Hledat
Filtry
Zavřít

Recept - Seitan - vege maso - základní recept + zeleninový vývar

4.0 2

POTŘEBNÉ PŘÍSADY:

  • 1kg hladké mouky
  • 0,5l vody .... kořenová zelenina
  • sojová omáčka (kvalitnější)
  • bylinky
  • sůl
  • pepř
  • možno i kvalitnější (Alnatura) masox
  • případně šťáva z červené řepy (není vůbec nutná)

POSTUP PŘÍPRAVY:

Mouku s vodou smícháme a uhněteme vláčné těsto, které se nelepí.

Necháme alespoň hodinku odpočinout v chladu.

Připravíme si do dřezu velkou mísu, napustíme studenou vodou a těsto v ní hněteme, dokud je voda bílá. Pravidelně ji vyměňujeme. Dáváme pozor, abychom těsto netrhali na kousky a nerozpojovalo se - chce to trochu síly a cviku. Vypereme celkem asi čtyřikrát (až se voda přestane barvit do bíla, je hotovo). Zůstane nám cca polovina původní hmotnosti - vymysli jsme z těsta veškerý škrob.

Pokud chcete autentické "hovězí", můžete seitan obarvit šťávou z červené řepy.

Vytvarujeme a/nebo nakrájíme do požadovaného tvaru - pokud řízky, uděláte placky, pokud "čína", kostky, pokud pečeně, necháte šišku vcelku...

Zeleninu nastrouháme na hrubém struhadle, přisypeme bylinky (stabilně dávám libeček, bobkový list a česnek), případně masox (žádné nekvalitní potvory za pětku!) zalijeme studenou vodou a dáme vařit. Jakmile se voda začne vařit, přidáme seitan a vaříme cca půl hodiny - u šišky až hodinu. Dále upravujeme jak jsme zvyklí s masem.

Z vývaru můžeme udělat polévku, stačí přidat zavářku.

VŽDY před další přípravou seitan pokapeme kvalitní sojovou omáčku - doplní zbývající látky a vytvoří plnohodnotnou bílkovinu.

Seitan je možno i zavařovat - jako zeleninu, za nálev poslouží vývar z přípravy. Je stejně dobrý.

Autor receptu Michaela S.

POTŘEBNÉ PŘÍSADY:

  • 1kg hladké mouky
  • 0,5l vody .... kořenová zelenina
  • sojová omáčka (kvalitnější)
  • bylinky
  • sůl
  • pepř
  • možno i kvalitnější (Alnatura) masox
  • případně šťáva z červené řepy (není vůbec nutná)

POSTUP PŘÍPRAVY:

Mouku s vodou smícháme a uhněteme vláčné těsto, které se nelepí.

Necháme alespoň hodinku odpočinout v chladu.

Připravíme si do dřezu velkou mísu, napustíme studenou vodou a těsto v ní hněteme, dokud je voda bílá. Pravidelně ji vyměňujeme. Dáváme pozor, abychom těsto netrhali na kousky a nerozpojovalo se - chce to trochu síly a cviku. Vypereme celkem asi čtyřikrát (až se voda přestane barvit do bíla, je hotovo). Zůstane nám cca polovina původní hmotnosti - vymysli jsme z těsta veškerý škrob.

Pokud chcete autentické "hovězí", můžete seitan obarvit šťávou z červené řepy.

Vytvarujeme a/nebo nakrájíme do požadovaného tvaru - pokud řízky, uděláte placky, pokud "čína", kostky, pokud pečeně, necháte šišku vcelku...

Zeleninu nastrouháme na hrubém struhadle, přisypeme bylinky (stabilně dávám libeček, bobkový list a česnek), případně masox (žádné nekvalitní potvory za pětku!) zalijeme studenou vodou a dáme vařit. Jakmile se voda začne vařit, přidáme seitan a vaříme cca půl hodiny - u šišky až hodinu. Dále upravujeme jak jsme zvyklí s masem.

Z vývaru můžeme udělat polévku, stačí přidat zavářku.

VŽDY před další přípravou seitan pokapeme kvalitní sojovou omáčku - doplní zbývající látky a vytvoří plnohodnotnou bílkovinu.

Seitan je možno i zavařovat - jako zeleninu, za nálev poslouží vývar z přípravy. Je stejně dobrý.

Autor receptu Michaela S.