Logo Píďák

píďák.cz

Hledat
Filters
Zavřít
Moučníky, dezerty, dortyVaření, pečení, recepty

Vláčný mrkvový perník

Potřebné přísady:
  • 2 hrnky polohrubé mouky (dala jsem 1 hrnek polohrubé klasické a 1 hrnek špaldové jemně mleté)
  • 1 hrnek cukru (nejlépe třtinovýdo perníků je více než vhodný)
  • 1 lžíci kakaa
  • 2 lžičky perníkového koření
  • 1 kypřící prášek do pečiva (ideálně z vinného kamene bez fosfátů)
  • 1 hrnek libovolného mléka (vyzkoušené mám klasické sojové i rýžové)
  • 100 ml kvalitního slunečnicového oleje
  • 1 vejce
  • 1 větší na jemno nastrouhanou mrkev
  • 2 lžíce třtinové melasy (lze vynechats ní je to ale lepší)

Na polevu:

  • ¾ tabulky hořké čokolády
  • cca 70ml mléka nebo smetany
  • 2 lžíce marmelády (nejlépe meruňkové)
Postup přípravy:
  1. Nejdříve smíchejte všechny sypké ingredience – mouku, cukr, kakao, koření, kypřící prášek.
  2. Pak smíchejte všechny tekuté ingredience – mléko, olej a vejce.
  3. Vše spojte dohromady, buď ručně nebo elektrickým šlehačem.
  4. Do těsta přidejte 2 lžíce melasy a úplně nakonec jednu větší na jemno nastrouhanou mrkev.
  5. Těsto vylijte na vymazaný a např. hrubou moukou vysypaný menší plech nebo do kulaté dortové formy.
  6. Pečte na 160°C 25 – 30 minut.
  7. Perník můžete jíst třeba jako zdravou snídani nebo svačinu, pokud ho ale potřete domácí čokoládovou polevou, máte z něj rázem skvělý dezert.
  8. Jak na úžasnou jednoduchou měkkou domácí čokoládovou polevu?
  9. 1.¾ tabulky hořké čokolády nechte rozpustit na plotně v cca 70ml mléka nebo smetany. Zkrátka, aby měla krémovější konzistenci a dala se promíchat.
  10. 2.Jakmile je hmota hladká, nechte ji pár minut zchladit, aby nebyla úplně vařící a vmíchejte do ní 2 lžíce marmelády
Moučníky, dezerty, dorty
Autor receptu

Mohlo by se Vám líbit

Obrázek Tradiční české koláčky od Věrušky

Tradiční české koláčky od Věrušky

Obrázek Čokoládové vynikajicí muffiny

Čokoládové vynikajicí muffiny

TOPlist