Logo Píďák

píďák.cz

Hledat
Filters
Zavřít
Vaření, pečení, receptyVegetariánské a veganskéVegetariánské

Seitan - vege maso - základní recept + zeleninový vývar

Potřebné přísady:
  • 1kg hladké mouky
  • 0,5l vody …. kořenová zelenina
  • sojová omáčka (kvalitnější)
  • bylinky
  • sůl
  • pepř
  • možno i kvalitnější (Alnatura) masox
  • případně šťáva z červené řepy (není vůbec nutná)
Postup přípravy:
  1. Mouku s vodou smícháme a uhněteme vláčné těsto, které se nelepí.
  2. Necháme alespoň hodinku odpočinout v chladu.
  3. Připravíme si do dřezu velkou mísu, napustíme studenou vodou a těsto v ní hněteme, dokud je voda bílá. Pravidelně ji vyměňujeme. Dáváme pozor, abychom těsto netrhali na kousky a nerozpojovalo se - chce to trochu síly a cviku. Vypereme celkem asi čtyřikrát (až se voda přestane barvit do bíla, je hotovo). Zůstane nám cca polovina původní hmotnosti - vymysli jsme z těsta veškerý škrob.
  4. Pokud chcete autentické "hovězí", můžete seitan obarvit šťávou z červené řepy.
  5. Vytvarujeme a/nebo nakrájíme do požadovaného tvaru - pokud řízky, uděláte placky, pokud "čína", kostky, pokud pečeně, necháte šišku vcelku…
  6. Zeleninu nastrouháme na hrubém struhadle, přisypeme bylinky (stabilně dávám libeček, bobkový list a česnek), případně masox (žádné nekvalitní potvory za pětku!) zalijeme studenou vodou a dáme vařit. Jakmile se voda začne vařit, přidáme seitan a vaříme cca půl hodiny - u šišky až hodinu. Dále upravujeme jak jsme zvyklí s masem.
  7. Z vývaru můžeme udělat polévku, stačí přidat zavářku.
  8. VŽDY před další přípravou seitan pokapeme kvalitní sojovou omáčku - doplní zbývající látky a vytvoří plnohodnotnou bílkovinu.
  9. Seitan je možno i zavařovat - jako zeleninu, za nálev poslouží vývar z přípravy. Je stejně dobrý.
Vegetariánské
Autor receptu

Mohlo by se Vám líbit

Obrázek Lívance - kváskové s ovesnými vločkami

Lívance - kváskové s ovesnými vločkami

Obrázek Pomázánka z avokáda podle Kačky

Pomázánka z avokáda podle Kačky

Obrázek Fofr falešná  svíčkajda na divoko by Romča

Fofr falešná svíčkajda na divoko by Romča

Obrázek Rýžové nákypky podle Honzy Moravce

Rýžové nákypky podle Honzy Moravce

Obrázek Tofu s kari a jasmínovou rýží

Tofu s kari a jasmínovou rýží

Obrázek Polévka z červené řepy by Romča

Polévka z červené řepy by Romča

Obrázek VeganglutenFreebean burger - VGFBB - Fazolové burgery

VeganglutenFreebean burger - VGFBB - Fazolové burgery

Obrázek Tofu rrizoto s kysaným zelím podle Pedra

Tofu rrizoto s kysaným zelím podle Pedra

Obrázek Zapečené papriky s tofu a jáhlami

Zapečené papriky s tofu a jáhlami

TOPlist