Hledat

Valašský frgál

Potřebné přísady:

Těsto (na 3 frgály):

  • 500 g prosáté polohrubé mouky
  • 1 čerstvé droždí
  • 120 g cukru moučka
  • 1 vanilkový cukr
  • 130 g změklého másla
  • 2 žloutky
  • 175 g vlažného mléka
  • špetka soli
  • nastrouhaná kůra z 1 citronu

Tvarohová náplň (na 1 frgál):

  • 250 g tvarohu v alobalu
  • 2 vanilkové cukry
  • 40 g cukru moučka
  • 2 žloutky
  • 20 g změklého másla
  • špetka soli

Hrušková povidla (na 2 frgály):

  • 330 g sušených hrušek
  • 2 hvězdičky badyánu
  • 2 lžíce švestkových povidel
  • voda na podlití hrušek

Drobenka (na 3 frgály):

  • 300 g změklého másla
  • 300 g cukru krupice
  • 300 g polohrubé mouky

Na dokončení:

  • 1 vejce na potření
  • 400 g másla a 100 ml rumu na polití upečených frgálů
Postup přípravy:

Těsto:

  1. Do velké mísy nasypeme prosátou mouku, uděláme v ní důlek, vlijeme do něj 2/3 mléka a rozdrobíme droždí. Ze stran do něj vmícháme mouku, dokud nevznikne hustší, ale tekuté těstíčko. Povrch posypeme moukou a na teplém místě necháme 30 minut kynout.
  2. Poté přidáme ostatní suroviny (cukr, vanilkový cukr, sůl, máslo, žloutky, citrónovou kůru a zbytek mléka a vypracujeme hladké nelepící těsto. Těsto rozdělíme na3 díly, z nichž na pomoučeném vále vytvoříme 3 bochánky, které přikryjeme utěrkou a hodinu až hodinu a pů je necháme kynout na teplém místě. Pak bochánky válečkem rozválíme do kruhu o průměru cca 31 cm a rukou vytvoříme zvýšený okraj, aby náplň nevytékala.
  3. Okraje potřeme rozšlehaným vejcem a celý koláč potřeme náplní a posypeme drobenkou. Frgále necháme ještě 20 minut kynout. Pečeme je na plechu vyloženém pečícím papírem v předehřáté troubě na 160 stupňů 20-25 minut. Máslo rozpustíme, přilijeme k němu rum a horké koláče ihned po vytažení z trouby směsí poléváme.

Tvarohová náplň:

  1. Tvaroh smícháme s cukrem, vanilkovým cukrem, žloutky, máslem, solí a dobře promícháme.

Hrušková povidla:

  1. Sušené hrušky s badyánem dáme do hrnce, zalijeme studenou vodou a vaříme 2-3 hodiny, dokud hrušky nebudou měkké. Podle potřeby podléváme vodou. Pak hrušky scedíme a 150 ml vývaru z hrušek si ponecháme. Teplé hrušky spolu s badyánem rozmixujeme, přidáme švestková povidla, vývar z hrušek a dobře promícháme. Směs propasírujeme přes síto. Na frgál dáváme vychlazená hrušková povidla.

Drobenka:

  1. Všechny suroviny rukama zpracujeme do sypké drobenky.
Moučníky, dezerty, dorty
Autor receptu

Mohlo by se Vám líbit

Obrázek Mléčný řez s čokoládovou polevou

Mléčný řez s čokoládovou polevou

Obrázek Bananové Muffins

Bananové Muffins

Obrázek Eskymo řezy

Eskymo řezy

Obrázek Šátečky z rychlého těsta

Šátečky z rychlého těsta

Obrázek Kropenatá buchta

Kropenatá buchta

Obrázek Kokosové mini dortíky s Mascarpone podle paní Jany

Kokosové mini dortíky s Mascarpone podle paní Jany

Obrázek Rychlý perník bez vajec

Rychlý perník bez vajec

Obrázek Jahodový pohár podle Sylvie

Jahodový pohár podle Sylvie

Obrázek Jablkové řezy Vlasta

Jablkové řezy Vlasta

Obrázek Cupcake s medem a karotkou

Cupcake s medem a karotkou

Obrázek Dýňový koláč

Dýňový koláč

Obrázek Milka fialový koláč

Milka fialový koláč

TOPlist