koláč s broskvemi ke kafíčku

Rychlý hrníčkový koláč s broskvemi ke kafíčku

Obrázek Express čokoládový koláč z mikrovlnky

Express čokoládový koláč z mikrovlnky

Obrázek Kávovo- čokoládový dort

Kávovo- čokoládový dort

Obrázek Dortík Bora Bora

Dortík Bora Bora

Obrázek Buchta od babinky

Buchta od babinky

Obrázek Tmavý višňový koláč

Tmavý višňový koláč

Obrázek Srdíčková bábovka

Srdíčková bábovka

Obrázek Francouzský čokoládový řez

Francouzský čokoládový řez

Obrázek Tvarohové řezy s kokosem

Tvarohové řezy s kokosem

Obrázek Kávovo-šlehačkové řezy s jahodami

Kávovo-šlehačkové řezy s jahodami

TOPlist