Hledat

Žloutkové věnečky

Potřebné přísady:

Těsto (na tři plné plechy):

  • 150 ml vody
  • 65 ml oleje
  • 125 g hladké mouky
  • 175 g celých vajec (3-4 kusy)
  • špetka soli

Krém:

  • 500 ml mléka
  • 140 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 70 g kukuřičného škrobu (nebo vanilkového pudinkového prášku)
  • 2 žloutky
  • 120 g másla
Postup přípravy:
  1. Vodu, olej a sůl dáme vařit do hrnce. Jakmile začne vřít, přisypeme mouku a rychle mícháme vařečkou, dokud se nevytvoří kompaktní těsto, které se odlepuje od stěn hrnce. Hmotu necháme chvíli zchladnout (cca 10 minut) a pak do něj po jednom vmícháváme celá vejce (lze i v robotu pomocí hnětacího háku) a mícháme dokud se těsto opět nespojí (nebojte, spojí se, ač to ze začátku tak nevypadá:))) Pozor, vejce se vám nesmí srazit, pokud se tak stane, korpusy vám v troubě pak nevyskočí a nejdou plnit.
  2. Rozehřejeme troubu na 200°C. Těsto naplníme do cukrářského pytlíku se zdobící špičkou a na plech stříkáme kolečka. Velikost záleží na vás, já dělám poměrně malé - asi 6 cm v průměru - záleží i na velikosti zdobící špičky, na velká kolečka budete potřebovat velkou špičkou.
  3. Pečeme v rozehřáté troubě asi 15 minut do světle hněda - propečenost poznáme tak, že když do korpusu ťukeneme, je tvrdý. Troubu otevřeme a necháme korpusy vychladnout.
  4. Máslo vyndáme z lednice a necháme ho povolit.
  5. Polovinu mléka dáme s vanilkovým cukrem a půlkou cukru do rendlíku (druhou půlku cukru nasypeme na máslo) a dáme na sporák zahřívat. V druhé půlce mléka rozmícháme kukuřičný škrob se žloutky a nalijeme ke zbytku mléka do rendlíku. Za stálehé míchání metličkou přivedeme k varu a minutku provaříme do zhoustnutí. Během chladnutí občas promícháme, aby se netvořil škraloup a z něj hrudky.
  6. Vyšleháme máslo s polovinou cukru a po částech zašleháme zchladlý krém.
  7. Korpusy podélně prokrojíme nožem s pilkou, krémem naplníme pytlík se zdobící špičkou (stejně velkou jako jsme použili na stříkání věnečků na plech) a nastříkáme ho na spodní části korpusů. Přiklopíme vrchní částí, pocukrujeme a podáváme.
  8. Naplněné věnečky vydrží v lednici den bez zvlhnutí (nesmí být ale v uzavřené krabičce, pak vlhnou), nebo je  lze i plnit až přímo před konzumací.
Moučníky, dezerty, dorty
Autor receptu

Facebook komentáře

Mohlo by se Vám líbit

Obrázek Buchty Honzovky by Romča

Buchty Honzovky by Romča

Obrázek Vynikající jahodové řezy

Vynikající jahodové řezy

Obrázek Orechový tunel s piškótami

Orechový tunel s piškótami

Obrázek Bábovka s perníkem

Bábovka s perníkem

Obrázek Nepravý medovník - fofrovka a vynikající

Nepravý medovník - fofrovka a vynikající

Obrázek Zákusek s drobným ovocem

Zákusek s drobným ovocem

Obrázek Moravské koláčky

Moravské koláčky

Obrázek Domácí tvarohové koblížky

Domácí tvarohové koblížky

Obrázek Red velvet cake

Red velvet cake

Obrázek Babiččin makový štrůdl

Babiččin makový štrůdl

Obrázek Dýňánky - dýňové lívance

Dýňánky - dýňové lívance

Obrázek Rafaelo

Rafaelo

TOPlist