Hledat
Filtry
Zavřít

Podorlický skanzen Krňovice - Hradec Králové

Podorlický skanzen Krňovice je jediné muzeum tohoto typu v Královéhradeckém kraji. Soustřeďuje architektonické a technické památky regionu Královéhradecka, podhůří Orlických hor a Podkrkonoší. Oblast, kterou zachycuje, se nepřekrývá se žádným z dnes existujících skanzenů v České republice, ale naopak jejich síť rozšiřuje.    Součástí prohlídkové trasy se stala obnovená historická roubená stavba - známá jako škola ze Všestar (obec v sousedství Hradce Králové). Stavba pochází cca z roku 1750.  Je to klasická komorová chalupa,  která podle dochovaných kronikářských pramenů   sloužila v letech 1767-1770 jako provizorní škola  do doby, než se v obci postavila první skutečná škola.   V rámci prohlídkové trasy lze vidět nejen stavby samotné, ale i jejich interiér vybavený dobovými exponáty. Maximální důraz je kladen na funkčnost všech exponátů a mnohé z nich je možné si v rámci prohlídky vyzkoušet.  Obecně - pečení probíhá obvykle v sobotu tak, že je od časného rána pec vytápěna, cca od 12 - 14 hodin probíhá zadělávání těsta a začíná pečení a kolem 15 - 16 hodin lze čerstvý chléb ochutnat.   Pečeme tradiční pšenično-žitný (50/50%) chléb dle tradičních receptů.

Podorlický skanzen Krňovice je jediné muzeum tohoto typu v Královéhradeckém kraji. Soustřeďuje architektonické a technické památky regionu Královéhradecka, podhůří Orlických hor a Podkrkonoší. Oblast, kterou zachycuje, se nepřekrývá se žádným z dnes existujících skanzenů v České republice, ale naopak jejich síť rozšiřuje.    Součástí prohlídkové trasy se stala obnovená historická roubená stavba - známá jako škola ze Všestar (obec v sousedství Hradce Králové). Stavba pochází cca z roku 1750.  Je to klasická komorová chalupa,  která podle dochovaných kronikářských pramenů   sloužila v letech 1767-1770 jako provizorní škola  do doby, než se v obci postavila první skutečná škola.   V rámci prohlídkové trasy lze vidět nejen stavby samotné, ale i jejich interiér vybavený dobovými exponáty. Maximální důraz je kladen na funkčnost všech exponátů a mnohé z nich je možné si v rámci prohlídky vyzkoušet.  Obecně - pečení probíhá obvykle v sobotu tak, že je od časného rána pec vytápěna, cca od 12 - 14 hodin probíhá zadělávání těsta a začíná pečení a kolem 15 - 16 hodin lze čerstvý chléb ochutnat.   Pečeme tradiční pšenično-žitný (50/50%) chléb dle tradičních receptů.