Hledat
Filters

Vdolky

Potřebné přísady:
  • 500g hladké mouky
  • 250 ml mléka
  • 1 kostka droždí
  • 2 lžičky cukru krupice
  • 1 vejce
  • 100g másla
  • špetka soli

NA OZDOBU:

  • šlehačka
  • marmeláda či povidla
  • granko
  • skořice apod.
Postup přípravy:
  1. Nejdříve si uděláme kvásek. 1dcl mléka lehce zahřejeme přidáme 2 lžičky cukru, rozdrobíme droždí a zamícháme- pak zaprášíme asi 1 lžičkou hl.mouky přikryjeme pokličkou a necháme vzejít kvásek.
  2. Do mísy si dáme hl.mouku, uprostřed uděláme důlek, přidáme vajíčko, zbytek vlažného mléka, rozpuštěné máslo- pozor né horké. špetku soli a vzešlý kvásek.Vypracujeme těsto.Pokud by bylo hodně řídké dáme ještě trošku hl.mouky, opravdu jen trošku-né hodně aby těsto nebylo tuhé.Spíše si jen tak pomáháme při zadělávání těsta- podsypaváme.
  3. Hotové těsto lehce pomoučíme, přikryjeme čistou utěrkou a dáme na teplém místo kynout….
  4. Po nakynutí si těsto přendáme na pomoučněný vál a rozvalíme na asi 2-3 cm plát. Vykrojíme si větší kolečka, já vykrajuji pullitrovým hrnkem.
  5. Po vykrájení necháme ještě pár minut opět nakynout.Vdolky smažíme ve vyšší vrstvě oleje do zlatova. Zdobíme marmeládou - my používáme povidla - Šlehačkou a posypeme třeba grankem - můžete čímkoli čokoládou,skořicí nebo třeba jen pocukrovat.
  6. Dobrou chuť.
Moučníky, dezerty, dorty
Autor receptu

Mohlo by se Vám líbit

TOPlist