Hledat

Valašský frgál

Potřebné přísady:

Těsto (na 3 frgály):

  • 500 g prosáté polohrubé mouky
  • 1 čerstvé droždí
  • 120 g cukru moučka
  • 1 vanilkový cukr
  • 130 g změklého másla
  • 2 žloutky
  • 175 g vlažného mléka
  • špetka soli
  • nastrouhaná kůra z 1 citronu

Tvarohová náplň (na 1 frgál):

  • 250 g tvarohu v alobalu
  • 2 vanilkové cukry
  • 40 g cukru moučka
  • 2 žloutky
  • 20 g změklého másla
  • špetka soli

Hrušková povidla (na 2 frgály):

  • 330 g sušených hrušek
  • 2 hvězdičky badyánu
  • 2 lžíce švestkových povidel
  • voda na podlití hrušek

Drobenka (na 3 frgály):

  • 300 g změklého másla
  • 300 g cukru krupice
  • 300 g polohrubé mouky

Na dokončení:

  • 1 vejce na potření
  • 400 g másla a 100 ml rumu na polití upečených frgálů
Postup přípravy:

Těsto:

  1. Do velké mísy nasypeme prosátou mouku, uděláme v ní důlek, vlijeme do něj 2/3 mléka a rozdrobíme droždí. Ze stran do něj vmícháme mouku, dokud nevznikne hustší, ale tekuté těstíčko. Povrch posypeme moukou a na teplém místě necháme 30 minut kynout.
  2. Poté přidáme ostatní suroviny (cukr, vanilkový cukr, sůl, máslo, žloutky, citrónovou kůru a zbytek mléka a vypracujeme hladké nelepící těsto. Těsto rozdělíme na3 díly, z nichž na pomoučeném vále vytvoříme 3 bochánky, které přikryjeme utěrkou a hodinu až hodinu a pů je necháme kynout na teplém místě. Pak bochánky válečkem rozválíme do kruhu o průměru cca 31 cm a rukou vytvoříme zvýšený okraj, aby náplň nevytékala.
  3. Okraje potřeme rozšlehaným vejcem a celý koláč potřeme náplní a posypeme drobenkou. Frgále necháme ještě 20 minut kynout. Pečeme je na plechu vyloženém pečícím papírem v předehřáté troubě na 160 stupňů 20-25 minut. Máslo rozpustíme, přilijeme k němu rum a horké koláče ihned po vytažení z trouby směsí poléváme.

Tvarohová náplň:

  1. Tvaroh smícháme s cukrem, vanilkovým cukrem, žloutky, máslem, solí a dobře promícháme.

Hrušková povidla:

  1. Sušené hrušky s badyánem dáme do hrnce, zalijeme studenou vodou a vaříme 2-3 hodiny, dokud hrušky nebudou měkké. Podle potřeby podléváme vodou. Pak hrušky scedíme a 150 ml vývaru z hrušek si ponecháme. Teplé hrušky spolu s badyánem rozmixujeme, přidáme švestková povidla, vývar z hrušek a dobře promícháme. Směs propasírujeme přes síto. Na frgál dáváme vychlazená hrušková povidla.

Drobenka:

  1. Všechny suroviny rukama zpracujeme do sypké drobenky.
Moučníky, dezerty, dorty
Autor receptu

Facebook komentáře

Mohlo by se Vám líbit

Obrázek Kakaový ovocný moučník

Kakaový ovocný moučník

Obrázek Kokosová buchta - jednoduchá

Kokosová buchta - jednoduchá

Obrázek Koláč v domácí magii -  Čtverný koláč

Koláč v domácí magii - Čtverný koláč

Obrázek Čokoládový koláč se sušenými švestkami

Čokoládový koláč se sušenými švestkami

Obrázek Bublanina z palačinkového těsta

Bublanina z palačinkového těsta

Obrázek Linecké kroužky plněné piškotovým těstem

Linecké kroužky plněné piškotovým těstem

Obrázek Křehký bramborový závin s mákem

Křehký bramborový závin s mákem

Obrázek Žirafí mls

Žirafí mls

Obrázek Hraběnčiny řezy se švestkami

Hraběnčiny řezy se švestkami

Obrázek Rychlé kynuté (nejen) kokosové věnečky

Rychlé kynuté (nejen) kokosové věnečky

Obrázek Linecký koláč makový

Linecký koláč makový

Obrázek Pudinková buchta bez mouky s borůvkami

Pudinková buchta bez mouky s borůvkami

TOPlist