Hledat
Filtry
Zavřít
Zobrazit
Seřadit podle
Zobrazit na stránce

Vánoční zelňačka - kyselačka

POTŘEBNÉ PŘÍSADY: kysané zelí brambory 2 zakysané smetany 1 šlehačka sůl cukr citron nebo ocet podravka vejce uvařená natvrdo popř. Magi dle chuti POSTUP PŘÍPRAVY: K zelí přidáme trochu vody a dáme vařit.

Kulajda

Pro mě asi nikdy neexistovala lepší polévka než je pravá poctivá domácí kulajda,zbožňuju jí. POTŘEBNÉ PŘÍSADY: Sušené houby(nebo čerstvé) Brambory Smetana 31% Pár kapek octu Hladká mouka Kopr (já mám nejraději nakládaný) Bobkový list Celý pepř Kmín (já používám jak celý,tak drcený) Sůl,pepř POSTUP PŘÍPRAVY: Houby si namocte do vody.

Přesnídávková polévka

POTŘEBNÉ PŘÍSADY: 300g brokolice rozebrané na maličké růžičky 2 brambory pokrájené na kostičky 1/2červené kapie pokrájené na maličké proužky 2 stroužky česneku prolisovaného 2 lžíce másla 1 lžíce hl.

Krém z Medvědího česneku by Romča

POTŘEBNÉ PŘÍSADY: medvědí česnek - dvě hrsti nebo lze z pesta cibulka - nejlépe jarní smetana máslo sůl - ( kdo se může přidat i pepř ) 4 brambory zeleninový vývar - ( já mám domácí, ale pokud nemáte můžete dát kvalitní bujón ) POSTUP PŘÍPRAVY: Brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na kostičky.

Zelňačka

POTŘEBNÉ PŘÍSADY: Klobása Cibule Kuřecí vývar Brambory Smetana na vaření Zakysaná smetana Hladká mouka Sladká paprika Sterilované zelí Brambory POSTUP PŘÍPRAVY: Na oleji osmažím na jemno nakrájenou cibuli, poté zapráším sladkou paprikou, chvilku zarestuji a zaliji kuřecím vývarem.

Krémová celerová polévka

POTŘEBNÉ PŘÍSADY: 1 celer 1 cibule 800-900 ml kuřecího vývaru (záleží na velikosti celeru) 1/2 kelímku smetany ke šlehání (cca 125 ml) 30 g másla 1 bobkový list tymián sůl pepř POSTUP PŘÍPRAVY: Na rozpuštěném másle necháme zesklovatět nadrobno pokrájenou cibulku.

Kapustičková zimní polévka by Romča

POTŘEBNÉ PŘÍSADY: kapustičky cibulku rostlinný olej uzená paprika mořská hrubozrnná sůl grilovací koření domácí vegeta kdo chce přidá shoyu mouka - na zahuštění voda POSTUP PŘÍPRAVY: Cibulku nakrájíme na drobno a v kastrolu osmahneme do zlatova.

Čočková polévka

POTŘEBNÉ PŘÍSADY: 1 hrnek čočky 3 šalotky 2 mrkve 1 klobása 1 lžička sušené majoránky 2-3 stroužky česneku 2 l zeleninového vývaru (případně vývar z kostky) máslo petrželka na ozdobu POSTUP PŘÍPRAVY: Čočku dáme do hrnce, zalijeme studenou vodou a necháme přes noc odmočit.

Hřejivá indická polévka

POTŘEBNÉ PŘÍSADY: 1 cibule 2 mrkve 3/4 hrnku červené čočky 1 velké masité rajče 3/4 hrnku rajčatové pasaty 1/2 KL koriandrových semínek kousek zázvoru ...

Květáková krémová polévka

POTŘEBNÉ PŘÍSADY: pár růžiček květáku sůl muškátový květ hladká mouka 2 šlehačky mléko máslo pro dospěláky masox a magi, pro dětičky stačí trošku Solčanky nakrájená houska na opečení.

Čočková polévka by Romča

POTŘEBNÉ PŘÍSADY: čočka kokosový olej - kdo nema nebo nepoužívá dá řepkový cibule brambory mrkev saturejka mořská hrubá sůl vegeta - používám domácí ...

Kuřecí vývar se strouhankovými knedlíčky

POTŘEBNÉ PŘÍSADY: kuřecí polévková směs nebo část kuřete mrkev čerstvá petržel celer hrášek růžičková kapusta cibule celá česnek máslo olej sůl Na knedlíčky: sůl pepř vejce máslo lžíce polévková vrchovatá majoránka muškátový květ 100g strouhanka mléko POSTUP PŘÍPRAVY: Vývar: Zeleninu oloupeme omyjeme.

Okurková polévka

POTŘEBNÉ PŘÍSADY: 4 větší sterilizované okurky 1 brambor 0,5 l vývaru lžíce másla 0,2dcl smetany lžíce hl.mouky na zahuštění POSTUP PŘÍPRAVY: Okurky rozestrouháme, dáme na zpěněné máslo, osmažíme až začne krásné vonět, zaprášíme moukou, chvíli ještě necháme mouku zpěnit, zrůžovět a zalejeme vývarem.

Polévka z čerstvého špenátu s fazolemi a vejcem by Romča

POTŘEBNÉ PŘÍSADY: čerstvý špenát - 4 hrsti omytých listů cibule - 2 kusy olivový olej hrubá mořská sůl vegeta - nejlépe domácí brambory - 4 větší vejce - 3 střední mrkev - 3 velké fazole bílé - 1 konzervu sterilovaných nebo si bokem uvaříme obdobné množství mléko - půl litru cca voda POSTUP PŘÍPRAVY: Brambory, mrkev i cibuli oloupeme.

Boršč

POTŘEBNÉ PŘÍSADY: 300 g hovězího masa 300 g vepřového (obojí libovější) olivový olej mrkev, petržel, celer 350 g nakrouhaného zelí (jde s bílým i červeným) ...

Jahodová polévka

POTŘEBNÉ PŘÍSADY: 0,5 kg čerstvých jahod 0,25 kg cukru 0,1 kg zakysaná smetana 1 citron POSTUP PŘÍPRAVY: 1. Jahody smícháme s cukrem a citronem v hrnci přivedeme k varu.

Dýňová polévka

Potřebné přísady: dýně - střední cca 1kg, ale může být i větší máslo 2ks brambora cibule 1ks větší 5 stroužků česneku 1 litr - zleninový vývar smetana ...

Petrželový krém

POTŘEBNÉ PŘÍSADY: 5-6 větších petrželí 1 l kuřecího vývaru 1 cibule sůl pepř špetka muškátového oříšku rozmarýn 200 ml smetany ke šlehání 1 lžíce másla POSTUP PŘÍPRAVY: Na másle necháme zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli.