Hledat
Filtry
Zavřít

Recept - Hummus

2.0 2

POTŘEBNÉ PŘÍSADY:

  • 200 g suché cizrny
  • 100 g tahini (sezamová pasta)
  • 30 ml citronové šťávy
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička soli
  • mletá sladká paprika
  • hrst nasekané petrželky
  • olivový olej

POSTUP PŘÍPRAVY:

Cizrnu namočíme do vody (té by mělo být asi dvakrát víc než cizrny) a necháme alespoň 8 hodin stát.

Druhý den vodu slijeme a cizrnu zalijeme opět dvojnásobným množstvím studené vody, postavíme na sporák, přivedeme k varu a na mírném plameni pod pokličkou vaříme do měkka. Trvá to 30-40 minut. Po uvaření slijeme vodu z cizrny a tento nálev uchováme.

Z cirzny odebereme 4 menší hrsti a necháme je na zdobení.

Zbylou cirznu přemístíme do mixéru, přidáme tahini, citronovou šťávu, sůl a prolisovaný česnek. Mixujeme asi 2 minuty, pak přidáme asi půl deci vody, ve které se cizrna vařila, a mixujeme dále do hladké pasty. Případně dále ředíme. Hummus by měl být jako řidší kaše - ne tekutá, ale velmi jemná a přesto držící tvar.

Hummus upravíme na talířky, zastříkeme olivovým olejem, lehce posypeme sladkou paprikou a nasekanou petrželkou a ozdobíme nerozmixovanou cizrnou. Lze konzumovat s pečivem, pita chlebem, případně špalíčky tužší syrové zeleniny (mrkev, paprika a podobné).

Lze podávat teplé i studené, v lednici vydrží hummus 2 dny.

Autor receptu a fotografií Marcela - Pradobroty

POTŘEBNÉ PŘÍSADY:

  • 200 g suché cizrny
  • 100 g tahini (sezamová pasta)
  • 30 ml citronové šťávy
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička soli
  • mletá sladká paprika
  • hrst nasekané petrželky
  • olivový olej

POSTUP PŘÍPRAVY:

Cizrnu namočíme do vody (té by mělo být asi dvakrát víc než cizrny) a necháme alespoň 8 hodin stát.

Druhý den vodu slijeme a cizrnu zalijeme opět dvojnásobným množstvím studené vody, postavíme na sporák, přivedeme k varu a na mírném plameni pod pokličkou vaříme do měkka. Trvá to 30-40 minut. Po uvaření slijeme vodu z cizrny a tento nálev uchováme.

Z cirzny odebereme 4 menší hrsti a necháme je na zdobení.

Zbylou cirznu přemístíme do mixéru, přidáme tahini, citronovou šťávu, sůl a prolisovaný česnek. Mixujeme asi 2 minuty, pak přidáme asi půl deci vody, ve které se cizrna vařila, a mixujeme dále do hladké pasty. Případně dále ředíme. Hummus by měl být jako řidší kaše - ne tekutá, ale velmi jemná a přesto držící tvar.

Hummus upravíme na talířky, zastříkeme olivovým olejem, lehce posypeme sladkou paprikou a nasekanou petrželkou a ozdobíme nerozmixovanou cizrnou. Lze konzumovat s pečivem, pita chlebem, případně špalíčky tužší syrové zeleniny (mrkev, paprika a podobné).

Lze podávat teplé i studené, v lednici vydrží hummus 2 dny.

Autor receptu a fotografií Marcela - Pradobroty